foto simbol | Northfoto
Istoria acestei reţete porneşte din 1914, când Alfredo di Lelio s-a aflat în situaţia de a-şi ajuta soţia însărcinată sa-şi redobândească pofta de mâncare şi a adăugat la tradiţionala reţetă Fettuccine al burro o cantitate dublă de unt. Această mică schimbare a fost un succes, atât pentru soţia sa, dar şi pentru restaurantul său, întrucât Alfredo a început să servească noul fel de mâncare.
Deşi în Italia nu prea este cunoscută sub acest nume, numeroşi turişti, în special americani, au preluat această reţetă şi peste hotarele Italiei şi au diversificat şi popularizat modurile de preparare, fiind astăzi cunoscută ca faimosul „Alfredo Sauce”. Însă, reţeta de bază este pe atât de delicioasă, pe cât este uşor de pregătit.
Ingrediente:
Pentru paste:
- 500 de grame de paste fettuccine (nu este obligatoriu, puteţi folosi şi alt tip de paste)
- 3 litri de apă
- 1 lingură de sare
- 1 lingură de ulei
Pentru sosul Alfredo:
- ½ cană de unt
- 1 cană de smântână grasă
- 1 ½ cană de parmezan ras
- Opţional: 1 căţel de usturoi, pisat
- ¼ lingură de sare
- Piper
Condimente după gust, dar este recomandat şi se foloseşte pătrunjelul
Mod de preparare:
Puneţi apa într-o oală, adăugaţi sarea şi o lingură de ulei şi lăsaţi să se ajungă până la punctul de fierbere. Apoi, adăugaţi pastele şi lăsaţi-le să fiarbă timp de 10 minute. Amestecaţi din când în când ca să nu se lipească.
Cu un minut inainte de timpul optim de fierbere al pastelor (care de obicei este indicat pe ambalaj), testaţi pastele. Dacă nu sunt „al dente”, mai lăsaţi-le puţin pe foc.
Între timp, topiţi untul într-o tigaie la foc mic, adăugaţi smântâna şi amestecaţi bine. După ce untul este topit complet, luaţi tigaia de pe foc, adăugaţi usturoi, sare şi piper şi o cană de parmezan. Amestecaţi bine până obţineţi o compoziţie omogenă.
Când pastele sunt gata, scurgaţi-le şi puneţi-le peste sosul Alfredo. Amestecaţi şi adăugaţi şi restul de parmezan. Garnisiţi cu pătrunjel mărunţit.
Sugestii
Nu uitaţi să adăugaţi ulei la fierbere pentru că astfel nu trebuie să amestecaţi atât de des, iar pastele nu se vor lipi.
Sursa: Classic Alfredo Sauce Recipe