- Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este talasoterapia
Talasoterapia constă în utilizarea terapeutică a apei de mare și a altor elemente ale mediului marin, precum algele, nisipul, nămolul sau briza însăși.
Cuvântul provine din unirea termenului grecesc thalassa, care înseamnă „mare”, și therapia, care se referă la „vindecare”. Eficacitatea sa a fost evidențiată încă de pe vremea romanilor și în prezent este recomandată ca terapie pentru multe afecțiuni.
Ce beneficii are talasoterapia. Efectele vindecătoare ale apei de mare
Ameliorează oboseala
Există dovezi care sugerează că talasoterapia are un efect pozitiv asupra oboselii și recuperării după leziuni musculare. Acest lucru contribuie la îmbunătățirea sănătății și a calității vieții celor care suferă de stres. La rândul său, s-a demonstrat că exercițiile aerobice în apa de mare oferă mai multe avantaje decât alte terapii. Acestea determină o îmbunătățire a stării emoționale a pacienților care suferă de oboseală cronică.
Îmbunătățește circulația sângelui
Potrivit studiilor, terapia cu apă de mare îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce, la rândul său, ajută la ameliorarea spasmelor musculare și la completarea corpului cu oxigen și substanțe nutritive. Studiile de specialitate arată că algele utilizate în talasoterapie îmbunătățesc circulația atunci când sunt aplicate în produse cosmetice.
Ameliorează durerile articulare
Un alt beneficiu este ameliorarea durerilor articulare și creșterea mobilității articulațiilor. Există dovezi că tratamentul acvatic, inclusiv talasoterapia, îmbunătățește funcția articulațiilor dintre oase. De asemenea, crește relaxarea și promovează o dispoziție pozitivă.
Contribuie la sănătatea pielii
Studiile au arătat că alasoterapia contribuie, de asemenea, la ameliorarea mai multor afecțiuni ale pielii. Mineralele și oligoelementele prezente în mediul marin furnizează substanțele necesare pentru calmarea iritației pielii (în caz de psoriazis și dermatită) sau accelerarea vindecării rănilor.
Beneficii asupra pielii
- Apa de mare conține în jur de 3,5% săruri, majoritatea formate din clorură de sodiu. De aceea, acestea se găsesc adesea în produsele cosmetice destinate pielii.
- Apa mării poate reduce celulita datorită puterii sale de drenaj. De asemena, masajul valurilor de la mal este benefic împotriva celulitei. Totodată, întreaga circulație sanguină este activată, iar țesuturile vor fi mai bine irigate cu sânge.
- Baia în mare poate elimina mâncărimea în cazurile de eczeme, alergii și chiar psoriazis.
Combate insomniile
Există dovezi că talasoterapia, combinată cu tehnici de gestionare a somnului, reduce somnolența în timpul zilei, îmbunătățește starea de spirit și funcția cognitivă, scade nivelurile de furie, stres și depresie. Noaptea crește calitatea somnului și ameliorează anxietatea.
Consultați un profesionist înainte de a face talasoterapie! Dacă suferiți de orice afecțiune și doriți să aplicați această tehnică terapeutică, ideal este să consultați mai întâi un medic specialist în terapii alternative, deoarece există și contraindicații.
Talasoterapie în cada ta de acasă
Poți beneficia și la tine acasă de virtuțile terapeutice ale unei băi marine. Umple cada cu apă la aproximativ 35 până la 37 grade Celsius și pune un kilogram de sare în ea. Pot fi săruri din Marea Moartă, de Himalaya sau chiar sare de mare nerafinată.
La această temperatură și cu această concentrație de sare, este favorizată eliminarea toxinelor din organism. Dacă vrei o baie relaxantă, poți adăuga și 20 de picături de ulei esențial de lavandă, în timp ce dacă vrei una energizantă, folosește ulei esențial de rozmarin.
Dacă eşti interesat de terapii alternative, află şi ce este reflexoterapia – beneficii şi contraindicaţii!
Costica2023 • 09.12.2023, 11:54
alasoterapia utilizează apa de mare în scopuri terapeutice, având beneficii relaxante și revigorante asupra organismului