Ce trebuie să știm despre Columbia

Columbia (n.n. – Colombia în limba spaniolă) este o țară situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, care se învecinează la nord-vest cu Panama, la est cu Venezuela și cu Brazilia, la sud cu Ecuador și Peru, la vest cu Oceanul Pacific, iar la nord cu Marea Caraibelor. De asemenea, împarte frontiere maritime cu Jamaica, Haiti, Republica Dominicană, Nicaragua, Honduras și Costa Rica. Interesant este faptul că este singura țară din lume care are ieșire atât la Oceanul Pacific, cât și la Marea Caraibelor.

Columbia – tot ceea ce trebuie să știi despre Columbia - Imagine cu Râul Cano Cristales
Râul Cano Cristales

Botezată după numele marelui explorator genovez Cristofor Columb, acesta nu a pus efectiv piciorul în Columbia în timpul celei de-a patra sa călătorii. Totuși, acesta a reușit să ajungă până în Panama, un teritoriu care a făcut parte din Columbia până în anul 1903.

Cu o suprafață totală de 1.138.914 km², Columbia este al 26-lea stat al lumii și al patrulea al Americii de Sud, după Brazilia, Argentina și Peru. Este de vreo două ori mai mare comparativ cu Spania sau Franța și de mai puțin de două ori mai mare decât statul american Texas. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Bogotá. Limba oficială care se vorbește în Columbia este spaniola, însă mai există alte 68 de limbi etnice și dialecte în uz.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Columbia – tot ceea ce trebuie să știi despre Columbia - Imagine de la înălţime cu oraşul Bogota
Bogota

Populația numără aproape 49 de milioane de locuitori, fiind a treia cea mai populată țară din America Latină, după Brazilia și Mexic. Populația este concentrată în Munții Anzi și de-a lungul coastei Caraibelor.

Alături de Ecuador și Venezuela, Columbia a fost una dintre țările care au apărut în urma prăbușirii Gran Columbia (n.n. – Marea Columbie în limba română), statul care a cuprins o mare parte din nordul Americii de Sud și partea de sud a Americii Centrale, între anii 1819 și 1831. Acesta cuprindea, alături de Columbia de azi, Ecuador, Peru de nord, Venezuela, Panama, Brazilia de nord-vest și Guyana de vest. Istoricii au denumit acel stat Gran Colombia pentru a distinge teritoriul respectiv de Columbia de astăzi, scrie NationsOnline.org.

De ce să călătorești în Columbia

Columbia este a doua cea mai biodiversă țară din lume, după Brazilia. Pe scurt, columbienii se laudă că au de toate, de la jungla amazoniană, munți înalți de până la 5.000 de metri și plaje de vis cu nisip alb ca zăpada şi cu apă turcoaz curată ca lacrima, până la orașe aflate în patrimoniu UNESCO. De asemenea, are specii variate de animale, păsări, fluturi, dar și cultură și bucătărie aparte și, nu în ultimul rând, cea mai bună cafea din lume.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Columbia – tot ceea ce trebuie să știi despre Columbia - Imagine cu o plantaţie de cafea
Plantaţie de cafea

Acestea sunt, de altfel, doar câteva detalii care fac din această țară din nord-vestul continentului sud-american una dintre cele mai populare destinații în rândul turiștilor de pretutindeni care se bucură de tot ceea ce are de oferit această țară, chiar daca se află într-un continuu proces de dezvoltare ca urmare a numeroaselor conflicte care au avut loc aici în trecut.

Columbia este o țară despre care s-au scris și s-au spus foarte multe de-a lungul timpului și în jurul căreia au fost „țesute” o grămadă de stereotipuri și prejudecăți mai ales din cauza narcotraficanţilor din anii 70 şi 80, mai ales a a temutului Pablo Escobar, cel care conducea cu mână de fier cartierul drogurilor din Medellin.

Astăzi, însă, statul columbian este unul modern, sigur, pitoresc și prietenos cu toți turiștii, indiferent de naționalitatea ori religia acestora, care încearcă din răsputeri să-i ajungă din urmă pe mai celebrii săi vecini care au o mai mare experiență în domeniul turismului. De asemenea, este o destinație perfectă pentru oricine caută distracție și relaxare și dorește să rămână cu amintiri superbe și cu dorința de a reveni cândva.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Columbia – tot ceea ce trebuie să știi despre Columbia - Imagine cu canoe mici pe Amazonul columbian
Amazonul columbian

Totodată, Columbia este combinația perfectă între viața modernă din orașe, liniștea naturii brute neatinse și câteva minuni mai puțin știute despre din Columbia. Într-adevăr, avem de-a face cu o țară controversată, însă extrem de interesantă, dovadă fiind faptul că tot mai mulți turiști de pe toate meridianele se aventurează în a vizita și a descoperi această părticică de lume.

20 de lucruri neștiute despre Columbia

Columbia este o țară care ascunde numeroase secrete, ea însăși fiind cel mai bine păstrat secret al Americii de Sud. În cele ce urmează, vom arunca o privire asupra a câteva dintre cele mai interesante lucruri, fapte și oameni din această țară.

  1. O treime din teritoriul Columbiei este acoperit de pădurea amazoniană, care este cea mai mare pădure tropicală din lume. În regiunea Amazonului trăiesc aproape un milion de indieni, în 400 de triburi, fiecare cu propria limbă, cultură și teritoriu.
  2. Columbia are o climă tropicală, cu temperaturi stabile tot anul, ceea ce face să existe două anotimpuri sau, mai bine spus, două sezoane: unul ploios și unul uscat. În unele zone este aceeași vreme tot anul, așa cum este cazul orașului Medellin, supranumit „Orașul Primăverii Eterne” scrie TravelWiththeSmile.com.
  3. Columbia este unul dintre cei mai mari exportatori de flori din lume, 70% dintre flori ajungând în SUA. Interesant este că 1.500 dintre cele 4.000 de specii de orhidee trăiesc în Columbia, cea denumită Cattleya Trianae fiind floarea națională a țării.
  4. Între 70 și 90% din smaraldele lumii provin din Columbia! Smaraldul columbian este foarte apreciat în lumea pietrelor prețioase datorită nuanței sale profunde de verde strălucitor, standardul pentru pietrele prețioase de calitate. Alte smaralde, precum cele extrase în Zambia, au o nuanță verde-albăstruie mai puțin tradițională.
  5. Liquid Rainbow este considerat cel mai frumos râu din lume. În cea mai mare parte a anului are o nuanță obișnuită de albastru, însă, între septembrie și noiembrie, capătă culorile curcubeului datorită reflexiei în apă a algelor, care devin roșii în această perioadă.
  6. Sierra Nevada de Santa Marta, situat în nordul Columbiei, este cel mai înalt lanț muntos de coastă din lume, măsurând 5.700 de metri altitudine. În acest lanț muntos există arii protejate datorită habitatului pe cale de dispariție.
  7. Columbia dispune de 60 de parcuri naționale, cre acoperă peste 10% din teritoriul țării. Cel mai popular dintre acestea este Parcul Național Tayrona. Plajele uimitoare cu nisip alb aflate la poalele munților Sierra Nevada creează un peisaj unic în lume.
  8. Există circa 50.000 de ferme de cafea în Columbia, care ocupă locul al treilea în ceea ce privește exportul de cafea. Interesant este că, de fapt, cafeaua columbiană nu este columbiană, ci a fost importată în anii 1700 în Columbia, după care producția a cunoscut o dezvoltare accelerată. De asemenea, copiii columbieni beau în mod regulat cafea cu lapte, în timp ce adulții beau cafea neagră Tinto-Strong.
  9. În Columbia există cei mai înalți palmieri din lume, având o înălțime de 45 de metri. Supranumiți „palmierii de ceară” aceștia sunt originari din pădurile umede andine ale Văii Cocora din Parcul Național Los Nevados și sunt un simbol național columbian.
  10. În Columbia trăiește una dintre cele mai rare specii de delfini. Este vorba despre delfinii roz, o specie pe cale de dispariție din care se estimează că au mai rămas doar circa 20 de exemplare. Specific acestora este forma anormală a corpului, care se datorează capacității delfinilor de a-și roti gâtul.
  11. Într-o mină de sare abandonată din orașul Zipaquirá, la o adâncime de 200 de metri, se află o biserică catolică funcțională. Aceasta reprezintă o atracție turistică în regiunea centrală a Columbiei, credincioșii făcând aici adeseori pelerinaje.
  12. Pe teritoriul Columbiei trăiesc 80 de națiuni indigene, care vorbesc 88 de limbi. În afară de spaniolă, csre este limba oficială a țării, în partea dinspre Caraibe se mai vorbește limba creolă.
  13. Potrivit OtherWayRound.travel, râul Caño Cristales are lungimea de 100 de kilometri și este supranumit „curcubeul lichid” deoarece își schimbă culorile în funcție de sezon. Acestea variază de la nuanțe de roșu, albastru și galben, la cele de portocaliu și de verde.
  14. Cu doar 2-3 săptămâni de vacanță de-a lungul unui an, muncitorii columbieni beneficiază în fiecare an de 18 zile libere, care de obicei pică în zilele de luni. Astfel, Columbia ocupă locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul sărbătorilor legale, după India.
  15. Columbia este una dintre cele doar două țări din lume în care este cel mai probabil să ai un șef femeie decât un șef bărbat. Concret, 53% dintre șefii columbieni sunt femei, o singură țară depășind Columbia la acest capitol: Jamaica (59%).
  16. Situat la 2.640 de metri deasupra nivelului mării, Bogota este unul dintre orașele importante ale lumii care se află la cea mai mare altitudine.
  17. În Columbia există 99,2% de vorbitori de limbă spaniolă, mai mult chiar decât în Spania, unde 99% dintre iberici vorbesc spaniola. Totodată, Columbia are al doilea cel mai mare procent de vorbitori de spaniolă, după Mexic, mai scrie sursa citată.
  18. Descris ca fiind „cel mai mare columbian care a trăit vreodată”, Gabriel Garcia Marquez a scris cel mai vândut roman în limba spaniolă (Un veac de singurătate) pentru care a câștigat un Premiu Nobel pentru literatură, în 1982. Acesta a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai fostului lider cubanez Fidel Castro.
  19. Fostul președinte columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2016, pentru că a semnat un acord cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia, care a pus capăt unui război de gherilă ce dura de 50 de ani.
  20. Sportul național al Columbiei se numește „Tejo”, despre care se spune că ar avea o vechime de peste 500 de ani. Acesta este popular în rândul bărbaților și presupune aruncarea unor discuri de metal în niște gropi de lut acoperite cu praf de pușcă, care explodează în momentul impactului.

Citeşte şi: Mexic – tot ce trebuie să știi despre Mexic

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Ghiocel06   •   29.02.2024, 10:11

O țară interesantă cu multe obiective turistice!

Smochin31   •   24.02.2024, 08:19

O zonă interesantă, dar prejudecățile sunt încă puternice.

Elye   •   23.02.2024, 11:19

Un articol foarte frumos și interesant!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI