Conform markerilor biologici, cei care au luat un gram de acid gras esențial timp de trei ani au avut o vârstă biologică cu trei luni mai mică decât ceilalți participanți la studiu. Oamenii de știință au constatat că vitamina D și exercițiile fizice regulate au sporit efectul la aproape patru luni.
„Pot avea efecte relevante asupra sănătății populației”
„Deși efectele pot părea reduse, cu o întinerire de trei până la patru luni a vârstei biologice în trei ani, dacă sunt menținute, acestea pot avea efecte relevante asupra sănătății populației”, a afirmat Heike Bischoff-Ferrari, primul autor al studiului și profesor specializat în geriatrie și longevitate la Universitatea din Zurich.
Studiile anterioare au sugerat că Omega-3, un acid gras nesaturat care se găsește în peștele gras și în alte alimente precum nucile și semințele, ar putea modifica procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii au utilizat instrumente biologice denumite ceasuri epigenetice pentru a evalua modul în care au fost influențate ratele de îmbătrânire în cadrul unui studiu clinic la care au participat aproape 800 de oameni de 70 de ani și peste din Elveția.
Ceasurile epigenetice măsoară metilarea ADN-ului, modificări chimice care se acumulează pe ADN și reflectă mai degrabă vârsta biologică decât cea cronologică a țesutului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b738b4efa39f1f33a4e9a87959be3a06.jpg)
Participanții la studiu au fost împărțiți în opt grupuri. Aceștia au luat un gram de Omega-3 pe bază de alge pe zi sau 2.000 IU de vitamina D, au efectuat 30 de minute de exerciții fizice de trei ori pe săptămână sau le-au combinat.
Omega-3 încetinește îmbătrânirea
Trei ceasuri epigenetice diferite au sugerat că Omega-3 încetinește îmbătrânirea, în timp ce unul a indicat un beneficiu suplimentar atunci când a fost însoțit de vitamina D și exerciții fizice, scriu autorii în Nature Aging.
Același studiu european, Do-Health, a raportat alte efecte benefice ale Omega-3, inclusiv o rată cu 10% mai scăzută a căzăturilor la persoanele în vârstă și cu 13% mai puține infecții. Între timp, combinația de Omega-3, vitamina D și exerciții fizice a redus riscul de a intra în pre- fragilitate – atunci când oamenii prezintă unul sau două semne de declin fizic sau mental care preced de obicei fragilitatea – cu 39% și a redus cancerele invazive cu 61%.
Totuși, rezultatele sunt provizorii și nu este încă clar dacă orice încetinire a procesului de îmbătrânire se traduce prin faptul că oamenii vor fi mai sănătoși pentru mai mult timp.
În timp ce cercetările anterioare au indicat beneficiile pentru sănătate ale consumului de Omega-3, un studiu recent a raportat că suplimentele cu ulei de pește ar putea reduce riscul de probleme cardiace grave doar la persoanele cu boli cardiovasculare. Pentru persoanele sănătoase, suplimentele pot crește riscul de afecțiuni cardiace sau de accident vascular cerebral.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9b5205b8b55c5c917ce3752ff9f13520.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_90c1dca0bda76907555c96273cfa7798.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_c952fd6a6710c70aabd963f93a469e8f.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_45b75d772f52b0d7353f5a61ee56d4ea.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c2e4f004d7cd8a7610ecaab17bd352b7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_daf2ffe407e8231a6b7485db26d93eac.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_68e0bd2a142e0229e7c3e1eaac45cf98.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_9cd4b8c31889dc5ded86db60a4db65b9.jpg)