Opinie de
Răzvan Luțac
Toate articolele autorului

Aproape că nu-ți vine să crezi. Am verificat contul de mai multe ori, poate, cine știe, cineva îi joacă o farsă lui Nicolae Bănicioiu, a preluat contul de Facebook al deputatului Pro România și atacă pe toată lumea.

Nu e prima ieșire publică a lui Nicolae Bănicioiu de la izbucnirea epidemiei COVID-19, dar acum politicianul se declară înfuriat de faptul că nimeni, nimeni nu discută despre un lucru grav. “Se ascunde la greu adevărul despre morții și dramele pacienților noncovid!”, spune el.

Bănicioiu sugerează un complot universal, din care fac parte guvernanții, ONG-urile, presa și, în general, toți cei care nu realizează ceea ce el vede atât de clar.

Cine e Nicolae Bănicioiu, omul ales de 16 ani în Parlamentul României?

Câteva repere de neuitat

  • 31 octombrie 2015: “Situația este stabilizată”
  • 31 octombrie 2015: “Tot ceea ce se poate face în Germania, facem și noi aici”
  • 1 noiembrie 2015: “Au toate medicamentele, au tot ce le trebuie. De la început a existat tot ce au avut nevoie”
  • 1 noiembrie 2015: “Nu avem nevoie de nimic, medicii noștri pot gestiona situația”

(Cu mulțumiri către Realitatea TV, care a strâns replicile într-un video rămas pe YouTube și-n ziua de azi)

Nu a fost simplu ca oamenii curajoși din spitale, presa și cetățenii să demonteze minciunile lui Nicolae Bănicioiu și ale celorlalți după Colectiv. 

Dar mușamalizările aplicate atunci de Arafat, Streinu-Cercel și Rafila sunt astăzi, datorită lui Alexander Nanau, regizorul documentarului Colectiv, cunoscute în toată lumea. Ele au ajuns dezbatere în facultățile americane de jurnalism, drept ”esență despre cum să lupți pentru supraviețuirea unei țări în fața corupției”. 

N-a mai suportat să rămână pe marginea terenului

Într-un fel, Bănicioiu e de înțeles. 

Căci, văzând că restul șefilor din lunile Colectiv sunt rămași în funcții, de la profesorii Streinu-Cercel, Rafila la Raed Arafat, manageri de spital ori directori medicali, Bănicioiu se poate considera nebăgat în echipă.

E ca la fotbal pe sintetic, când se joacă 5 la 5 și sunt 11 prieteni strânși la joacă. Al 11-lea intră și el la un moment dat. Domnul Bănicioiu știe, doar a fost și ministru al sportului.

Dar ce spune deputatul din partidul lui Victor Ponta?

El, care-n fabula lui Esop ar fi urlat “nu vine lupul” până a venit (sau era deja acolo), critică la grămadă instituții, oameni și profesii pentru că n-ar fi fost scoase la iveală problemele pacienților non-COVID.

“Nu exista anchete de presă” legate de suferințele bolnavilor non-COVID, spune Nicolae Bănicioiu. Există. Încă de acum două luni, de la începutul stării de urgență.

Uitați câteva, vreo cinci, doar de-aici, din Libertatea, și mai găsiți și-n alte părți:

Da, noi, ca jurnaliști, suntem aici, domnule Bănicioiu. La fel ca acum 5 ani. Din păcate, după Colectiv, preț de două zile, să ne fie rușine!, v-am crezut. Și dumneavoastră ați pus mantaua invizibilă a lui Harry Potter al corupției peste multele probleme care dădeau să iasă pe-afară. 

Atunci, oamenii v-au crezut pe cuvânt. Ei, surpriză, nimeni nu vă mai crede. 

În acest timp, lângă circumscripția unde ați fost ales

Unele dintre problemele pe care le amintiți sunt deja lansate în spațiul public. Dar oameni mai dedicați și mai pricepuți le-au abordat deja, fie dintre medici, fie dintre activiști.

Noi nu-i protejăm deloc pe actualii gestionari ai crizei COVID, dovadă că, de două luni, atragem atenția că Arafat, Rafila și Streinu-Cercel sunt frații dumneavoastră din perioada Colectiv.

În materie de sănătate publică, domnule deputat, ceea ce atingeți duceți în derizoriu. “Avem de toate”. Acesta sunteți și oamenii își reamintesc foarte bine.

P.S. Dacă tot vreți să faceți ceva zilele astea, vedeți că, la doi pași de circumscripția electorală în care ați fost ales deputat în 2016, niște cetățeni non-COVID au fost luați pe sus de bodyguarzi și băgați la grămadă cu unii infectați cu noul coronavirus. Fiindcă nu știau ce se petrece și nu înțelegeau ce vor paznicii, au fost legați la mână cu șoricei. Dar ei sunt srilankezi. Și, din păcate, nu votează. 

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.