Tensiunea creşte la Chișinău, iar investiţia rusească în Dodon e vizibilă, mai ales în contextul tulburărilor în regiune (din perspectiva Kremlinului) generate de protestele din Belarus. Partidele româneşti au, de asemenea, o miză în Basarabia, unde au şi ele votanţi pentru 6 decembrie.

Subiectul de discuţie cel mai vizibil şi acut în vara asta în Republica Moldova, dincolo de pandemie, a fost situaţia din agricultură. Seceta extremă a lovit regiunea, inclusiv România, dar fermierii basarabeni sunt probabil cei mai loviţi de calamitate.

În special în sudul republicii au fost loviți de secetă, pentru că au cele mai puţine mijloace de a atenua impactul dezastrului. Acolo nu există fondurile masive pentru despăgubiri care se acordă în UE, iar bugetul de stat e mult mai sărac decât al nostru. 

De la măriri de pensii de 20% s-a ajuns la 1%

Chiar să vrea, guvernul de la Chişinău n-are de unde scoate ajutoare, dovadă că şi indexările electorale de pensii de 20%, promise foarte ferm de Dodon, s-au transformat în măriri jenante de 1%. 

Toată vara au avut loc proteste ale fermierilor, care au organizat marşuri spre capitală sau blocări de drumuri pentru a-şi semnala problema. 

Guvernul a răspuns prost şi stângaci, pe de-o parte pentru că nu are bani, iar pe de alta, pentru că ăsta-i reflexul oricărui partid post-comunist sovietic când e confruntat cu mişcări reale şi spontane (vezi Belarus).

Ad placeholder

Primarul socialist al Chişinăului, secundul politic al lui Dodon, a zis că nu-i lasă în oraş; poliţia i-a oprit pe tractoriştii protestatari pe traseu şi i-a pus la alcooltest, ceea ce evident a generat un val de indignare şi publicitate negativă pe reţele sociale. Ca să fie totul clar, ministrul agriculturii a spus pe TV că oamenii erau băuţi.

Dodon a aplicat strategia Robert Negoiță

Pus la colţ de realitate, preşedintele Moldovei candidează pentru al doilea mandat din postura de “independent”, ca să pară mai puţin asociat cu partidul socialist pro-rus (strategia Robert Negoiţă la Bucureşti, cum ar veni). 

Curând, România va avea, de fapt, patru rânduri de alegeri. Care sunt cele două care nu se văd?
Igor Dodon. Foto EPA

El face acum singurul lucru pe care îl ştie: apelează la Moscova pentru ajutor. Mai precis, a anunţat că discută cu guvernul rus o livrare de 40.000-50.000 de tone motorină pentru utilajele agricultorilor, în condiţii neprecizate, care să ajungă la oameni încă din septembrie.

Ad placeholder

Necazul e că genul ăsta de ajutoare de la Moscova au prostul obicei să se împotmolească pe parcurs, în punctele de suspensie din contracte – vezi celebrul împrumut bugetar avantajos de 200 de milioane de euro, care n-a mai fost. E foarte probabil să se întâmple la fel şi acum cu motorina rusească.

Ce ar putea face guvernul Orban pentru moldoveni?

Dimpotrivă, guvernului român i-ar fi simplu să intervină repede, eficient şi vizibil în sprijinul fermierilor moldoveni, printr-o livrare de combustibil derulată prin cele două companii româneşti deja prezente în piaţă peste Prut: Rompetrol şi Petrom.

Nici măcar nu trebuie mutate mari cantităţi de motorină din loc. E suficient ca cele două companii să livreze către agricultorii basarabeni combustibil prin benzinăriile existente, cu plata amânată o perioadă, iar guvernul român să acopere cu o garanţie de stat acest credit furnizor.

Ad placeholder

Avantajul dublu ar fi că s-ar susţine astfel şi piaţa unor businessuri româneşti, dacă guvernul tot a pornit pe calea de a presăra “helicopter money” în tot felul de sectoare lovite de criză, ca ultima vreme.

Sumele angajate ar fi relativ mici, de câteva zeci de milioane, şi ar genera avantajul major de a proiecta o imagine a României care face lucruri concrete şi rezolvă probleme, spre deosebire de Rusia, care vorbeşte mult şi nu rezolvă niciuna.

Opţional, s-ar putea lua în considerare şi încorporarea unei subvenţii de preţ în această motorină pentru agricultură, deşi asta ar complica mecanismul financiar. 

Ministrul de finanţe Cîţu ar trebui să dea urgent chestiunea în studiu aparatului său tehnic, iar PNL, să se coordoneze cu partidele pro-europene din Parlamentul Moldovei pentru a crea presiune la Chişinău, astfel încât premierul Chicu să nu poată ignora o solicitare ce vine din partea opoziţiei şi e adresată ambelor guverne.

Anul trecut divorța cu scandal de cea de a doua soție. Acum,  Marian Drăgulescu nu se mai ferește și se afișează alături de noua iubita. Cum arată
PARTENERI - GSP.RO
Anul trecut divorța cu scandal de cea de a doua soție. Acum, Marian Drăgulescu nu se mai ferește și se afișează alături de noua iubita. Cum arată
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop Urania | Previziuni astrologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2020. Luna Plină în Berbec | VIDEO URANISSIMA
HOROSCOP
Horoscop Urania | Previziuni astrologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2020. Luna Plină în Berbec | VIDEO URANISSIMA
Imagini virale! Ce a făcut acest bărbat pe Aeroportul Otopeni. VIDEO
Telekomsport
Imagini virale! Ce a făcut acest bărbat pe Aeroportul Otopeni. VIDEO