În mesajul său de Paște, Vladimir Putin a apărut în fața unui șemineu modernist și a spus “Avem tot ce ne trebuie”. Este mesajul pe care noi l-am auzit la Colectiv, dar și când a început epidemia COVID-19. În aceleași zile, Dan Puric se lansa într-o tiradă în tradiția național-comunistă în care, ca și la Colectiv, victimele locale și Occidentul sunt de vină pentru criza COVID-19. Colectiv a fost o făcătură, COVID-19 e o ficțiune. În vremea pandemiei s-a reîmprospătat alianța de la distanță împotriva democrației, împotriva UE și împotriva drepturilor și alianțelor liberale pe care le-am câștigat cu prețul suferinței a generații întregi.

Aproape că nu există ocazie în care politicieni, moguli din Sănătate și lideri de opinie să nu arate cât de mult urăsc ce s-a întâmplat la Colectiv și ce a urmat după dezvăluirile despre corupția sistemului sanitar. Dacă ceva vechi îi răscolește înseamnă că nu e deloc vechi. 

Acești lideri sunt atât de cinici încât nu realizează că, fără dublarea și chiar triplarea veniturilor personalului sanitar, România avea azi 1.300 de paturi ATI dotate cu ventilatoare, dar nu avea și medici ATI care să-i îngrijească pe pacienții de COVID-19. Iar măririle salvatoare de salarii au venit după ce românii s-au convins că “nu avem de toate” și că, de fapt, “nu se mai poate așa”.

Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”
Recomandări
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”

Au plecat peste 500 de medici ATI, cu greu am revenit la cifra de 2.000

Specialitatea de terapie intensivă a fost una dintre cele mai căutate în UK, Germania, Franța și Italia, principalele țări unde medicii români au mers să lucreze. 

Conform lui Dorel Săndesc, președintele asociației medicilor ATI, până în 2017-2018 au plecat din țară peste 500 de medici ATI. “Abia în ultimii ani situația s-a stabilizat”, spune el.

Cifra medicilor de terapie intensivă a urcat din nou spre 2.000, iar acest corp profesional se dovedește vital în acest moment, chiar dacă, inevitabil, nu mai e la fel de bun ca înainte. Multe valori și voințe au ales să plece, mai ales înainte ca lucrurile să se urnească în țară.

De ce se neagă, atunci, cu atâta furie, “efectul Colectiv”?

Aceiași oameni de după Colectiv ne liniștesc acum

În primul rând, pentru unii, este o chestiune de biografie și de dominare. 

Ca jurnalist, cred, cu tărie, că fără Raed Arafat ne era, în criza COVID-19, mai rău, nu mai bine.

Dar este, totuși, imposibil să nu observi că aceiași specialiști care ne asigurau după Colectiv că totul e sub control, Raed Arafat, Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, sunt și astăzi vectorii care comunică cetățenilor ce trebuie să facem în pandemie.

Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut
Recomandări
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut

Dr. Streinu-Cercel: “Riscul ca virusul să ajungă în România e substanţial redus”

Unii dintre acești moguli speră să se șteargă nu doar urmele de la Colectiv, ci și felul superficial în care au tratat epidemia COVID-19.

Pe 27 ianuarie, la o săptămână după ce Organizația Mondială a Sănătății convocase Comitetul de Urgență, în fața amenințării globale a epidemiei, doctorul Streinu-Cercel ne asigura într-o conferință de presă, că noi, ca țară, suntem feriți de risc.

Focarul e un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România e substanţial redus.

Prof. dr. Streinu-Cercel, pe 27 ianuarie:

După primul caz din România: “Văd că se alertează și ceilalți, care nu ar trebui”

Peste o lună, pe 26 februarie, am avut deja primul caz în România. În fața eșecului predicției, eșec care s-a întâmplat multor specialiști în dosarul CORONA-19, Streinu-Cercel  a apărut pe 27 februarie la Digi 24 și a afișat specificul autorităților noastre: nerecunoașterea erorii și negarea evidenței. 

Conduita bagatelizării a fost aceeași ca la Colectiv, când Streinu-Cercel spunea că “bolnavii nu sunt infectați cu nosocomiale, sunt doar colonizați”.

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Acum, managerul Institutului Matei Balș a jucat tot pe cartea minimalizării. “Noul virus COVID-19 este de 10 ori mai slab decât virusul gripal”, ne-a anunțat el, pe 27 februarie.

Prof. dr. Streinu-Cercel a adăugat că epidemia e treaba “lumii medicale” și i-a luat peste picior pe cei îngrijorați de COVID-19. “Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui”.

Așa de bine s-au alertat specialiștii pentru noi, încât am fost și am rămas una dintre țările europene cu cele mai puține teste.

Iar rata mortalității relative, calculată la numărul de cazuri pozitive depistate, este în România net mai mare față de țările din estul Europei.

Rafila, printre cei 34 care compun Executive Board al OMS

Când Streinu-Cercel făcea declarațiile din 27 ianuarie, în care ne asigura că virusul nu va ajunge în România, în dreapta lui stătea, ca și la Colectiv, prof. dr. Alexandru Rafila. 

Televiziunile îl prezintă pe prof. Dr. Rafila drept microbiolog, ceea ce și este. Dar Alexandru Rafila are, înainte de orice, cariera unui birocrat desăvârșit al Sănătății, el ocupând poziții de conducere în diverse asociații, în comisiile MS, consilier etern al tuturor miniștrilor, statut care l-a adus printre cei 34 de oameni din Executive Board al OMS. 

Când participa, pe 27 ianuarie 2020, la conferința de presă de la București a minimalizării amenințării pandemiei în România, Alexandru Rafila era congruent cu atitudinea conducerii Organizației Mondiale a Sănătății, din care face parte.

Despre conduita OMS în săptămânile de la începutul pandemiei, unde Executive Board a jucat un rol decisiv, se va mai vorbi. Zi după zi, nu doar Casa Albă, dar și alte state încep să pună cap la cap informații de la reprezentanții lor la Geneva, despre cum a fost tratat de către OMS cazul COVID-19, sub influența Chinei.

Dan Puric și “haimanalele” de la Colectiv

Acesta este fundalul pe care apar astăzi atacurile de genul celui al lui Dan Puric și teoriile conspirației.

“La Colectiv, haimanalele alea abia se pregăteau cu «Jos Biserica, Jos Patriarhul»”, a  spus Puric. Pentru el, în cazul Colectiv și în pandemia COVID-19 de vină este “Oculta”. “Oculta” și “Bruxelles-ul”, rețeta liderilor și politicienilor populiști.

E clar că Oculta a dat un ordin. Domnule, li se va întoarce împotrivă. Noi acuma suntem toți arestați și deportați în propria noastră țară.

Dan Puric:

Interesant e cum cei care au conturat inițial drept frivol pericolul COVID-19 au devenit partizanii izolării și sunt atacați de “camarazii” alături de care au negat, ani de zile, dezastrul de la Colectiv. Opiniile lor se despart acum în privința COVID-19, dar rămân solidari când e vorba de Colectiv și de ceea ce a urmat.

Îi unește o cauză mai mare: păstrarea monopolului național și oligarhic asupra societății românești și asupra sistemului sanitar. 

Amintiți-vă de cum vedea Raed Arafat comploturi peste tot, legate de filmul intervenției de la Colectiv. Și cum atât el, cât și Streinu-Cercel, au cerut recent imunitate în chestiunea achizițiilor de materiale sanitare pentru COVID.

Inamicii din Occident

Într-o largă interpretare a ceea ce se întâmplă peste tot în estul Europei, revista pragheză Respekt a publicat recent o analiză a situației sistemului sanitar din România. 

Punctul de pornire a fost filmul documentar Colectiv, al lui Alexander Nanau, dar publicația fondată de disidenții regimului comunist din Cehia a mers mai departe în a citi starea de pericol actuală a societății românești și europene.

“Politicienii joacă o notă naționalistă ieftină și miza e mult mai mare pentru ei decât câteva «vieți” umane», a scris jurnalista Jindřiška Bláhová de la Respekt.

Iar dușmanii?

“Inamicii sunt Austria și Germania, care – așa cum susțin politicienii – nu sunt mai bune decât România. Transplantul de plămâni costă aici cu 40.000 de euro mai puțin. Dar spre Austria și Germania se îndreaptă un număr semnificativ de tineri români, care, la treizeci de ani după revoluție, nu își văd viitorul în propria țară”.

Occidentul trebuie stigmatizat ca superior – ca străin, pentru că el ne reamintește prea mult că societatea postcomunistă n-a avansat, așa cum vesticii ar fi vrut să creadă.

Jindřiška Bláhová, Respekt:

Cercetătorii nu știu cât și dacă durează imunitatea organismului în fața COVID-19. Dar și când vaccinul va fi descoperit, o experiență seculară, repetată în atâtea și atâtea țări, ne spune că, în fața autoritarismului, nu există imunitate dobândită. Democrația se recâștigă mereu și mereu.

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Playtech.ro
Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Viva.ro
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Fraţii Tate, început "modest" în România: în 2015, aveau doar un apartament cu două camere, în Săcele, cumpărat în rate
Observatornews.ro
Fraţii Tate, început "modest" în România: în 2015, aveau doar un apartament cu două camere, în Săcele, cumpărat în rate
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Știrileprotv.ro
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
FANATIK.RO
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
HOROSCOP
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?