Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

Dacă vreodată ne îndoim că toți cetățenii români sunt egali în drepturi, trebuie să ne ducem la primul punct al Declarației și la articolul 16 al Constituției: “Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi”, respectiv: “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări“.

Ei, bine, în ciuda acestor principii extrem de generoase, solide și clare, alături de noi se naște, în fiecare zi, supercetățeanul, cel mai egal între egali, cel care, în mod straniu, are mai multe drepturi.

Da, există conceptul de meritocrație, există multe alte principii care ne departajează.

Nu suntem plătiți în mod egal, de exemplu, pentru că nici rezultatele muncilor pe care le prestăm nu sunt egale.

Sunt foarte multe lucruri care ne diferențiază, după momentul nașterii.

Dar există câteva drepturi în fața cărora ar trebui, realmente, să rămânem egali pe toată durata vieții. iar unul dintre aceste drepturi este dreptul la vot.

Sub presiunea președintelui României, a câtorva partide și a câtorva așa-zise asociații ale societății civile (așa-zise pentru că unele nu sunt înființate cu respectarea legii), se lucrează acum la modificarea rapidă a legilor electorale, în special pentru votanții din diaspora.

Da, au fost probleme la votul din diaspora și în 2014, au fost și anul acesta. Da, aceste probleme trebuie rezolvate. Da, dar…

Dacă suntem egali în fața legii și a autorităților, fără privilegii și discriminări, atunci e normal ca și cetățenii care locuiesc în țară să aibă dreptul să voteze timp de trei zile.

E normal ca și cetățenii care locuiesc în țară să poată vota prin corespondență.

E normal ca și cetățenii care locuiesc în țară să poată vota după ora 21 dacă se află la coadă în fața secției de votare.

De toate aceste lucruri beneficiază însă, conform discuțiilor de până acum din Parlament, doar cetățenii români care trăiesc în afara granițelor țării.

Ei sunt, în cazul de față, supercetățenii, cei care, deși sunt egali, au mai multe drepturi.

Apariția supercetățeanului, consfințirea existenței sale prin lege este primul pas spre convingerea unora că există și omul superior. Omenirea a mai trecut prin asta, spre finalul primei jumătăți a secolului trecut. Și n-a ieșit bine. Deloc. Ar fi mare păcat să încercăm din nou.

Patrick André de Hillerin
Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci