Înaltul oficial ungar nu a solicitat nici o întâlnire cu oficialii români. Nici o intenție de dialog statal, în afara decupajului separatist „Harcov”, unde UDMR și guvernul de la Budapesta au interese electorale precise și cu bătaie lungă.

Între timp, la Sibiu, se va desfășura Summitul Consiliului European, cel mai important eveniment al președinției rotative românești la conducerea Uniunii Europene.

Nori grei de populism și euroscepticism deasupra Uniunii Europene, în plină campanie pentru alegerile europene

Președintele partidului de extremă dreapta ungar, FIDESZ, aflat la putere de 14 ani, Viktor Orban este un politician foarte ocupat cu destructurarea Uniunii Europene. Politicianul teribil și etnocentrist al Europei, Orban l-a primit acum câteva zile, la Budapesta, pe vicepremierul Italiei, Matteo Salvini (care conduce partidul extremist de dreapta Liga Nordului). Împreună, aceștia împărtășesc o platformă comună de convingeri antieuropene.

Deși provin din tabere diferite ideologic, Orban și Salvini se admiră reciproc. În 2018, la prima lor întâlnire, Orban l-a gratulat cu laude: „eroul şi tovarăşul meu de destin, cu care pot împărtăşi unele experienţe„. Despre Mateo Salvini, liderul politic italian cu alergie la imigranți, oricare ar fi aceia – inclusiv români! -, se știe că aspiră, la concurență cu afinul său ungur, să dea și el cu UE de pământ, pentru a face din această construcție o Europă a Națiunilor, independentă de elita și birocrația de la Bruxelles.

Așa și-a început anul trecut campania electorală europeană și Viktor Orban: prin gesturi de frondă și critici adresate Partidului Popular European (PPE), din care a făcut parte şi formaţiunea de guvernământ de la Budapesta, FIDESZ. De curând, PPE a suspendat temporar, pe timp nelimitat, calitatea FIDESZ de membru al acestei familii politice, cu puţin timp înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Mult mai apropiat de extrema dreaptă europeană decât de familia creştin-democrată, Viktor Orbán are un discurs conspiraționist apocaliptic, copiat parcă din elucubrațiile unor terorişti de dreapta, precum Brenton Tarrant sau Anders Breivik.

Creștinism versus islamism în UE – o platformă electorală de epurare religioasă, pusă să adune voturi la euroalegerile din 26 mai

Ce susține Viktor Orban, susținut frenetic de Biserica Catolică din propria țară, și urmărit de o masă din ce în ce mai mare de europeni derutați, debusolați și ușor de manipulat? Orban reproşează Comisiei Europene că ar urmări, nici mai mult, nici mai puțin, decât „un schimb de populaţie”, prin care creştinii Europei să fie înlocuiţi cu „mase” islamice, „dintr-o altă cultură şi civilizaţie”. Teoria conspiraționistă merge mai departe: actualele alegeri europene, de pe 26 mai, vor decide asupra continuării sau dispariţiei civilizaţiei creştine în Europa. Cu alte cuvinte, dacă partidele extremiste de dreapta din Europa nu vor domina Parlamentul European, discriminarea creștinilor va fi accentuată, în favoarea musulmanilor, considerați a fi deja avantajați.

Viktor Orban face de mulți ani opoziție în PPE, familia populară europeană acumulând tot mai multă nemulţumire faţă de politica lui acestuia şi de transformările nedemocratice din Ungaria.

Tovarășii lui Viktor Orban în Europa și în America

Aliații lui Victor Orban și ai partidului FIDESZ au răsărit peste tot în Europa, dar nu numai aici: Partidul grec Syriza, condus de extremistul de stânga Alexis Tsipras, partidul german Alternativa pentru Germania (AfD), recent intrat în Bundestag, parlamentul german, partidul francez Frontul Național, condus de Marine Le Pen, partidul polonez Lege și Dreptate, condus de actualul premier Jaroslaw Kaczynski, dar și partidul românesc PSD, condus de Liviu Dragnea, cel care copiază lozincile şi campaniile premierului ungar liderul, reprezintă armata populistă și eurofobă a celui care astăzi a sosit în România.

Viktor Orban este frecventat și de olandezul Geert Wilders, politican de extremă dreapta, șef al partidului PPV Partidul pentru libertate. Steve Bannon, fostul consilier al preşedintelui SUA, Donald Trump, îl califică pe premirul ungar drept un fel de „Trump înainte de Trump”. De asemenea, vicecancelarul catolic austriac şi şeful FPÖ (Partidul Libertății), Heinz-Christian Strache, se va afla curând în capitala Ungariei, la invitația lui Viktor Orban. Fără rețineri, liderul ungar se afișează cu extremişti declaraţi, cum ar fi unii neonazişti belgieni, alături de care s-a pozat, prietenește, la Băile Tuşnad, vara trecută.

Parazitarea agendei Summitului UE prin discursuri autonomiste și antieuropene

Viktor Orban nu a venit la noi ca să ajute România în UE.

Preocupat să își creeze propria stea, ca erou în zona extremei drepte europene, liderul ungar este strict preocupat de Transilvania, de investițiile ungurești, de școlile maghiare și de bisericile din Ardeal. Orban se va întâlni cu liderii UDMR, cu reprezentanţi ai bisericilor maghiare, cu studenţi, va inaugura şi o fabrică de amestecuri de furaje şi va vizita Academia de Hochei pe gheaţă din Cârţa.

Omul care a construit un gard la granițele cu Croația și Serbia în vara lui 2015, în momentul culminant al crizei refugiaților, a venit în Transilvania să dea lecții de creștinism și de naționalism.

De fapt, Viktor Orban este un politician cu puternice tendințe autocrate, preluate de la bunul său prieten Vladimir Putin. Proiecția lui Orban asupra Europei este similară cu cea a liderului de la Kremlin: ”Mai puțină Europă! Mai puțină solidaritate! Mai puțin viitor comun”.

Contracțiile sociale și ideologice pe care le resimt atât Federația Rusă, cât și Ungaria, sub conducerea liderilor săi suveraniști și autocrați, confirmă eșecul imens al întoarcerii la naționalismul secolului al XX-lea. Lumea este acum o rețea de relații și interese care converg spre bunăstare și pace, spre un umanism de secol XXI, susținut prin cunoaștere, tehnologie și proiecte comune.

Atenție la musafirul nepoftit!

În cele două zile de călătorie prin Ardeal, Viktor Orban va lansa mesaje care vor rezona aproape similar cu mesajele antieuropene date de Dragnea, Tăriceanu, ori Kelemen Hunor.

Trag nădejde că politicienii opoziției române, dar și președintele Klaus Iohannis vor răspunde proporțional, adecvat și de îndată campaniei încrucișate ce va fi dusă pe teritoriul național român de euroscepticul, putinistul declarat Viktor Orban, de UDMR și de PSD-ALDE.

Atrag atenția asupra faptului că partenerii UDMR în Parlamentul României sunt PSD și ALDE, care au reușit, într-o cârdășie parlamentară fără jenă față de propriile electorate, să ciuntească crunt legile justiției. Și au reușit!

Atât asaltul asupra justiției, de către PSD-ALDE-UDMR, cât și promovarea proiectului autonomist maghiar, de către UDMR-Viktor Orban-Laszlo Tokes, sunt demersuri antidemocratice, antiromânești, antieuropene și antioccidentale.

Foto: Facebook/RMDSZ

OPINIE/ Un eurofob bântuie prin Transilvania. Claudiu Săftoiu despre vizita premierului ungar Viktor Orban

 

       
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Anamaria Prodan a primit lovitura de grație chiar azi. Ce a aflat impresara sâmbătă, 4 decembrie
Playtech.ro
BOMBĂ! Anamaria Prodan a primit lovitura de grație chiar azi. Ce a aflat impresara sâmbătă, 4 decembrie
Fetiță de 8 ani din Grecia, ”moarte lentă și dureroasă” după ce a fost strivită de poarta metalică a unei fabrici. Martorii au rămas nepăsători
Observatornews.ro
Fetiță de 8 ani din Grecia, ”moarte lentă și dureroasă” după ce a fost strivită de poarta metalică a unei fabrici. Martorii au rămas nepăsători
Horoscop 5 decembrie 2021. Peștii au unele impresii greșite sau exagerate, destul de departe de realitate
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2021. Peștii au unele impresii greșite sau exagerate, destul de departe de realitate
Accident cumplit în Popești-Leordeni. O femeie a murit călcată de un camion pentru transportul betonului
Știrileprotv.ro
Accident cumplit în Popești-Leordeni. O femeie a murit călcată de un camion pentru transportul betonului
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!