Documentul n-a fost băgat în seamă de televiziuni și presa online, pentru că, de obicei, cam tot ce vine din partea companiilor private trebuie plătit ca să apară (în regim de publicitate) – acesta este un obicei împământenit al presei noastre: dacă ești privat și vrei să spui ceva, atunci marcă banul, ai de unde, ca să te difuzăm! Câte donații a făcut mediul privat din România într-un an și jumătate de pandemie, mai cu seamă în lockdown, către spitale și populația defavorizată (bani, tablete, medicamente, alimente) este dificil de cuantificat (probabil peste 100 de milioane de euro).

Dar o parte din presa noastră, care a beneficiat de generozitatea guvernului prin campania „Poartă mască!”, n-a fost atentă (interesată?) să informeze, selectiv, relevant, cu inteligență, despre astfel de ajutoare, pentru că… nu-i de interes public.

De parcă banii privaților, sub formă de donații și ajutoare, miros urât și au nevoie de un regim special în presă. Dacă semnalezi o donație de la un privat către o școală sau, de exemplu, că un supermarket a deschis o cantină pentru săraci, înseamnă că faci „publicitate mascată”, te amendează CNA, sigur ai un aranjament dubios cu privatul (șpagă!), deci, privații să-și vadă de treburi! Este mai important un interviu cu Șoșoacă sau Bittman decât o faptă bună a unei companii. Dar asta este o altă problemă a televiziunilor noastre profitoare!

Poziția oficială a Romanian Business Leaders (RBL), organizație reprezentată de antreprenori și șefi de companii ce furnizează peste 10% din PIB-ul României, arată că până și oamenii de afaceri și-au pierdut răbdarea cu ezitările și bâlbele președintelui Klaus Iohannis, cu lupta de uzură a partidelor politice, cu poziția discutabilă a Bisericii Ortodoxe Române vizavi de vaccinare și chiar și cu presa care promovează declarațiile „părerologilor” în locul specialiștilor.

De obicei, oamenii de afaceri evită să facă declarații publice tranșante și critice despre politică și situația socială, de teamă ca imaginea companiei pe care o reprezintă să nu fie boțită de reacțiile negative, să nu fie luați la ochi de politicieni, de DNA, cine știe de unde vine sfârșitul! (Imaginea imaculată este o prioritate în business!)

În plus, în mentalul colectiv, grație unor campanii neobosite și unor comentatori populiști, care știu ei mai bine cum se fac afacerile, cum funcționează economia, omul de afaceri român este corupt, profitor, hrăpăreț, exploatator și cinic, un portret-robot ce dăinuie de când există negoțul pe pământ și exacerbat de propaganda comunistă de care n-am scăpat, așa încât privatul nu merită băgat în seamă, să-și vadă de banii săi!

Prin acest comunicat al RBL, chiar dacă nu este semnat nominal, liderii mediului privat își manifestă exasperarea, ceva de genul: gata, ne-a ajuns cuțitul la os! Ei recunosc că „de peste o lună comunitatea oamenilor de afaceri din România este în panică”: 

Am avut răbdare ca politicienii să rezolve criza politică și să se concentreze pe crizele României. Dar timpul nu mai are răbdare. Așa că ne adresăm direct și fără ocolișuri tuturor celor care pot să oprească măcelul de azi, când a mai murit un sat, pentru că noi credem că puterea și responsabilitatea sunt împărțite între noi toți”.

Astfel de mesaje disperate și tranșante n-am citit niciodată din partea mediului de afaceri românesc (și am citit destule comunicate și interviuri de-a lungul anilor, multe fiind corporatiste, de plastic, niște bla-bla-uri). Dacă și acești oameni, care știu să facă bani (nu-i niciun păcat, dimpotrivă!), care au de plătit salarii și taxe, au ajuns să strige „să se oprească măcelul”, înseamnă că efectele crizei, în pofida a ceea ce credem despre bogătași, le-au lovit rău de tot interesele și viețile.  

Oamenii de afaceri îi solicită președintelui Iohannis să formeze cât mai rapid un guvern și-i precizează prioritățile românilor: „Calvarul din spitale, facturile la energie, inflația, educația lăsată de izbeliște, reforma statului”. Nu sunt noutăți, probabil că Iohannis le cunoaște, dar sunt venite din partea unor oameni care au de plătit salarii, în fiecare lună, la mii de angajați. 

RBL îi cere premierul desemnat Nicolae Ciucă să formeze urgent un guvern stabil. Nu-i o noutate, pentru că nu este român să nu-și dorească asta. Dar oamenii de afaceri plusează: 

Guvernul trebuie să impună măsuri curajoase, chiar dacă nepopulare pentru vaccinare”. 

„Curajul” este invocat și în mesajul către partidele parlamentare: 

Aveți curajul de a lua măsuri nepopulare pentru stoparea pandemiei. Chiar dacă vor fi și oameni supărați, România va avea de câștigat”.

O solicitare tranșantă este adresată și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: 

Dați un mesaj clar pentru susținerea vaccinării, opriți informațiile false și abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Țara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi și oameni nemulțumiți”.

Mesajele îi vizează, printre altele, și pe jurnaliști: 

Opriți dezinformările referitoare la vaccinare, nu le mai diseminați, opriți microfonul «părerologilor» în materie de vaccinare. Lăsați doar specialiștii să vorbească”. 

Semnatarii comunicatului nu ocolesc nici mediul de afaceri: „Credem că trebuie să ne asumăm, în mod curajos, măsuri ferme de stopare a pandemiei, chiar dacă asta înseamnă că vom pierde bani.

Printre măsurile pe care RBL le susține se numără și „obligativitatea certificatului verde în toate activitățile și spațiile închise, mai puțin magazine alimentare și farmacii”. Asta înseamnă că membrii RBL, printre aceștia numărându-se și reprezentanții unor companii precum MedLife (sănătate), FAN Courier (curierat) sau City Grill (HoReCa), ca să dăm câteva exemple, își vor asuma pierderile financiare generate atât de angajații care nu vor să se vaccineze, cât și prin pierderea clienților nevaccinați.

Dacă tot am nominalizat aceste companii ai căror lideri sunt membri ai RBL, să notăm că în 2020, MedLife a raportat un profit net de 41,8 milioane de lei, înregistrând o creștere explozivă de 650% față de 2019, iar FAN Courier a avut un profit net de 172,4 milioane de lei (creștere de 108%). Sigur că astfel de firme vor avea de unde să piardă în această criză, dar va pierde și statul prin impozitarea pe profituri. 

Disperarea oamenilor de la Romanian Business Leaders mai poate fi citită și astfel în comunicat: suntem pregătiți să facem orice, chiar dacă pierdem bani, numai să terminăm odată cu vaccinarea, cu pandemia, cu criza guvernamentală, cu măcelul!      

Foto: Hepta

 
Citeşte şi:

Cozile la vaccin, „rezultatul fricii”. Ce spune Răzvan Cherecheș despre obiectivul de 70% acoperire vaccinală al lui Valeriu Gheorghiță

„Când ești supraviețuitorul unui orfelinat, faptul că încă poți zâmbi e un succes”. Muzeul care arată rana abandonului în România

5 ani de procese pentru dreptate. Viața unei familii care a ajuns în stradă, după un accident pe trecerea de pietoni

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Observatornews.ro
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon