HOT
Klaus Iohannis, președintele României
Prin decizia de a regla așa-zisul acord dintre MAI și BOR, respectiv prin readucerea polițiștilor la rangul de polițiști, nu de agenți religioși, Iohannis a arătat că dă mai multe parale pe situația de criză din țară decât alții. Cu toate riscurile și înjurăturile de la drept-credincioșii ortodocși care decurg de aici.
Unii spun că e prima intervenție prin care Iohannis arată că e președinte. Eu nu cred că e prima și nu cred că e nici ultima. Corectarea derapajelor, poate uneori scuzabile în timp de molimă și presiune, e jobul lui, pe care și-l face așa cum trebuie. Nu m-aș grăbi să-l arăt cu degetul pe Vela, care a ținut totuși în frâu, cu tot felul de măsuri, majoritatea ferme, situația sub control. Iohannis însă a tranșat fără prea multă delicatețe – cui îi trebuie zilele astea așa ceva? – prin finalul acelui discurs de miercuri de la prânz: ”În loc de Sărbători, vom avea înmormântări”. A fost semnalul care să ne amintească faptul că nu e cazul să aruncăm pe fereastră cele 5 săptămâni de izolare, că nu e cazul să scuipăm pe medici și polițiști, cei mai expuși din tot coșmarul pandemiei.
Și că trăim într-un secol unde religia e importantă, dar supraviețuirea parcă și mai și.
NOT
Cei care cred în teoriile conspiraționiste 5G
Este incredibil cât de mulți oameni, dintre care unii demonstrat inteligenți (până acum), consideră că undele 5G sunt ucigașe, ba mai mult de-atât, sunt responsabile de epidemia mondială de coronavirus. Unii spun că totul – și Covid-19, și tehnologia 5G – a început din Wuhan, deci ce rost și-ar mai găsi o demonstrație științifică a teoriei? De la Woody Harrelson până la oamenii care au dat, în Marea Britanie, foc stâlpilor de telefonie 5G, mulți sunt convinși că evoluția tehnologică îmbolnăvește sute de mii de oameni de pe tot globul.
Cu cât oamenii de știință spun că asta e o poveste de speriat copiii, cu atât adepții acesteia se înverșunează mai aprig. În multe direcții trăim un Ev Mediu repetat, agățat cu ghearele unor minți retrograde de religie și de credințe aberante. Fascinant e cum totul poate funcționa împreună, uneori cu rateuri, dar mergând totuși mai departe, caraghios și plin de speranță în același timp. Evoluție și contraevoluție. Logică și superstiție.
Semn că explicațiile științifice nu ajung foarte departe, în ciuda erei internetului și a comunicării extinse.