Dorada – beneficii pe care le are pentru sănătate
Dacă nu obișnuiești să consumi pește, cu siguranță vei introduce dorada la mese odată ce vei vedea beneficiile pe care le are pentru săntate. Iată care sunt acestea:
- Contribuie la menținerea sănătății osoase: dorada are un conținut mare de fosfor, element necesar pentru structura și densitatea oaselor. Dacă mănânci frecvent acest pește, poți preveni apariția osteoporozei.
- Întărește sistemul imunitar: dorada este și o sursă bună de vitamina B3, cu rol important în creșterea imunității.
- Susține sănătate în timpul sarcinii: peștele cu carne albă, cum este și dorada, are o cantitate mare de vitamina B2. Aceasta ajută ficatul să proceseze mai bine hormonii și susține organismul pe durata sarcinii.
- Ajută la scăderea colesterolului: dacă te confrunți cu niveluri ridicate ale colesterolului de tip LDL (rău), ar fi bine să începi să mănânci dorada regulat pentru că ajută la reglarea valorilor acestora.
- Susține funcțiile creierului: peștele este recunoscut pentru rolul său în sprijinirea funcțiilor creierului. Substanțele nutritive care se găsesc în dorada ajută la crearea unor noi căi neuronale și la îmbunătățirea capacității de a asimila informații.
Ca să te bucuri de toate beneficiile pe care dorada le are, trebuie să te asiguri că peștele pe care îl consumi este proaspăt. Există câteva lucruri la care ar fi bine să fii atent în momentul în care vrei să cumperi dorada. Un pește proaspăt pescuit are branhiile de culoarea roșu aprins și o culoare strălucitoare a pielii. Pielea de pe burtă este dificil de separat de carne, iar carnea este elastică și fermă la atingere.
Doradă prăjită cu risotto – una dintre cele mai delicioase rețete
Dacă nu ai multă experiență cu prepararea peștelui, îți recomandăm să începi cu file de dorada care poate fi prăjit, pus pe grătar sau gătit la cuptor. Am pregătit pentru tine o rețetă simplă și gustoasă de dorada prajita.
Ingrediente:
- 150 g dorada file;
- 50 g orez;
- 30 ml vin alb;
- 70 g ceapă;
- 40 ml ulei de măsline;
- 20 g unt;
- 30 g mazăre;
- 500 ml supă de legume/pui;
- 20 g brânză maturată de Horezu;
- condimente (sare și piper).
Mod de preparare:
Secretul pentru cea mai gustoasă dorada prăjită stă în tigaie și modul de preparare. Bucățile de file trebuie să fie așezate cu pielea în jos în 20 ml ulei de măsline încins. Pentru a evita strângerea pielii de pe pește, îl poți presa puțin. Trei minute sunt suficiente pentru prăjire. După ce peștele devine maroniu pe margini, oprește focul și întoarce-l și pe partea cealaltă pentru un minut. Scoate apoi peștele pe un prosop de hârtie pentru a se scurge uleiul. Vei obține un file de doradă cu o piele crocantă și cu o carne deloc uscată.
Risotto se prepară după rețeta clasică. Ceapa se călește în 20 ml de ulei de măsline, se adaugă orezul, se stinge totul cu vin și apoi se lasă la fiert până ce se evaporă alcoolul. Se toarnă treptat supa de pui, iar când orezul este aproape gata, se adaugă boabele de mazăre. Ultimul pas este stingerea focului, adăugarea untului, a brânzei și asezonarea cu condimente.
Așază risotto într-o farfurie adâncă, pune bucățile de file de doradă deasupra și decorează cu măcriș verde. Această rețetă este o adevărată încântare pentru papilele gustative.
Sursă foto: Shutterstock