MENIU CAUTĂ
02 Mar. 2017 11:00 , de Catalin Apostol

Amintirile lui Emeric Ienei despre cutremurul din 1977: “Eram la restaurant și frica ne-a băgat sub mese”

Distribuie

În curând se împlinesc 40 de ani de la cutremurul care a zguduit România în seara zilei de 4 martie 1977. Emeric Ienei, care mai avea puțin și împlinea 40 de ani (este născut pe 22 martie 1937), se afla pe Litoral în momentul producerii dezastrului.

Pe 4 martie 1977, Emeric Ienei era antrenorul Stelei, campioană în exercițiu a României și câștigătoare a Cupei. Împreună cu fotbaliștii echipei militare, reputatul tehnician cina într-un restaurant din Mamaia; a doua zi, roș-albaștrii ar fi trebuit să joace pe terenul Farului Constanța, în Divizia A.

Cutremurul, înspăimântător și din cauza duratei

Țin minte bine acea seară. Mâncam la un local din Mamaia, când a început să ne joace pământul sub picioare. După un moment de uluială, am realizat că e cutremur și frica ne-a băgat sub mese. A fost o experiență înspăimântătoare, mai ales pentru că a durat mult, cam 60 de secunde', ne-a declarat Ienei.  

Din fericire, nimeni dintre noi nu a fost rănit și nu a avut rude printre victimele cutremurului. Dar sperietura a fost mare în momentul ăla și imediat după, pentru că toată lumea încerca să ia legătura cu cei dragi, însă era aproape imposibil să reușești', a continuat fostul antrenor al Stelei.

Nu a reușit să ia legătura cu soția 

Liniile telefonice nu căzuseră, din ce-mi amintesc, dar erau suprasolicitate și nu mai făceau față. Eu am încercat de mai multe ori, fără succes, să vorbesc cu soția (n.r. – Ileana). În cele din urmă, am aflat de la niște prieteni că erau bine și ea, și fetița noastră (n.r. – Cristina, pe atunci în vârstă de un an și câteva luni)', rememorează Ienei.

Vă dați seama că nici nu s-a mai pus problema ca meciul cu Farul să se joace! A doua zi ne-am întors la București, dar am făcut-o cu autocarul unei unități militare din Constanța, pentru că trenurile nu mai circulau între cele două orașe', ne-a povestit tehnicianul care locuiește în prezent la Oradea.

Locuința din București, fără daune importante

Pe atunci locuiam într-un apartament situat într-un bloc din vecinătatea Sălii Polivalente din București. Locuința nu a suferit daune semnificative. Doar un dulap s-a răsturnat. Mai țin minte că, după ce am constatat că familia mea este în regulă, i-am vizitat pe toți fotbaliștii Stelei, ca să văd dacă cei dragi lor au pățit ceva. Slavă Domnului, tragediile ne-au ocolit!', a încheiat Emeric Ienei, la 40 de ani de la cutremurul din 1977.

Citește și: 

FOTO: Pro Sport

Citește mai multe despre emeric ienei, Cutremur și Steaua pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii