Iată poveștile componenților naționalei României a oamenilor fără adăpost și felul cum i-a batjocorit FRF. Ambele povești au fost dezvăluite de jurnaliștii de la pressalert.ro.

Familia l-a dat afară pentru abuz de droguri!

Naționala României de fotbal de stradă se află în Top 10 mondial și participă luna viitoare la turneul final de la Glasgow. An de an selecționerul Mihai Rosuș reușește să formeze la Timișoara o echipă mai mult decât demnă din tineri cu probleme sociale deosebite. Lotul pentru „Homeless World Cup 2016” cuprinde nume care ar fi adus poate mândrie, de ce nu, în Franța dacă soarta nu ar fi avut alte planuri. Printre aceștia se numără Marian Gal, fost junior al UTA-ei, încarcerat pentru acte de violență, și Emilian Tcaciuc, dat afară din casă de propria familie din cauza abuzului de droguri. Sunt persoane care au parcurs un drum lung, din prăpastie spre o viață plină de însemnătate. România s-a făcut de râs la Euro, dar ei au alte planuri, deși aproape nimeni nu-i ajută concret. Proiectul lui Mihai Rosus, de la Fundația Metanoia, ”Fotbal de Stradă” a adus naționalei homeless două titluri europene și prezențe mai mult decât onorabile la Mondiale. Într-un clasament precum cel FIFA din fotbalul mare, acești ”tricolori” sunt pe 9, în fața Argentinei, Italiei sau Germaniei. O performanță cu atât mai remarcabilă cu cât procesul de selecție e continuu și alți tineri sunt vizați de fiecare dată pentru atingerea obiectivului. Nu titlul sau o medalie din vreun metal, ci integrarea în societate în primul rând. Deși se țintește și sportiv o clasare în primele zece.

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

Ei vor merge la Mondial

Ei vor merge la Mondial

În acest an turneul final al Cupei Mondiale va fi organizat în piața George Square din Glasgow, cel mai mare oraș din Scoția, între 10 și 16 iulie. În faza I a grupelor România va înfrunta Nigeria, Elveția, italia, Irlanda de Nord și Olanda. Primele trei clasate merg mai departe. Mihai Rosus se luptă, precum în fiecare an, să adune fondurile necesare pentru deplasare și condiții decente pe tărâm britanic. De altfel, el a făcut un apel către românii din Glasgow pentru o noapte de cazare deoarece organizatorii nu le asigură în prima seară această facilitate. ”Nu am primit până acum niciun răspuns, din păcate”, spune cel care e antrenor și organizator al echipei. ”We are all friendly people, we can sleep on matrices all in the same room… (n.r. Suntem cu toții prietenoși, putem să dormim pe saltele în aceeași cameră)”, se arată în anunțul de pe Facebook. Staff-ul naționalei îi mai cuprinde pe Florin Jivan și Sebastian Gliguță. Rosus duce și o muncă asiduă de detectare a tinerilor cu probleme, dar și cu talent fotbalistic. Deși există problema financiară, în acest an selecția cuprinde doi jucători care provin de la un centru de reabilitare din București, unul e originar din Fălticeni, județul Suceava, și patru vestici, trei din Timișoara, unul din Arad.  Lotul României are și nume cunoscute în fotbalul mic din zonă. Portarul naționalei va fi Cosmin Amarinei, care a promovat cu ACS Recaș în B, Bogdan Piloiu (ex-Pobeda Dudeștii Vechi, Liga 4), Leonard Bujor, Alin Lup, Mario Axini, Marian Gal (ex-UTA, Telecom) și Emilian Tcaciuc (Făltinceni) sunt restul componenților.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

A stat doi ani într-un centru de reabilitare

Cel din urmă e un tânăr din Bucovina care a avut parte de o educație bună alături de frații și surorile sale, ne povestește Mihai Rosus. De la 9 ani practica fotbalul la Unirea Fălticeni, unde s-a remarcat rapid, dar ruptura se produce în liceu. Din cauza anturajului Emilian ajunge să consume alcool și apoi etnobotanice. În ciuda avertismentelor ajunge dependent și începe să fure obiecte din casă pentru procurarea drogurilor. După ce vinde și mașina tatălul său el e aruncat pur și simplu în stradă, pierzându-și inclusiv prietenii. ”După câteva luni petrecute prin parcuri fratele lui îl sfătuiește să se ducă într-un centru de reabilitare din București, sfat pe care îl urmează, și, după doi ani, a fost complet schimbat. Și-a dat seama că din cauza drogurilor a pierdut totul. Acum a fost selectat să reprezinte România la Campionatul Mondial și să spună lumii întregi că daca vrei cu adevarat poți să te schimbi și să faci lucruri bune pentru tine și țara ta”, explică Rosus.

Din Divizia B, liderul echipei penitenciarului!

Un caz aparte e reprezentat de Marian Gal. Pasionat de mic de minge acesta a urmat Liceul Banatul și avea să debuteze la doar 17 ani în Divizia B, pentru UTA. Temperamentul său a fost însă problematic și după doar un an e împrumutat la Astra Arad. Continuă să facă probleme și e trimis la Telecom Timișoara. Aici el are o evoluție bună în Divizia C și Rapid București se interesează de el. După un antrenament însă intră într-un conflict pentru o fată cu un tânăr din oraș, pe care îl și bate. În cele din urmă Marian își vede cariera promițătoare ruinată. A fost condamnat la patru ani de închisoare pentru vătămare corporală. Procesul său de reabilitare a început de după gratii, unde a ajuns în scurt timp liderul echipei Penitenciarului ”Popa Șapcă”, devenită o adevărată forță la orice turneu. ”Acum regretă cele întamplate și azi îi învața pe tinerii din pentenciar și nu numai că fotbalul te poate ajuta să îți stăpânești nervii”, mai spus Mihai Rosus, care l-a numit pe Gal căpitanul echipei pentru Glasgow 2016. ”Dacă reuşeşti să fii disciplinat pe teren, și îți controlezi emoţiile, nervii, violenţa verbală şi fizică, poţi să reuşeşti şi în afara terenului de sport, în viaţa de zi cu zi”, e convins Marian Gal. Pentru toți jucătorii naționalei de fotbal de stradă turneul din Marea Britanie reprezintă o oportunitate uriașă. Cei care au obținut locul 6 la Amsterdam anul trecut sunt integrați social, fie că sunt șoferi de cursă lungă sau locuiesc acum alături de familiille lor.

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

„Le-am spus ne facem de rușine. Și cei din Zimbabwe au treninguri, genți!”

Protestul oamenilor străzii care vor să se reintegreze prin fotbal

Protestul oamenilor străzii care vor să se reintegreze prin fotbal

Vor să spele în Scoția rușinea ”tricolorilor” din Franța, dar nu sunt sprijiniți nici acum de către Federația Română de Fotbal. Jucătorii naționalei de fotbal de stradă nu au primit nici măcar echipament pentru Homeless World Cup de luna viitoare. Timișoreanul Mihai Rosus, inițiatorul proiectului social, a rămas doar cu promisiunile federalilor, la fel ca pe timpul fostei administrații. El și elevii săi au ajuns la capătul răbdării și au decis să protesteze. Atât de ignorat în România, fotbalul social e unul care salvează și vieți. Peste 70% dintre participanții la Homeless World Cup se integrează apoi în societate. Mihai Rosus a inițiat proiectul de fotbal social la Timișoara și a selecționat jucători din toată țara, oameni cu povești uimitoare în drumul către reabilitare. În fiecare an însă naționala cu două titluri europene homeless trece prin aceleași probleme. Ignoranța celor care le-ar putea întinde o mână de ajutor, fie că vorbim de federație sau alte instituții care i-ar putea sprijini pe cei care, până la urmă, le fac și lor un serviciu. Mihai Rosus a tot sperat la spijin de la FRF, mai ales că echipa venită în 2014 părea să aducă altceva față de epoca ”Nașului”. 

”În 2014, când au venit la conducere am crezut că l-am prins pe Dumnezeu de picior, mi-am pus așa mari speranțe in ei, am vorbit cu Burleanu și m-a pus în legătură cu Ciprian Paraschiv. Mi-a explicat că acum nu mă poate ajuta ca bani și echipamente, au fost date la alții de vechea conducere, i-am înțeles. În al doilea an mi-au spus că au uitat de mine și că bani nu mai sunt. Ne-au dat niște tricouri si mingi de futsal (care pe noi nu ne ajută nici la antrenamente), mi-au spus că anul ăsta o să se rezolve și să fac din nou proiectul și să pun la finanțate o sumă mai mică (am pus 500 de euro) am așteptat. Și, din ultima discuție cu ei, de acum două luni, mi-au spus că nu mai sunt bani și nici echipamente, ei mă pot ajuta doar cu niște tricouri de joc. Le-am spus că nu-i OK așa pentru că mergem si noi la un Campionat Mondial și ne facem de rușine să mergem așa cu ce avem fiecare pe acasă. De exemplu, echipa din Zimbabwe vine și ea la acest campionat și au treninguri, genți, etc. Dar din nou, mi-au explicat că nu au bani și echipamente, că sunt limitați”, își spune of-ul Mihai Rosus. Protest cu mesaje la antrenamentul de ieri. Amenințare cu UEFA Selecționer și organizator al echipei, Mihai Rosus, alături de jucătorii săi, care provin din Timișoara, Arad, Fălticeni și zona Bucureștiului, au afișat două mesaje la antrenamentul de ieri al echipei (foto, sus). Unul dintre ele e dur la adresa FRF, mai ales după informațiile apărute în presă cu ocazia Euro 2016, și se încheie ironic cu textul ”Împreună suntem fotbal”, numele unui program de integrare prin fotbal lansat cu fast. ”Le-am spus la băieți si au început sa lase capul jos și să îmi spună: Cum de FRF nu are 10 treninguri, mai ales că semnase un nou contract cu Joma, în valoare de 600.000 euro, doar că suntem amărâți nu le pasă de noi. Altul îmi spunea cum să mă duc să reprezint România când cei care ar trebui să mă ajute și să îmi arate încredere nu o fac. Le-am spus să nu descurajeze că poate vom găsi înțelegere la cineva să ne ajute, dar din păcate până acum am tot sperat că o să fie bine, dar acum ne-am dat seama că totul a fost doar o mare dezamăgire cu acest proiect “Împreuna suntem fotbal”…”, a continuat Rosus.

Mai mult, acesta susține că echipa sa e integrată în programul Grassroots, în cadrul căruia UEFA acordă anual bani și echipament federațiilor, dar timp de nouă ani nu s-a ales cu nimic. ”Oricum, vom sesiza pe cei de la UEFA și ne vom prezenta la acest campionat fără echipamente, ca să vadă o lume întreagă ce mentalitate au acești oameni și din păcate și cei din Ministerul Tineretului si Sportului, care de asemenea ne ignoră de doi ani”, a conchis Mihai Rosus. Turneul final al Cupei Mondiale va fi organizat la Glasgow, Scoția, între 10 și 16 iulie. În faza I a grupelor România va înfrunta Nigeria, Elveția, italia, Irlanda de Nord și Olanda.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Știrileprotv.ro
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI