MENIU CAUTĂ
08 Dec. 2018 23:14

Boca Juniors – River Plate, un meci pentru istorie. Copa Libertadores își alege câștigătoarea în Spania, la Madrid!

Distribuie

Finala secolului dintre River Plate și Boca Juniors va avea loc, duminică, la Madrid. După 2-2 în tur și incidentele care au precedat returul, cele mai titrate echipe argentiniene vor juca în Spania, cu trofeul pe masă.

O decizie istorică luată de Confederaţia sud-americană de fotbal (CONMEBOL) avându-se în vedere faptul că finala cu pricina se dispută în Copa Libertadores, adică în competiția creată în 1960 chiar în onoarea principalilor lideri ai războaielor de independență sud-americane.

Războaie duse și câștigate de sud americani sub conducerea lui Simon Bolivar – eliberatorul părții de nord a continentului și a lui Jose de San Martin – eliberatorul părții de sud împotriva asupritorilor spanioli.

Acum, la peste 200 ani de la declararea independenței de Spania, latino americanii revin în capitala fostului imperiu colonial pentru a-și alege regina fotbalului de pe continent, Cupa Libertadores fiind de departe cea mai importantă competiție din America de Sud.

Până în ultimul moment, Boca a sperat ca acest meci nu va avea loc, dar solicitarea de a câștiga meciul retur cu 3-0 la ”masa verde”, după ce, înaintea revanșei de la Buenos Aires, fanii lui River au aruncat cu pietre în autocarul rivalilor, rănind doi jucători de la Boca, a fost respinsă de către Camera de apel a Confederaţiei sud-americane. Boca mai are și varianta TAS, dacă pierde finala.

De partea cealaltă, președintele de la River, Rodolfo D’Onofrio, a ”încins” din nou atmosfera, declarând: „Am fost amenințați cu moartea, și eu, și membrii familiei mele”.  Partida va avea loc, duminică, de la ora 21.30, pe arena ”Santiago Bernabeu” din Madrid.

Rapid – Venus, finala în patru acte

Dacă Boca – River este finala care a ”ținut” o lună, în România cel mai ”lung” meci a fost cel dintre Rapid și Venus. Se întâmpla în 1940 în finala Cupei României, când cele două echipe bucureștene s-au înfruntat de patru ori pentru a se decide câștigătoarea.

După 2-2, 4-4 și 2-2, în final Rapid s-a impus cu 2-1 și a intrat în posesia trofeului. Primul meci s-a disputat pe 30 aprilie 40, iar cel de-al patrulea, care a stabilit învingătoarea, la 8 noiembrie 1940! Adică a fost nevoie de șase luni și jumătate pentru ca Rapid să obțină Cupa României.


„Micul Messi”, copilul care și-a făcut tricou cu idolul lui dintr-o pungă de plastic, amenințat de talibani! Decizia luată de familie

Citește mai multe despre boca juniors, Copa Libertadores, Madrid, River Plate și Spania pe Libertatea.

Comentarii