MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 09:52

Ce a decis instanța în dosarul lui Adrian Petre, președintele AJF Buzău, trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată cu bujii

Distribuie

Trimis în judecată într-un proces care n-are legătură cu fotbalul, Adrian Petre, unul dintre cei care au pus umărul la realegerea lui Răzvan Burleanu în funcția de președinte al FRF, prin numărul mare de voturi deținut de Buzău, a scăpat fără condamnare. Dar nu pentru că fapta n-ar fi existat, ci pentru că a beneficiat de prevederile relaxate ale Noului Cod Penal.

Adrian Petre vindea bujii, în calitate de reprezentant al societății comerciale Sinterom Cluj (de altfel, în Buzău există o industrie auto bine pusă pe picioare; secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, a făcut bani cu o vulcanizare, plasată la intrarea în oraș).

Adrian Petre, președintele Asociației Județene de Fotbal Buzău (AJF) și vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, a scăpat de condamnare în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată, după ce a achitat prejudiciul creat societății comerciale Sinterom Cluj, iar procesul penal a încetat prin împăcarea părților.

Alți doi au primit condamnări

Petre a beneficiat de legea penală mai favorabilă, respectiv Noul Cod Penal, care prevede posibilitatea amintită, în cazul infracțiunilor de înșelăciune. În schimb, celelalte două persoane care au fost judecate în același dosar au fost condamnate la doi ani și șase luni de închisoare cu executare, respectiv la un an și 10 luni, de un complet al Judecătoriei Târgu Jiu, care i-a obligat, suplimentar, la plata sumei de 168.008,72 lei către amintita societate comercială din Cluj, lider național în producția de bujii, scrie portalul opiniabuzau.ro.

Motivarea hotărârii judecătorești arată următoarele: ”Constată că potrivit criteriului aprecierii globale conform Deciziei nr.265/6 mai 2014, pronunțată de Curtea Constituțională a României și a art. 5 Cod Penal, că legea penală mai favorabilă aplicată în privința infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată prevăzute și pedepsite de art. 48 al. 1, raportat la art. 244 al.1 Cod Penal comise de către inculpatul Petre Adrian-Robert, este Noul Cod Penal. În baza art. 396 din 1,-6 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. g Cod procedură penală și art. 159 Cod penal cu referire la art.48 al. 1, raportat la art.244 al. 1 Cod Penal dispune încetarea procesului penal împotriva inculpatului Petre Adrian-Robert, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, prevăzută și pedepsită de art. 48 al. 1, raportat la art. 244 al. 1 Cod Penal, ca urmare a împăcării părților”.

Decizia instanței certifică săvârșirea infracțiunii pentru care Adrian Petre a fost trimis în judecată, dar constată că, urmare a achitării prejudiciului către Sinterom, buzoianul Petre a beneficiat de înlăturarea răspunderii penale prin împăcarea părților.

Petre declarat, pentru ”Libertatea”, în urmă cu câteva luni: 

”E o problemă din 2009, aveam calitatea de martor, apoi mi-a fost schimbată în cea de inculpat. Sunt acuzat de înșelăciune. Legea spune că împăcarea înlătură răspunderea penală. Există la dosar un acord de împăcare. N-am nicio problemă, voi primi achitare. N-am fost la niciun termen al procesului. Am fost reprezentantul de vânzări al acelei firme (n.r. – Sinterom)”. 

Luat la întrebări și de ANI

Și ANI a bătut la ușa lui Adrian Petre, bănui de incompatibilitate. Oficialul s-a apărat: ”Nu iau bani, ca obserator la Liga a II-a. Am avut două dosare, dar ANI le-a soluționat în favoarea mea. Funcția de vicepreședinte al CJ, pe care o dețin, este incompatibilă cu anumite activități. Dar eu, ca președinte al AJF Buzău, primesc o indemnizație, nu am contract de muncă cu FRF. În ceea ce privește AJF, aceasta este o asociație. Rolul de observator la Liga a II-a îl fac benevol. Doar drumul mi se decontează”.

Citește și:

Buzoianul Adrian Petre, omul lui Burleanu, este inculpat într-un dosar. Care sunt ceilalți ”penali” din Adunarea Generală a FRF. Toți oamenii președintelui

Citește mai multe despre Adrian Petre pe Libertatea.

Comentarii