Ivan Savvidis, patron la PAOK din 2012, e un oligarh rus de origine greacă, născut într-un sat grecesc din Georgia. Fost soldat în armata sovietică, Savvidis a fost directorul general al fabricii CJSC Donskoy Tabak, cel mai mare producator de tutun din Rusia. Fabrica a trecut în proprietatea lui Savvidis la începutul anilor ’90, după privatizarea acesteia. Între timp, el a mai cumpărat și alte fabrici de tutun și s-a extins la trusturi media din Grecia și afaceri cu băuturi răcoritoare.

Averea lui Savvidis a explodat în anii 90, când acesta s-a implicat și în politică. Forbes l-a inclus în top 30 cei mai bogați oligarhi ruși, iar Savvidis este bănuit de legături strânse cu Vladimir Putin. Mai mult, se spune ca Savvidis a fost trimis în Grecia tocmai pentru a servi intereselor lui Putin acolo.

El şi-a făcut averea în Rusia, însă a investit o mare parte din ea în Grecia. Oficial, Savvidis are o avere de 510 milioane de euro, dar e bănuit că are mult mai mulţi bani în realitate. El a investit mai mult de 500 de milioane de euro în afaceri din Grecia şi a ajuns în conflict chiar cu Uniunea Europeană.

Ambasadorul Statelor Unite a tras un semnal de alarmă public în Grecia, spunând că Savvidis este omul trimis de Putin pentru a servi agendei de la Moscova. Pe lângă încercarea de divizare a partidului de centru-dreapta „Noua Democraţie” prin mită, Savvidis a fost acuzat de UE că a cumpărat portul din Salonic în mod special pentru a bloca accesul navelor NATO în zona din Balcani, zonă de influenţă disputată intens de Rusia şi SUA, scrie the-american-interest.com.

Finanțează și echipa de handbal feminin din Rostov

Ivan Savvidis a stat în umbră până când a devenit patronul lui PAOK, însă el a devenit faimos şi pentru gesturile sale filantropice. A donat milioane de euro pentru călugarii de la Muntele Athos.

10 milioane de euro a plătit Savvidis pentru PAOK, datoriile acumulate de club la statul grec.

Între 2002-2005, Ivan Savvidis a fost președintele echipelor de fotbal FC Rostov și SKA Rostov, din Liga 2. În paralel cu PAOK Salonic, oligarhul mai finanțează și echipa feminină de handbal din Rostov.

Răzvan Lucescu: ”Sunt 100% alături de patronul meu”

POAK riscă retrogradarea acum, iar poliția din Salonic a emis mandat de arestare pentru Ivan Savvidis. Acesta nu va fi ușor de prins.

”Sunt sută la sută alături de patronul meu. Este un gest de frustrare, de disperare. Pot spune de ce a ajuns să reacționeze astfel. A investit sute de milioane de euro și ar fi vrut ca echipa lui să fie lăsată să joace pe teren”, a declarat Răzvan Lucescu, antrenorul lui PAOK Salonic, la Digi Sport.

”Mi-e greu să spune ce voi face de la vară. Sunt legat pentru un an. Rămâne de văzut ce își dorește și PAOK în viitor”, a precizat Lucescu jr.

Campionatul de fotbal din Grecia a fost suspendat. Ce se va întâmpla cu Răzvan Lucescu și echipa lui?

PAOK owner storms pitch with gunIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4