Medaliați la Mondialele de juniori, Cristian Pletea (18 ani, 131 mondial), Rareș Șipoș (18 ani, 195 mondial) sau Adina Diaconu (19 ani, 148 mondial) au părăsit prematur competiția și au privit din tribune cum sportivi asiatici din generația lor au avansat în fazele superioare și au ajuns să câștige primele medalii la mondialele de seniori.

E vorba despre sud-coreanul An Jaehyun (19 ani, 157 mondial), bronz la simplu, de chinezul Wang Chuqin (18 ani, 74 mondial), aur la dublu masculin cu Ma Long, de chinezoaica Wang Manyu (20 de ani, 3 mondial), bronz la simplu și aur la dublu feminin, și de japonezele Hina Hayata (18 ani) și Mima Ito, argint la dublu feminin. Pe unii dintre aceștia jucătorii noștri i-au învins în competiții juvenile.

Spre exemplu, Rareș Șipoș are 2-0 în întâlnirile directe cu marea revelație An Jaehyun. Clujeanul l-a bătut prima dată pe sud-coreean, cu 3-2 (9-11, 11-13, 14-12, 11-4, 11-8), în meciul România – Coreea de Sud (3-2) de la CM de juniori 2017 de la Riva del Garda, iar ultima dată, 3-0 (11-8, 11-4, 11-9), în octombrie 2018, la Openul Belgiei U21 .

Adina Diaconu o învingea pe nipona Hina Hayata în finala de dublu fete din cadrul CM 2016 de juniori de la Cape Town.

Cu 16 medalii la CM de juniori (una de aur, una de argint, 14 de bronz), competiție înființată în 2003, România este a șasea națiune la nivel juvenil, după China, Japonia, Coreea de Sud, China Taipei și Germania.

Din păcate, juniorii noștri pierd teren în fața asiaticilor când se apropie de vârsta senioratului, iar Federația Română de Tenis de Masă (FRTM) nu găsește soluții.

Juniorii, blocați în țară până la 18 ani

O explicație ar putea fi faptul că FRTM nu permite juniorilor din loturile naționale să se transfere la cluburi din străinătate până la 18 ani. Cine pleacă este suspendat, așa cum a pățit în trecut vicecampionul european și mondial Ovidiu Ionescu, devenit jucător de top după ce a plecat în Germania.

Astfel, Cristian Pletea, Rareș Șipoș sau Adina Diaconu, care n-au prea mai avut rivali în țară de pe la 15 ani, au fost obligați să joace într-o competiție internă fără mari provocări până au împlinit vârsta majoratului. De câteva luni, toți trei joacă au ajuns la echipe din străinătate: Cristian Pletea la 1. FC Saarbrücken TT (Germania), Rareș Șipoș la TTC OE Bad Homburg (Germania), iar Adina Diaconu pentru Metz TT (Franța).

Între timp, decalajul față de jucătorii asiatici cu care aceștia se luptau de la egal la egal la juniori a crescut. Spre exemplu, Cristian Pletea, locul 2 mondial U15, în 2015, era cu un loc în fața chinezului Wang Chuqin în clasamentul mondial la U18, în decembrie 2018, iar Rareș Șipoș se afla aproape, dar asiaticul le-a luat cu mult fața tricolorilor la seniori. De ce tenisul de masă românesc obține medalii la mondialele de juniori, dar clachează la seniori. Ovidiu Ionescu, un caz aparte  De ce tenisul de masă românesc obține medalii la mondialele de juniori, dar clachează la seniori. Ovidiu Ionescu, un caz aparte

De ce tenisul de masă românesc obține medalii la mondialele de juniori, dar clachează la seniori. Ovidiu Ionescu, un caz aparte

În cazul Adinei Diaconu, decalajul valoric față de chinezoaica Wang Manyu s-a mărit la fiecare categorie. În timp ce asiatica a progresat constant, multipla campioană europeană la junioare a coborât în clasamentele mondiale cu cât a avansat în vârstă. La sub 15 ani, între Wang Manyu (3) și Adina Diaconu (8) erau 5 locuri, iar acum, la senioare distanța este de 167 de locuri. Chinezoaica se află pe 3, iar Adina este pe 170.

De ce tenisul de masă românesc obține medalii la mondialele de juniori, dar clachează la seniori. Ovidiu Ionescu, un caz aparte De ce tenisul de masă românesc obține medalii la mondialele de juniori, dar clachează la seniori. Ovidiu Ionescu, un caz aparte

Revenind la băieți, încă un exemplu de cât de repede se schimbă raportul de forțe dintre juniorii români și cei asiatici. Cristian Pletea  îl bătea în 2015 pe Harimoto Tomokazu, iar japonezul a ajuns la 15 ani și 8 luni, cât are acum, numărul 4 mondial la seniori, în timp ce Pletea, la 18 și nouă luni, este pe 131 mondial. 

Medalii obținute de România la CM de juniori

2018 Bendigo (Australia)

Simplu juniori – bronz: Cristian Pletea   

2017 Riva del Garda (Italia)

Echipa de junioare – bronz: Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Tania Plaian, Elena Zaharia

Echipa de juniori – bronz: Dragoș Oprea, Cristian Pletea, Rareș Șipoș, Florin Spelbuș

Dublu mixt – bronz: Cristian Pletea și Adina Diaconu

2016 Cape Town (Africa de Sud)

Dublu feminin – aur: Adina Diaconu – Andreea Dragoman

Simplu feminin – bronz: Adina Diaconu

2011 Manama (Bahrain)

Dublu junioare – bronz: Bernadette Szocs, Irina Ciobanu

2012 Hyderabad (India)

Dublu junioare – bronz: Bernadette Szocs, Irina Ciobanu

2013 Rabat (Maroc)

Echipa junioare – bronz: Bernadette Szocs, Irina Ciobanu, Bernadette Balint, Adina Diaconu

2015 Vendee (Franța)

Echipa junioare – bronz: Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Diana Lupu, Andreea Clapa

2007 Palo Alto (SUA)

Echipa junioare – argint: Elizabeta Samara, Irina Hoza, Ioana Ghemeș, Cristina Hîrîci

Dublu junioare – bronz: Elizabeta Samara, Ioana Ghemeș

2006 Cairo (Egipt)

Echipa junioare – bronz: Daniela Dodean, Elizabeta Samara, Irina Hoza

2005 Linz (Austria)

Dublu mixt – bronz: Elizabeta Samara, Abdel-Kader Salifou (Franța)

2004 Kobe (Japonia)

Echipa de junioare – bronz: Elizabeta Samara, Daniela Dodean, Andreea Mămăligă

Dublu junioare – bronz: Elizabeta Samara, Daniela Dodean

Ovidiu Ionescu, încă o medalie istorică

Ovidiu Ionescu, 29 de ani, a cucerit vineri o medalie istorică pentru tenisul de masă românesc, argint în proba de dublu masculin din cadrul Campionatului Mondial 2019 de la Budapesta, alături de spaniolul Alvaro Robles.

Buzoianul este este un caz aparte. La 16 ani a fost suspendat de FRTM, pentru că părinții l-au dus să se antreneze în Germania.

De ce tenisul de masă românesc obține medalii la mondialele de juniori, dar clachează la seniori. Ovidiu Ionescu, un caz aparte

Ovidiu Ionescu, stânga, alături de partenerul său, spaniolul Alvaro Robles, fericiți cu medaliile de argint la CM 2019 (Photo by Remy Gros/ITTF)

Performanța surprinzătoare obținută de Ovidiu Ionescu, la șapte luni după ce a devenit vicecampion european la simplu, a readus tenisul de masă românesc pe podiumul mondial după o pauză de 19 ani. În 2000, echipa feminină, compusă din Otilia Bădescu, Mihaela Steff, Ana Gogoriță și Antonela Manac, cucerea bronzul la Kuala Lumpur (Malaezia).

Rezultatul lui Ovidiu Ionescu este cu adevărat uriaș, ținând cont de faptul tenisul de masă masculin românesc avea în palmares doar două medalii la Mondiale, ultima cucerită în urmă cu 63 de ani. Argintul lui ”Ovi” intră în legendă alături de medaliile câștigate la echipe pe vremea când se juca în pantaloni lungi: argint la CM 1936 Praga (Victor Vladone, Farkas Paneth, Marin Vasile Goldberger) și bronz la CM 1956 Tokyo   (Matei Gantner, Tiberiu Harasztosi, Paul Pesch, Mircea Popescu, Toma Reiter).

Lotul României pentru Campionatele Mondiale a fost format din 9 sportivi care vor concura la individual feminin şi masculin, dublu feminin şi masculin şi dublu mixt. Sportivii sunt următorii: feminin – Adina Diaconu, Bernadette Szocs, Daniela Monteiro Dodean, Elizabeta Samara, Irina Ciobanu; masculin – Cristian Pletea, Hunor Szocs, Ovidiu Ionescu, Rareş Şipoş.

FRTM, buget de un milion de euro în 2018

În 2018, Federaţia Română de Tenis de Masă a primit de la MTS un buget de 4.670.000 lei (1 milioan de euro).  Într-o ierarhie a finanţărilor structurilor sportive FRTM  a cupuat locul 6, după
FR de Canotaj (7.090.000 lei), FR de Atletism (6.140.000 lei), FR de Gimnastică (5.989.000 lei), FR de Lupte (5.010.000 lei) și FR de Handbal (cu 4.790.000 lei).

 


Citește și: Răzvan Ciobanu era drogat în momentul producerii accidentului, arată primele rezultate ale autopsiei

 

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Momentul teribil în care doi cai țâșnesc în mijlocul unui drum național din Teleorman. Unul dintre ei lovește în plin mașina unei familii
Observatornews.ro
Momentul teribil în care doi cai țâșnesc în mijlocul unui drum național din Teleorman. Unul dintre ei lovește în plin mașina unei familii
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți