”Oficialii ambelor federaţii mi-au explicat care sunt problemele lor acum, am înţeles că sunt ocupaţi cu pregătirile pentru Euro, însă cred că puteau trimite măcar un reprezentant la Braşov“, spune Szente Ladislau, preşedintele asociaţiei care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment. ”Pentru mine, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile a fost Iuliu Bodola. Nici Nicolae Dobrin, nici Gică Hagi nu se puteau compara cu el“, sunt cuvintele fostului selecţioner al României, Angelo Niculescu. Deşi a scris istorie pentru naţionala de fotbal a României şi a jucat şi pentru echipa naţională a Ungariei, legendarul fotbalist braşovean Iuliu Bodola nu are parte nici acum, la aproape 24 de ani de la moartea sa, de aprecierea oficialilor celor două federaţii.

placaBodola_20160531082440

Federalii, ocupaţi cu pregătirile pentru Euro

Concret, vineri după-amiaza, la iniţiativa Asociaţiei pentru Ocrotirea Monumentelor Istorice Braşov, al cărui preşedinte este consilierul local Szente Ladislau, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative amplasată pe faţada casei unde a locuit marele Iuliu Bodola. 30 de persoane au fost prezente la festivitatea care a avut loc pe strada Roşiorilor nr. 19, casă în care a locuit timp de aproape 18 ani marele Iuliu Bodola până a plecat la Oradea. La ceremonie a fost prezent şi unul dintre nepoţii legendarului fotbalist, Jelfy Levente, dar şi fosta mare glorie a ”stegarilor“, Csaba Gyorffy. Deşi în ultimul timp şefii de la Casa Fotbalului sunt extrem de atenţi când e vorba de imaginea lor, aceştia nu au trimis nici un reprezentant la Braşov la acest eveniment! ”Cei de la Federaţia Română de Fotbal, mai precis preşedintele Răzvan Burleanu m-a felicitat pentru amplasarea plăcii comemorative la Braşov. Oficialii ambelor federaţii mi-au explicat care sunt problemele lor acum, am înţeles că sunt ocupaţi cu pregătirile pentru Euro, însă cred că puteau trimite măcar un reprezentant la Braşov. Să nu uităm că Iuliu Bodola este membru de onoare al FRF“, a spus Szente Ladislau. Printre braşovenii invitaţi la dezvelirea plăcii comemorative a fost şi Csaba Gyorffy, fostul mare fotbalist al ”stegarilor“. ”Chiar nu ştiu foarte multe lucruri despre Bodola. Am înţeles că a fost un mare fotbalist, care a jucat atît pentru România, cît şi pentru Ungaria. Pentru un asemenea fotbalist, federaţiile ar fi putut trimite reprezentanţi la Braşov“, a spus Gyorffy.

CsabaGyorffy_20160531082515

”În România este un erou“

Nepotul lui Bodola, Jelfy Levente, care s-a născut şi trăieşte în Ungaria, a spus că este mândru că bunicul său nu a fost uitat de braşoveni şi nu numai. Mai mult, nepotul marelui fotbalist a spus că Bodola este mai apreciat în România, decît în Ungaria. ”Bunicul meu ne-a insuflat dragostea pentru fotbal. Suntem trei nepoţi şi toţi am jucat fotbal până la nivelul Ligii a 3-a în Ungaria. Mai mult nu am reuşit. Sincer, era şi foarte greu să-i egalăm performanţele. El ne-a povestit despre toate echipele la care a evoluat. Sunt emoţionat pentru că am putut vedea casa în care bunicul meu a copilărit la Braşov. Din ce am observat, Bodola este mai cunoscut în România decât în Ungaria. În România este chiar un erou, dă numele unui stadion la Oradea, are o placă comemorativă la Braşov… Chiar le mulţumesc celor care au avut această iniţiativă de amplasare a plăcii comemorative, dar şi tuturor celor prezenţi la festivitate”, a spus nepotul lui Iuliu Bodola.

A început fotbalul la Braşovia

Născut în 1912 la Braşov, Bodola este o legendă a fotbalului românesc. La 16 ani a început fotbalul la Braşov, la clubul Braşovia, iar doi ani mai tîrziu a plecat la Oradea, unde a jucat la Club Atletic Oradea, echipă la care a cunoscut consacrarea. Au urmat trei sezoane petrecute la Venus Bucureşti, cu care a câştigat de două ori campionatul naţional, după care s-a întors la Oradea. Debutînd în echipa naţională la 19 ani, la 10 mai 1931, Iuliu a adunat în nouă ani 48 de selecţii. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Bodola a mai jucat pentru o scurtă perioadă la Ferar Cluj, actuala CFR Cluj, după care s-a stabilit în Ungaria, la Budapesta, unde a continuat să evolueze până la 39 de ani, la MTK. Fotbalistul braşovean cu origini maghiare a jucat pentru ”tricolori“ la CM din Italia 1934 şi din Franţa 1938, dar a făcut-o şi pentru naţionala Ungariei, între 1940 şi 1948, unde a bifat alte 13 selecţii şi 4 goluri. Bodola a fost golgheter în campionatul României în 1939 şi 1940, precum şi în cel al Ungariei, patru ani mai târziu. De altfel, acesta a fost timp de 50 de ani golgheterul absolut al României, cu 30 de goluri. A fost depăşit de Hagi, cu 35 de goluri şi apoi şi de Adrian Mutu, cu acelaşi număr de reuşite.

Cu Miliţia la vestiare

La ceremonie a fost prezent şi Andacs Iuliu, un braşovean care a fost coleg cu fratele lui Bodola. Andacs a spus că a avut onoarea să-l cunoască personal pe Bodola, la începutul anilor 60, atunci cînd fostul internaţional a venit la Braşov cu echipa pe care o antrena, Diósgyõri VTK, pentru un meci amical cu Steagu Roşu. ”În acei ani lucram la CFR, eram fochist pe locomotivă, iar mecanicul meu era Bodola Sanyi, fratele mai mare al lui Duduş. Cu ocazia unui meci amical care a avut loc pe Stadionul Tractorul am avut şansa să-l cunosc personal pe Bodola. La finalul meciului am reuşit să merg împreună cu Sany la vestiare. Pentru a ajunge la Bodola am fost însoţiţi de un miliţian care nu ne-a scăpat nici o secundă din ochi. Am discutat preţ de câteva minute cu Duduş şi pot spune că sunt mândru că am avut onoarea să dau mîna cu cel mai mare fotbalist al României. Bodola Sanyi mi-a spus că atunci cînd Iuliu a semnat contractul cu Venus Bucureşti, acesta a venit la Braşov împreună cu doi miliţieni să aducă banii primiţi. Era vorba de foarte mulţi bani şi de aceea Bodola a fost nevoit să fie însoţit de miliţie. În casa familiei Bodola am intrat de două ori“, povesteşte Andacs Iuliu.

Carte de vizită Iuliu Bodola

Data naşterii: 26 februarie 1912, Braşov
Data decesului: 10 septembrie 1992, Budapesta
Cariera de jucător: Braşovia Braşov, CA Oradea, Venus Bucureşti, Ferar Cluj, MTK
Echipa naţională a României: 48 selecţii – 30 de goluri
Echipa naţională a Ungariei: 13 selecţii – 4 goluri
A participat la CM 34 şi CM 38 cu echipa României
Cariera de antrenor: Szolnoki MÁV, Haladás, Pécsi VSK, Komlói Bányász, Gyulai SE, Diósgyõri VTK, Salgótarjáni BTC, Ormosbányai Bányász

A fost vedetă în anii 1980, iar acum a ajuns să doarmă de 4 ani într-un cimitir: „Muncești toată viața și agoniseala îți dispare în câteva clipe”
PARTENERI - GSP.RO
A fost vedetă în anii 1980, iar acum a ajuns să doarmă de 4 ani într-un cimitir: „Muncești toată viața și agoniseala îți dispare în câteva clipe”
Fata Stelei Popescu, făcută praf de cine nu se aștepta. Ce se întâmplă după ce a luat moștenirea de 1 milion de euro
Playtech.ro
Fata Stelei Popescu, făcută praf de cine nu se aștepta. Ce se întâmplă după ce a luat moștenirea de 1 milion de euro
A fost prins criminalul Elenei, românca ucisă cu sălbăticie în Italia: "Ce s-a întâmplat este de neimaginat!"
Observatornews.ro
A fost prins criminalul Elenei, românca ucisă cu sălbăticie în Italia: "Ce s-a întâmplat este de neimaginat!"
Horoscop 23 aprilie 2021. Gemenii simt nevoia să oprească furtuna propriilor gânduri și propriei minți
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2021. Gemenii simt nevoia să oprească furtuna propriilor gânduri și propriei minți
Un bărbat este acuzat că nu s-a prezentat la lucru timp de 15 ani, deși era plătit de spitalul unde lucra. Ce sumă a încasat
Știrileprotv.ro
Un bărbat este acuzat că nu s-a prezentat la lucru timp de 15 ani, deși era plătit de spitalul unde lucra. Ce sumă a încasat
Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e inumană: primele informaţii
Telekomsport
Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e inumană: primele informaţii
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)