Mergi direct la conținut »
Ianis Hagi este al șaptelea fiu de fost tricolor care ajunge la prima reprezentativă a României. Câți și-au depășit părinții Galerie foto
10imagini
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

Ianis Hagi este al șaptelea fiu de fost tricolor care ajunge la prima reprezentativă a României. Câți și-au depășit părinții

Convocat de Cosmin Contra pentru dubla cu Lituania și Muntenegru din Liga Națiunilor, Ianis Hagi (20 de ani) a devenit cel de-al șaptelea fiu de fost internațional tricolor care ajunge la echipa națională de seniori a României.

De Viorel Tudorache,

Băiatul „Regelui” Gică Hagi a intrat astfel în grupul restrâns în care se află urmașii lui Niculae Lupescu (Ionuț Lupescu), Rică Răducanu (Cătălin Necula), Silviu Lung (Tibi Lung și Silviu Lung jr.), Tudorel Stoica (Alin Stoica) și Petre Marin (Răzvan Marin).

Pe umerii lui Ianis Hagi apasă o presiune extraordinară. Numele Hagi este scris cu litere de aur în istoria fotbalului românesc. Decarul Viitorului și al selecționatei U21, calificată la Euro 2019, este obișnuit de mic să fie comparat cu celebrul său tată, care a participat la șase turnee finale: Euro ’84, CM ’90, CM ’94, Euro ’96, CM ’98 și Euro 2000. Gică Hagi, 124 de selecții și 35 de goluri pentru națională, și-a avertizat fiul: „Greul abia acum începe pentru Ianis!”.

Născut în 1998, anul în care în care România a fost ultima oară la un Mondial, Hagi jr. are obiective mărețe: „Sper să am cât mai multe calificări și de acum înainte și, de ce nu, să debutez cât mai devreme și la naționala mare și să ne calificăm la Europene și la Mondial”.

Culae și Ionuț Lupescu, cinci turnee finale împreună 

Ionuț Lupescu, 49 de ani, a fost primul fiu de fost tricolor care a jucat la echipa națională de seniori a României. „Kaiserul”, mijlocaș de travaliu, a debutat la 20 de ani și a reușit să depășească performanțele tatălui său, regretatul Niculae Lupescu, fundaș central în naționala României care a participat la CM 1970 și s-a calificat în sferturile CE din 1972. Ionuț Lupescu, 74 de selecții și șase goluri, a participat la CM ’90, CM ’94, Euro ’96 și Euro 2000. Niculae Lupescu (21 de selecții /două goluri) a decedat în 2017, la 76 de ani.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Niculae Lupescu, stânga, a fost mândru de performanțele fiului său, Ionuț Lupescu, dreapta

Dinastia portarilor Lung

Fostul mare portar Silviu Lung, 62 de ani, titular la Euro ’84 și la CM ’90, este unicat în fotbalul românesc. Cei doi băieți ai săi au apărat poarta naționalei. Tiberiu Lung, 39 de ani, a bifat o selecție în 1999, iar  Silviu Lung jr.(29 de ani/5 selecții) este convocat constant la prima reprezentativă.

Răzvan Marin/Petre Marin

Răzvan Marin, 22 de ani, este fiul lui Petre Marin, 45 de ani, care a jucat de 9 ori în tricoul naționalei (2004-2007). Promovat de Christoph Daum, mijlocașul lui Standard Liege a devenit repede titular și a atins deja borna de 12 selecții. Are un gol, marcat la debut, cu Armenia, 5-0, la Erevan.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

Cătălin Necula / „Rică” Răducanu Necula 

Cătălin Necula, 48 de ani, a rămas în umbra tatălui său, legendarul portar Rică Răducanu, 72 de ani, care a participat la CM 1970 și s-a calificat în sferturile CE din 1972. Necula jr. are patru selecții, în timp ce tatăl său a apărat de 61 de ori buturile naționalei.

Alin Stoica / Tudorel Stoica

Alin Stoica, 38 de ani, fiul fostului căpitan al Stelei din anii ’80, nu s-a realizat pe măsura talentului său uriaș. Alin a debutat la 17 ani la națională, dar nu a reușit să se impună. A adunat doar 12 selecții, cu trei mai puține decât tatăl său, care a avut perioade când a refuzat convocările.

Alexandru Pițurcă / Victor Pițurcă 

În 2008, pe vremea când juca la Pandurii Târgu Jiu, Alexandru Pițurcă, 35 de ani, a fost convocat de tatăl său la un trial al naționalei. Piți jr. nu a luat examenul, iar după ce s-a lăsat de fotbal a devenit jucător profesionist de pocker. Victor Pițurcă, 62 de ani, 13 selecții/6 goluri, a fost selecționerul naționalei în trei mandate.

Dublă măsură la înmormântările pacienţilor cu COVID. Derogare specială de la Arafat, pentru funeraliile lui IPS Pimen: „Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”
Recomandări

Dublă măsură la înmormântările pacienţilor cu COVID. Derogare specială de la Arafat, pentru funeraliile lui IPS Pimen: „Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”

 

Alexandru Pițurcă, echipament alb, nu a putut ajunge la nivelul tatălui său, Victor Pițurcă. Gabi Torje, stânga, a jucat la Euro 2016

Alți fotbaliști din tată-n fiu în lotul lărgit

În lotul lărgit al echipei naționalei se mai regăsesc opt jucători care provin din familii de foști fotbaliști. George Țucudean, Ionuț Nedelcearu, Dorin Rotariu, Denis Drăguș, Alexandru Băluță, Mihai Bălașa au moștenit pasiunea pentru sportul rege de la tații lor, iar Alexandru Mitriță și Gicu Grozav de la unchi, Dumitru Mitriță (o selecție), respectiv Cornel Țălnar (6 selecții). O altă pereche nepot-unchi din istoria naționalei este Tibor Selymes, fundașul stânga al Generației de aur, Nicolae Selymes (atacant din anii ’60/1 selecție).

Fiul lui Gică Popescu, pe lista de așteptare

Pe lista de așteptare se mai află câțiva copii de foști internaționali: Mario Dulca (U21/Cristian Dulca), Denis Ciobotariu (U21/Liviu Ciobotariu), Patrick Petre (ex-internațional de juniori/Florentin Petre), George Ganea (ex-internațional de juniori) sau Nicolas Popescu (internațional de juniori U16).

Nicolas Popescu este decarul naționalei de juniori a României Under 16

Exemple internaționale

Peter Schmeichel – Kasper Schmeichel (Danemarca)

Danny Blind – Daley Blind (Olanda)

Patrick Kluivert – Justin Kluivert (Olanda)

Mark Chamberlain – Alex Oxlade-Chamberlain (Anglia)

 

Close
Închide
  Close