INCREDIBIL! O fostă glorie a Craiovei muncește cu ziua, ca să poată trăi. ^A marcat în cupele europene pentru olteni și a fost coleg cu Gică Popescu

Omul care acum aproape 30 de ani era aclamat pe ”Central” trăiește în Dăbuleni, tărâmul pepenilor. Fostul atacant al Universităţii Craiova şi al lui Electro muncește cu ziua: ”E la câmp, munceşte cu ziua să-şi asigure traiul zilnic. Nu are nici pământ şi nici vreo pensie, iar autorităţile au uitat de el”.

Recunoscut pe Lipscani

”Credeam că m-a uitat de tot lumea. M-au uitat ai mei de aici, ce aşteptări să mai am de la altcineva? Deşi, vă spun sincer, că ultima dată când am ajuns în Craiova m-a oprit un om pe Lipscani şi mi-a zis «Să trăiţi domnu Ghiţă, dumneavoastră mi-aţi luminat dimineţile în Valea Roşie. Mă duceam la fiecare meci să văd fotbal, şi avem ce vedea, fiindcă în minutul 10 era 3-0 de obicei pentru Electro»”. A fost ceva imens pentru mine să aud acele cuvinte”.

Ghiţă era descris ca ”un atacant scund, dar puternic, tare pe picioare, care băga capul între umeri şi demara pe extremă, finalizând acţiunile cu centrare de gol sau cu gol”. Ajuns la 54 de ani, fostul fotbalist îşi aminteşte începuturile carierei: ”Am fost un produs al clubului din Valea Roşie. M-au luat direct de pe maidan. I-am avut antrenori pe Nicolae Stanciu şi Titi Deliu. Am jucat aproape 10 ani la Divizia C şi B. Jucam extremă stânga, iar jucătorii care mi-au fost modele au fost: Zoli Crişan, Mitică Marcu şi Marcel Răducanu. Am fost golgheter în 1986 în seria a doua şi Titi Oţet m-a adus la Universitatea, unde am jucat doi ani. La debutul pentru Craiova am marcat două goluri, cu Universitatea Cluj”.

În ediţia 1987-1988 a Cupei UEFA, Universitatea Craiova era eliminată încă din turul inaugural de echipa portugheză Desportivo Chaves. Chiar dacă din Craiova Maxima mai rămăseseră doar Lung, Negrilă, Irimescu şi Geolgău, alături de antrenorul Oţet, ieşirea prematură din competiţie a Ştiinţei a fost la acea vreme o mare supriză. Un jucător s-a remarcat în mod desosebit în acea dublă manşă cu lusitanii: Nicolae Ghiţă. I se spunea „Bulgarul”, fusese adus de la Electroputere şi se afla la debutul în cupele europene, la fel ca alţi 3 alb-albaştri: Gigi Ciurea, Fane Stoica şi Viorel Vancea.

”Gică Popescu şi Adrian Popescu m-au impresionat ca fotbalişti”

În tur, portughezii uluiau un ”Central” arhiplin, având 2-0 după o oră de joc. În ultima jumătate de oră, alb-albaştrii au avut însă o revenire fantastică, golul victoriei fiind de marcat de rezerva Ghiţă, care îl înlocuise în finalul primei părţi pe Mircea Irimescu, care se  accidentase. „Bulgarul” a adus astfel ultima victorie a Ştiinţei contra unei echipe dintr-un campionat puternic al Europei, de la care au trecut aproape 3 decenii. Tot Ghiţă obţinuse penalty-ul transformat de Ciurea, de la care a plecat revenirea.

Acelaşi Ghiţă avea să fie unicul marcator al Craiovei şi în meciul retur, golul său venind pe final, când gazdele aveau deja 2-0. În plin câmp, cu privirea nostalgică, „Bulgarul” rememorează acele momente, iar pe parcurs glasul îi tremură de emoţie: „Golurile cu Chaves nu le uit niciodată, sunt averea mea şi nu mi le ia nimeni. La primul, pe Central, „Piticul” (Ciurea, n.r.) mi-a dat pasă, eram cu spatele la poartă. L-am fentat pe Garrido şi am tras. Am văzut doar că am lovit bara, fiindcă m-am prăbuşit de la cotul primit în gât. Am realizat că am dat gol după reacţia publicului şi când a venit Adrian Popescu să mă ridice. În Portugalia mi-a centrat Bădiţă (Pavel Badea, n.r.) la un corner şi am marcat cu capul, deşi eram scund, aşa cum mă vedeţi. Nici acolo nu am realizat imediat că marcasem. Mi-a strigat Negoro: „Hai bă, sus, că e gol!” N-am mai avut timp să marcăm încă o dată…mare păcat că ne-au eliminat, n-au fost mai buni ca noi, dar am luat nişte goluri stupide”.

Cele două sezoane petrecute la Universitatea Craiova sunt perlele din CV-ul „Bulgarului”, de care povesteşte cu mândrie: ”Cu Gigi Ciurea m-am înţeles cel mai bine la Universitatea. Un caracter deosebit este Emil Săndoi, iar Gică Popescu şi Adrian Popescu m-au impresionat ca fotbalişti, ca de altfel şi cei care rămăseseră din Craiova Maxima. Când m-am transferat la Ştiinţa, mi s-a dat apartamentul în care locuise Ilie Balaci, după ce el a plecat la Dinamo. Balaci a fost o somitate, a fost cel mai bun jucător pe care l-am văzut şi am avut plăcerea să joc împotriva lui în meciurile Universitatea – Electro şi Universitatea – Dinamo”.

O accidentare l-a scos din circuit pe Ghiţă: „Pot să spun că am plecat în principal din cauza concurenţei care era atunci la Universitatea, dar şi din cauza unei accidentări într-un meci cu Rapid, am avut fractură de peroneu. Până când mi-am revenit, pierdusem locul în echipă. Când a venit Sorin Cârţu nu mi-a mai dat şanse. L-am apreciat ca fotbalist, dar ca om a lăsat de dorit, mă aşteptam să aibă mai mare grijă de jucătorii săi”.

16 septembrie 1987, Cupa UEFA, turul I, manşa întâi

Universitatea Craiova – Desportivo Chaves 3-2

Au marcat: Ciurea 63 – pen., Vancea 65, Ghiţă 85 / Gilberto Gomes 19, Vermehlinho 52.

Craiova, stadion: „Central”, spectatori: 40.000.

Universitatea Craiova: Crişan – Negrilă, Săndoi, Gică Popescu, Weissenbacher, Mănăilă, Ciurea, Badea, Irimescu (40 Ghiţă), Şt. Stoica (63 Geolgău), Vancea. Antrenor: Constantin Oţet.

Desportivo Chaves: Padrao – Jorginho, Garrido, Cerqueira, Rogerio Pimenta (70 Vicente), Slavkov, Zdravkov, Vermehlinho, Luis Saura (46 Serra), Gilberto Gomes, Diamantino. Antrenor: Raul Aguas.

Arbitru: Yusuf Namoglu (Turcia).

30 septembrie 1987, Cupa UEFA, turul I, manşa a doua

Desportivo Chaves – Universitatea Craiova 2-1

Au marcat: Slavkov 5, Vermehlinho 62 / Ghiţă 83.

Chaves, Stadion: „Municipal”, spectatori: 16.000.

Chaves: Padrao – Jorginho, Garrido, Cerqueira, Slavkov (63 Julio Sergio), Zdravkov (84 Vicente), Vermehlinho, Serra, Gilberto Gomes, Diamantino, David. Antrenor: Raul Aguas.

Universitatea Craiova: Lung – Negrilă, Săndoi, Gică Popescu, Mănăilă, Adrian Popescu, Rada, Ciurea (46 Ghiţă), Badea, Geolgău (68 Irimescu), Vancea. Antrenor: Constantin Oţet.

Arbitru: Oliver Donnely (Irlanda de Nord).

Unica participare europeană a celor de la Chaves

Singura participare în cupele europene din istoria clubului Desportivo de Chaves a fost una scurtă, fiindcă în turul secund al Cupei UEFA, Chaves avea să fie eliminată de Honved Budapesta, cu un 5-2 la general. De-a lungul timpului, pentru Chaves au evoluat şi jucători români: mijlocaşii Marcel Sabou, fost la Dinamo, şi Lucian Marinescu, ex-Rapid. În sezonul actual, Chaves se află pe locul secund în liga a doua portugheză, fiind favorită la promovare, întrucât liderul este ”satelitul” celor de la FC Porto, care nu are drept de promovare.

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
PARTENERI - GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Playtech.ro
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Denisa, o fată de 17 ani, a fost găsită spânzurată în curtea bunicii din Iași. Fata venise în vizită
Observatornews.ro
Denisa, o fată de 17 ani, a fost găsită spânzurată în curtea bunicii din Iași. Fata venise în vizită
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
HOROSCOP
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
Un elev de 12 ani a murit după ce a fost bătut de colegii plătiți să îl atace. Suma incredibilă pe care au primit-o
Știrileprotv.ro
Un elev de 12 ani a murit după ce a fost bătut de colegii plătiți să îl atace. Suma incredibilă pe care au primit-o
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)