Mergi direct la conținut »
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi

EXCLUSIV / Interviu savuros cu Surya Bonaly, una dintre marile campioane ale patinajului, vegetariană convinsă: ”Cum să mănânc pui, când eu mă jucam cu găina mea în curte? E ca și cum mi-aș mânca prietenii”. Franțuzoaica vine în România pentru ”Dracula pe gheață”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Joi, 25 iulie 2019, 14:54

Considerată una dintre cele mai valoroase patinatoare din lume, franțuzoaica Surya Bonaly (42 de ani) are o carieră impresionantă. Palmaresul ”felinei” include 25 de medalii de aur, 10 de argint și 5 de bronz. Campioana națională  de nouă ori, are cinci titluri europene consecutive (1991- 1995). Aur la Mondialele de juniori în 1991, a rămas cu un regret: nu și-a adjudecat laurii mondiali la senioare (are trei medalii de argint). Faimoasă pentru backflip-ul său, săritura pe spate pe care a facut-o la Nagano, în 1998, la finalul carierei la amatori, și pentru cvadruplul toe loop, de la CM din 1991, sportiva de culoare a vorbit cu Libertatea despre originile sale, despre pasiunea pentru sport și despre problemele pe care le-a întâmpinat din cauza culorii pielii, despre familia sa adoptivă și despre părinții biologici pe care n-a vrut să-i cunoască, despre România, unde ajunge a patra oară, a explicat de ce e vegetariană, a promis că va încerca ”mămăliga” și a amintit despre ”talentul ce stă să explodeze de la școala mea de patinaj din Vegas”. Totul, într-un interviu exclusiv de jumătate de ceas.

Ad placeholder

Libertatea, Surya, începem direct. De ce patinaj?
Surya Bonaly: M-am apucat de acest sport pentru că mama mea era antrenoare de patinaj artistic în Franța, în orașul în care m-am născut, Nice. Făcea asta încă de dinainte să mă nasc eu. De fapt, Suzanne a a predat prima oară gimnastică și apoi a decis să se ocupe și de patinaj.

Ce înseamnă sportul ăsta pentru tine, cu ce l-ai compara?
Hm! E un sport complet, grație, tehnică și muncă. Nu e ca atletismul, unde e doar multă muncă. Muzica este elementul care face această disciplină să fie unul special.

”În gimnastică, poți să iei o medalie olimpică, și apoi, după două săptămâni să nu te mai cunoască nimeni”

Care este momentul cheie al carierei tale?
La 12 ani, m-am mutat în Paris pentru patinajul artistic, la Centrul Național. Am continuat cu gimnastica și patinajul în paralel, pâna la 17 ani, dar Pariusl a a fost momentul decisiv când am ales patinajul artistic. Știam că voi avea un viitor mai bun în patinaj, simțeam asta. M-am gândit că, și dacă nu voi fi 100% aptă din punct de vedere fizic, aș putea să continuu cu un număr de show. În gimnastică, poți să iei o medalie olimpică, și apoi, după două săptămâni să nu te mai cunoască nimeni și să ajungi un antrenor la un liceu sau o școală locală.

Ad placeholder
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
Recomandări
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
 

”Știam că e un sport pentru albi”

Cum te-ai simțit fiind singura patinatoare de culoare într-un domeniu dominat de albi. Te-ai simțit vreodată dezavantajată?
Sincer, nu prea m-a interesat niciodată, însă acum 30 de ani nu prea existau multe persoane de culoare în patinajul artistic, mai ales în Europa. Nici măcar în copilărie nu am avut prieteni de culoare, eram inconjurată doar de albi, dar a fost ok. Știam ca acest sport este pentru albi, dar m-am simțit bine primită.

”Poate părinții mei biologici voiau să mă cunoască, fiind o campioană, dar eu nu am vrut asta”

Ai încercat vreodată să îți găsești părinții biologici?
Ei bine, am fost crescută într-o familie de albi, după cum știți, dar asta nu m-a afectat deloc. Am avut o viață grozavă, părinții mei mi-au asigurat tot ce am avut nevoie, așa ca nu am încercat să schimb asta cu nimic. Știam că nu pot să schimb trecutul, așa că nu am vrut să-mi stric relația cu părinții. Îmi plăcea cum eram și din ce mediu făceam parte, așa ca totul a fost ok. Poate părinții mei biologici voiau să mă cunoască, fiind o campioană, dar eu nu am vrut asta.

Ad placeholder
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
Recomandări
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
 

Și-a cumpărat televizor să vadă patinajul de la Olimpiadă. Senzaționala Midori Ito

Ai avut vreun idol când te-ai apucat de patinaj?
Știu ca în 1994, înainte de Jocurilor Olimpice, ne-am cumpărat un televizor, special pentru a urmări patinajul artistic. Îmi aduc aminte cu plăcere, însă, de o patinatoare japoneză, Midori Ito, o senzație la acea vreme. Ajunsesem să îi cunosc exercițiile pe de rost și le repetam ore în șir.

ADN-ZB Settnik 7.4.89 Berlin: ISU-Weltschaulaufen in der Werner-Seelenbinder-Halle (am 6.4.89)- Ein freudiges Wiedersehen gab es für die Berliner mit der 19jährigen Weltmeisterin Midori Ito (Japan), die schon im Vorjahr an gleicher Stelle zu den Lieblingen des Publikums gehörte.

Ce vei face când te vei retrage din patinaj?
Deja m-am pregătit pentru viitorul meu, chiar dacă pun mult suflet în ceea ce fac și patinajul este o pasiune desăvârșită pentru mine.La un moment dat va trebui să mă retrag, dar încerc sa amân cât pot de mult acest moment. Deja predau acest sport minunat, am o școala în America și acesta este noul meu job, un job ce îmi ocupă 95% din timp.

Ad placeholder
Linșaj public între procurorii din dosarul 10 august: “Sunt slujitori ai unor structuri externe. A executat niște ordine”
Recomandări
Linșaj public între procurorii din dosarul 10 august: “Sunt slujitori ai unor structuri externe. A executat niște ordine”
 

Sony vine după Surya!

Spune-ne un nume promițător de la școala ta, un nume pe care să-l urmărim peste ani.
Am o fetița de 11 ani, Sony, un adevărat talent. E foarte talentată și cred cu adevărat ca într-o zi va ajunge la Olimpiadă!

”E mai ușor să vinzi dacă ești alb”

Ai declarat la un moment dat că dacă ai fi fost albă ai fi avut mult mai multe contracte de publicitate.
M-ar fi ajutat, cu siguranță. Este mult mai ușor să vinzi, dacă ești alb. Dar am încercat să nu ma gândesc prea mult la asta.

Are un prieten-zeu de doi ani!

Voiam să te întreb dacă ai prieten acum. Jurnaliștii francezi au scris, cândva, că mama ta a spus că nu te va da decât unui zeu…
Știi cum e, ca părinte vrei doar ce este mai bun pentru copilul tău. Cu siguranță nu vrei să-ți vezi copilul cu vreun tip oarecare, așa ca pentru ei este un vis să aibă un ginere cu adevărat special. Da, am pe cineva aici, suntem împreună de aproape doi ani și până acum totul merge bine. Nu știu dacă este zeu, dar se apropie.

Ad placeholder

Pește – da, din cauză că avea probleme musculare, carne – niciodată!

Ești vegetariană. N-ai mâncat niciodată pește sau carne?
Pește, da! Am început să mănânc de când am avut primele probleme musculare. Aveam nevoie de calciu și de grăsimi, așa ca am început să consum. Carne nu, niciodată! Nici nu am încercat și nici nu vreau.

Apropo, ce te-a făcut să militezi pentru drepturile animalelor. Te-a influențat Brigitte Bardot?
Iubesc foarte mult animalele, încă de la o vârsta foarte fragedă. Le respect și cred că așa trebuie sa simtă fiecare. Cred că asta este și motivul pentru care nu mănânc carne… Cum sa mănânc pui, când eu mă jucam cu găina și puii noștri în curte? Ar fi fost ca și cum mi-aș fi mâncat prietenii. Și da, cu siguranță m-a ajutat și faptul că Brigitte Bardot gândește la fel. O admir foarte mult.

Ad placeholder

French figure skating star Surya Bonaly skates for photographers holding a placard that reads Rather naked than wearing fur, Wednesday, Jan. 31, 2007 at the Asnieres-sur-Seine skating rink, outside Paris. Bonaly supports animal rights group Peta's demand and protests against seal culls in northern Canada. (AP Photo/Jacques Brinon)

S-a lăsat și s-a mutat în SUA pentru show-uri, fiindcă era ”mai convenabil”: ”Federația franceză nu m-a ajutat. Mi-au spus că sunt prea bătrână”

De-a lungul carierei tale, ai avut probleme cu arbitrii. Îi înfruntai, mai ales când executai elemente tehnice interzise. A fost ăsta motivul retragerii tale timpurii?
Nu, n-are nici o legătură! M-am retras pentru că m-am mutat în America și am început să fac show-uri acolo. Era mai convenabil. Federația nu prea m-a ajutat acasă și nu voiau să-mi acopere cheltuielile, iar acest lucru m-a determinat să plec în America, acolo unde mi s-au oferit toate condițiile. În plus, nici nu mi s-au impus multe , puteam sa fac ce show vreau, iar ei ma plăteau și aveau grija de mine! Acasă, chiar mi-au spus ca sunt prea bătrâna și ca așteaptă generația viitoare. Din păcate pentru ei, aceasta nu prea a venit.

Că tot a venit vorba de noua generație, ce părere ai de Evghenia Medvedeva, rusoaica de 16 ani, noua campioană mondială.
E foarte bună. Se pare că este noua senzație a sportului. Am văzut-o chiar săptămâna aceasta și mi-a plăcut foarte mult programul ei. O felicit pe această cale, mă bucur pentru ea. E pregătită, flexibilă, muncitoare… E completă.

Ad placeholder

Ai mai fost în România până acum? Ce știi despre romani, în afara de povestea cu Dracula?
Am mai fost de trei ori, nu mai știu sigur. Mi-a plăcut la voi. Am avut show la Sala Polivalentă, o arena frumoasă. Cred că prima oara am fost prin 2008…

Ai încercat mâncarea noastră tradițională, mămăliga?
Nu am avut timp. Dar dacă este așa buna, cu siguranța voi încerca.

Școală prin corespondență

Surya nu a frecventat o școală, ci a făcut cursuri prin corespondență: ”Pe vremea aceea, era destul de greu să spui că nu vrei sa mergi la școală. Cumva am reușit, totuși, pentru că stăteam foarte departe de oraș și călătoream mereu. Tatăl meu, care este profesor, m-a ajutat foarte mult, așa ca am reușit”.

Ad placeholder

Viață visurilor ei, în California, prea scumpă!

Deși locuiește în Vegas, SUA, Surya nu se declară înnebunită după jocurile de noroc. Explică: ”Prima dată am locuit în Boston, dar acolo nu mi-au plăcut nici condițiile, și nici vremea. Visul meu a fost să locuiesc în California, dar la cât de scumpă este viața acolo, a trebuit sa zic nu. Am ajuns și am rămas în Vegas prin intermediul celor de la Cirque du Soleil. Mi-a plăcut mult orașul, vremea era bună, Los Angeles-ul aproape, ce să nu-ți placă?”.

Premieră mondială a teatrului din Skt. Petersburg: ”Dracula pe gheață”

Teatrul pe gheață din Sankt-Petersburg prezintă premiera mondială ”Dracula pe gheață” pe 20 aprilie, la Sala Palatului din București Același spectacol are loc pe 22 aprilie, la Cluj-Napoca, Sala Polivalentă. În rolurile principale, medaliații olimpici la patinaj Tomáš Verner, Surya Bonaly și Phillippe Candeloro. Un spectacol produs de Ice Vision și organizat de Events și SG.

Ad placeholder

AAA142__PHOTO-Christophe_GAYE_©_

Bazat pe nemuritoarea poveste a lui Bram Stoker, spectacolul “Dracula on Ice” are premiera mondială în țara de origine a lui Vlad Țepeș, cel care a inspirat mitul Contelui Dracula. La sfârșitul secolului al XIX-lea, tânărul avocat Jonathan Harker și logodnica sa Mina fac planuri de căsătorie. însă Jonathan trebuie să-și părăsească iubita și să ajungă în Transilvania pentru a se întâlni cu un conte ciudat care-și dorește să achiziționeze o proprietate la Londra ….

Campioni olimpici, patinatori profesioniști, costume si decorațiuni fabuloase, ample instalații video, vampiri ce zboară deasupra ringului, lumini spectaculoase, sunete și efecte speciale, completate de muzică – toate recreează legenda primului vampir din istoria omenirii, Contele Dracula și a sa poveste de dragoste eternă.

Coloana sonoră a spectacolului DRACULA PE GHEAȚĂ a fost creată de talentatul compozitor Alexey Galinsky, care are în portofoliu succese precum spectacolele pe gheață Prințesa Anastasia sau Alice în Țara Minunilor. Alexey este co-semnatar al „Olympia”, muzica special creată pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

Cine mai participă

Tomáš Verner este unul dintre cei mai de succes patinatori din Republica Cehă. Medaliat cu aur la Campionatul European din 2008 si campion național al Cehiei de zece ori până acum, Verner a obtinut trofee la nenumărate competiții sportive internaționale, printre care la loc de cinste se află medaliile de argint și bronz de la Campionatul European și șase medalii Grand Prix, incluzand locul intâi la Cupa Rusiei, premiu obtinut in anul 2010.

Phillippe Candeloro. Sezonul 1994 a fost anul consacrării sale internațuionale. A câștigat succesiv titlul de Campion al Franței la patinaj artistic, medalia de bronz la Jocurile Olimpice de Iarnă din Lillehammer si medalia de argint la Campionatele Mondiale din Chiba, Japonia. Își păstrează titlul de campion al Franței până în 1997, și în paralel câștigă medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 1995, la Birmingham. În 1998, după Jocurile Olimpice de iarnă din Nagano, unde și-a încheiat cariera de amator cu o medalie de bronz, decide să treacă la pofesioniști. În 2000 devine campion mondial la profesioniști la San Jose, în SUA.

În funcție de distanța față de scenă, biletele costă 90, 130, 170, 210, 250, 290 și  330 lei atât la București, cât și la Cluj Napoca. Se pot cumpăra online pe www.eventim.ro sau prin rețeaua Eventim (magazinele Orange, Germanos, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărturești, hipermarketurile Carrefour și benzinăriile OMV).

 

 

 

 

 

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
PARTENERI - GSP.RO
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
Victor Ponta a fost DAT AFARĂ din casă! Decizia șocantă luată de Daciana Sârbu
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Victor Ponta a fost DAT AFARĂ din casă! Decizia șocantă luată de Daciana Sârbu
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close