Libertatea a intervievat foști fotbaliști reprezentativi ai României, din „Generația de Aur” sau care au purtat banderola de căpitan a tricolorilor, care au evoluat atât în Spania, cât și în Italia, care sunt familiarizați cu campionatele respective și care au urmărit partidele de la Campionatul European, pentru a oferi o avancronică a unui duel electrizant, precum cel dintre selecționatele lui Luis Enrique și Roberto Mancini.
Gică Popescu: „Vremea truditorilor, văd Spania oferind o mare surpriză”
Gică Popescu, 53 de ani, are un palmares impresionant și la echipele de club, și la națională, iar în cariera sa a fost și căpitanul Barcelonei, la care a petrecut două sezoane și a cucerit inclusiv Cupa Cupelor în 1997, a fost și apărătorul italienilor de la Lecce, în ediția 2001/2002, când a reușit 3 goluri în 28 de prezențe în Serie A.
„Este un Euro plin de surprize, de imprevizibil. Mi-e greu să anticipez în acest moment cine ar putea juca finala, cine ar putea câștiga trofeul. Spania a rămas, totuși, apropiată de sufletul meu, este favorita mea. Ori dacă tot a fost campionat imprevizibil, de ce nu ar câștiga ibericii?! Niciun fotbalist nu a ieșit în evidență, s-au remarcat echipele. Starurile n-au strălucit, drept dovadă evoluția lamentabilă a Franței, campioana mondială, cu fotbaliști de la care te așteptai să defileze. Este vremea truditorilor, așa că văd Spania oferind, sper eu, o mare surpriză”, a mărturisit Gică Popescu.
Cosmin Contra: „Mi-ar plăcea să triumfe Spania, dar Italia și Anglia sunt mai solide”
Fost lider al naționalei și fotbalistul român al anului 2001, Cosmin Contra, 45 de ani, a fost și selecționerul României. Plecat de la Dinamo la Alaves în 1999, pentru 1,8 milioane de dolari, „Guriță” a petrecut doi ani minunați în LaLiga și a ajuns cu micuța echipă iberică până în finala Cupei UEFA, pierdută dramatic în fața lui Liverpool. Apoi, a trecut la AC Milan, care a plătit pentru el 7 milioane de euro.
A revenit în Spania, la Atletico Madrid, și după ce-a mai jucat în Anglia și în România, a bifat 4 ani la Getafe. Liber de contract, dar supervizor UEFA, Contra are casă într-una din suburbiile Madridului.
„Mi-ar plăcea să câștige Spania, dar va fi greu. Italia și Anglia mi se par cele mai solide echipe, ca joc și din punct de vedere fizic. Ar fi o mare surpriză să câștige Spania. Uite, de exemplu, Pedri, la 18 ani, mi se pare senzație să joace toate meciurile de maniera pe care a făcut-o. Fiind foarte tânăr, nu are experiență, însă ar putea impresiona. Oricum, au rămas 4 echipe care chiar merită să joace semifinalele”, a mărturisit Cosmin Contra.
Este un Euro al trabajadorilor (n.r. – muncitori, în spaniolă), au triumfat formațiile care nu au un singur star, de la care se așteaptă totul. Mi-ar fi plăcut să merg la semifinale, de fapt, aș fi putut, prin natura meseriei, dar situația din Anglia, cu 10 zile de carantină, nu-mi surâde deloc
Cosmin Contra:
„Guriță” a fost selecționerul României între septembrie 2017 – noiembrie 2019, dar nu a putut conduce România spre calificarea la Euro: „Dacă România ar fi putut face față la acest turneu? Dacă n-am reușit să ne calificăm, înseamnă că vorbim degeaba. N-am reușit, sper să o facem data viitoare. Deși, la acest sistem competițional, cu jocurile la București, cred că am fi putut face o figură frumoasă”.
Florin Răducioiu, italiano vero
Bari, Verona, Brescia, Milan, în Italia, respectiv Espanyol Barcelona, în Spania. Florin Răducioiu, 51 de ani, rămâne fidel Italiei, țara de care se simte încă foarte atașat.
„Mancini a reușit să creeze o echipă foarte periculoasă, gândiți-vă după ratarea calificării la Mondialul din 2018, care pentru italieni a fost o tragedie. Am zis de la bun început că Italia va fi surpriza frumoasă a competiției, va avea un cuvânt greu de spus în continuare. Îmi plac Insigne, Verratti, care au ceva deosebit. Iar Nicolo Barrella mi-a plăcut de la primele meciuri, un jucător extraordinar de interesant, care a avut o ascensiune fulminantă în lotul lui Inter și al Italiei”, a comentat autorul unui eurogol pentru naționala României la turneul final al Campionatului European din Anglia 1996.
Spania cu emoții, Italia a defilat
Ibericii au început rezervat turneul final, cu două remize, cu Suedia (0-0) și cu Polonia (1-1), pentru a risipi orice emoție în ultima partidă din grupă, cu Slovacia (5-0), victoria aducându-i calificarea în optimi, de pe locul 2 al grupei E. Apoi, spaniolii au trecut de Croația, scor 5-3 după prelungiri, la capătul unui meci în care cele două formații au trecut de la agonie la extaz.
Elveția, care eliminase Franța în optimi, i-a ieșit în față Spaniei în sferturi, iar ibericii au obținut, din nou, calificarea cu mari emoții. A fost încă o dată 3-3 la finalul timpului de joc, s-a ajuns la loviturile de departajare, unde Unai Simon a fost providențial, apărând execuțiile lui Fabian Schar și Manuel Akanji.
Italia a mers ceas, chiar i-a impresionat pe specialiști, întrucât nu a mai fost echipa ce se mulțumea cu victorii la limită, oferind o ofensivă totală. Squadra azzurra, care nu marcase niciodată mai mult de două goluri pe meci la un campionat european, a zdrobit Turcia (3-0) și Elveția (3-0) la Roma și nu a avut emoții cu Țara Galilor (1-0). Cu Austria, în optimi, peninsularii s-au impus cu 2-1 după 120 de minute de joc. În sferturi, Italia a răpus una dintre favoritele la trofeu, Belgia (2-1), ajungând la un număr impresionant de 32 de meciuri consecutive fără înfrângere.