SportNews.ro: Care a primul lucru care-ţi vine în minte când te gândeşti la World Cup 1994?
Tibor Selymes: Temperaturile, de peste 40 de grade Celsius. Şi noi am fost cei mai inspiraţi, am fost prima delegaţie sosită în America. Adaptarea lungă a fost o idee senzaţională. La meciuri, eram în cuptor. Eu intram pe teren cu 68 de kilograme şi ieşeam cu patru mai puţin! După marile victorii reuşite în meciurile cu Columbia sau cu Argentina, eram atât de epuizaţi, încât făceam ”şedinţe” la duş, sub jetul de apă. Ne trezeam şi realizam ce performanţe reuşiserăm! Eram aşa de obosiţi încât nu puteam sta în picioare când ne spălam! Făceam duş în fund, timp în care întorceam pe toate feţele meciurile jucate. Nu puteam să ne mai ridicăm la finalul partidei, noroc cu vitaminele şi sărurile lui ”dochi” Pompilică Popescu.

”Cum mi-a luat foc părul ăla mare, de mi se părea mie că sunt frumos”

Chiar aşa de groaznic a fost?
Da, și am una grea de tot. Eu aveam părul mare, mi se părea mie că eram mai frumos! În State s-a jucat pe o căldură insuportabilă, abia aşteptam pauzele de hidratare. La meciul cu Argentina, într-una din acele întreruperi, mi-am turnat un bidon de apă în cap. Mă crezi sau nu, la vreo cinci minune, mi-a ieşit fum din cap, aproape la propriu îmi luase foc căpăţâna!

Aer condiţionat pe bancă

Elveţia?
Eu n-am jucat, pe bancă aveam aer condiţionat, dar pentru băieţii din teren a fost iadul de pâmânt! S-a jucat în acea sală de la Detroit, unde alergai şi simţeai că pierzi oxigenul. Ne-au bătut cu 4-1, însă ei se antrenaseră acolo, stăteau acolo…

Care a fost cel mai bun meci al tău sub tricolor?
Clar, cu Argentina! Nu numai al meu, cred că al tuturor care au jucat atunci. Ne-am pregătit formidabil pentru meci, mai ales psihic. Înainte, nea Puiu ne-a pus înregistări cu cei 500.000 de oameni care ieşiseră în stradă, acasă, după calificarea noastră în ”optimi”. Ne-au dat lacrimile, am vorbit între noi să muşcăm din adversar!

Urma să tragă după Belo!

Ce-ţi aduci aminte de la eliminarea din faţa Suediei?
Ha-ha. Regretele… Eu urma să trag după Belo, poate marcam şi deveneam erou, nu? Popescu era accidentat, alţii refuzaseră să bată. Dan Petrescu, săracul, care a ratat primul, era cel mai bun la antrenamente, la ultimul dăduse 20 din 20! Asta e! Oricum, dacă rămânea 2-1, nu-şi mai aducea aminte nimeni de nimic, doar de calificare.

Greşeala lui Prunea?
Nu e uşor când greşeşti…Dar, uite că s-a adeverit că niciodată în viaţă nu ştiu dacă vom mai ajunge în acel loc cu fotbalul.

Brazilia nu ne dorea în semifinale

Se putea mai mult în America?
Echipa, eram o echipă în adevărat sens al cuvântului, a jucat excelent, noi ne simţeam în vână, meritam să fim în primele patru. Nici măcar Brazilia nu ne dorea în semifinale! Iar eu, deşi eram suspendat, ca şi Popescu, şi n-aş fi jucat, cred că puteam să-i batem pe sud-americani, poate chiar să luăm titlul!

Selymes

Tibi Selymes alături de actuala sa soţie, Dana. FOTO: Vlad Chirea

Unii minimalizau rezultatele, scriau că suntem o naţională care, scuză-mi expresia, se bagă cu fundu-n poartă…
Nu stăteam cu fundul în poartă, ci eram foarte bine organizaţi, jucam pe contraatac, dădeam goluri multe. Nu ne era frică de nimeni pentru că munceam până picam jos. Aveam tupeu, răutate şi, fără greşeala lui Prunea din ”sferturile” cu Suedia, cred că jucam finala World Cup.

Titlul mondial – niciodată!

O să mai trăim vremuri de glorie în fotbal?
E foarte greu să mai ajungem în poziţia de la World Cup 1994, de prins, mai poţi să prinzi un turneu final, dar un titlu mondial – niciodată! Din păcate, nu prea vine nimeni din spate, nu sunt optimist nici în privinţa calificărilor. ”Lucrez” cu Dana, să fac un băiat, e mândrie pentru orice bărbat, aş vrea să fie fotbalist, şi, poate el, ne va califica iar la Mondiale… Dacă nu se va ocupa de asta ăla mic al lui Hagi, Ianis, care e bun al naibii. Doamne-ajută!

Dacă Gică Popescu ar fi fost în libertate, vara asta s-ar fi putut organiza, a doua oară, după acţiunea din 2005, de la Timişoara, un amical de gală România 94 – Brazilia 94…
Ar fi fost prea frumos!

——————————————————————

Suferă de insomnie cronică
Selymes a dezvăluit că suferă de insomnie cronică: ”Şi acum am probleme. Eu de felul meu nu nu prea dormeam! Cu atât mai mult înaintea meciurilor. Iar la Dinamo, când m-am întâlnit cu Dorinel Munteanu prima oară, el a fost singurul care m-a acceptat aşa cum eram!”.

Trefeu de preţ: are tricoul lui ”Batigol”
”Eram pregătiţi să-l înfruntăm pe Maradona şi pe Caniggia. Aşa că absenţa lor în meciul direct nu ne-a luat pe nepregătite! Chiar şi aşa, Ortega mi-a mâncat sufletul, a trebuit să-l tăvălesc de câteva ori”, şi-a reamintit Tibi, care şi-a păstrat un ”trofeu de preţ: ”Am acasă, la mama, la Bălan, Harghita, tricoul lui Batistuta din acel meci”.

50.000 $, primă mondială
Selymes, care a încasat 50.000 $ pentru performanţa de la CM, a vorbit în termeni laudativii despre ”regele” Hagi: ”Golul lui Hagi, cu Columbia, a fost declarat cel mai frumos al turneului. O execuţie de mare fineţe, de la distanţă, din unghi. Norocul n-are nici o legătură cu acel gol. La antrenamentele dinaintea meciului cu Columbia, Gică i-a dat la fel, de mai multe ori, gol lui Stelea. Ştia că portarul lor, Cordoba, iese des din poartă, joacă un fel de libero, şi l-a taxat imediat”.

Epigonii lui Tibi
Întrebat dacă vreunul dintre urmaşii săi pe post l-au impresionat – Raţ, Ştefan Radu, Latovlevici, Selymes a răspuns: ”Toţi sunt destul de buni, dar la generaţia noastră a contat enorm spiritul echipei. Iar marile valori – Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu, – decis”.

Nea Puiu ţinea grupul în mână
Întrebat ce a definit Generaţia de aur, Iordănescu identifica valoarea jucătorilor, contextul, antrenorul şi şansa. ”Nea Puiu era un tehnician bine pregătit. Ne făcea fişe cu fiecare jucător al echipei rivale. Ştiam şi ce mănâncă adversarul. Era greu să ne surprindă cu ceva. Ştia să ţină grupul în mână, eram uniţi, făceam totul împreună. Îmi amintesc că după meciuri, mergeam la restaurant cu familiile, cu nevestele sau iubitele. Beam câte un spriţ-două, apoi mergeam acasă. Adevărul e că nu consumam alcool în exces şi făceam recuperarea ca la carte”.

”A fost o atmosferă nemaipomenită în perioada în care am jucat eu.. N-aş fi dat niciodată naţionala României pe cea a Ungariei”.

FOSTA SOTIE SI FETELE SELYMES

Fosta soţie (centru) şi fetele lui Selymes. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Tibor Selymes a debutat sub tricolor în 1992 şi a prins cea mai prolifică perioadă din istoria naţionalei noastre, jucând titular pe banda stângă la Campionatul Mondial din SUA (1994), când România a fost eliminată în sferturile competiţiei de Suedia. A adunat 46 de prezenţe la lot. În ţară a evoluat la FC Braşov (1987-1990) şi Dinamo (1990- 1993), după care s-a transferat în Belgia, la Cèrcle Bruges. A mai evoluat la Anderlecht (1996-2000) şi la Standard Liège. După două escale scurte la Haladas şi Debrecen, Tibi şi-a încheiat cariera în 2005, la 33 de ani, în Cipru, la AEL Limassol.

Două căsătorii, două femei, două fete

Selymes a fost căsătorit cu Kristina, cu care are două fete (Tiffany, 15 ani şi Beatrice, 23 de ani). Cei doi au divorţat în 2011, după 22 de ani de mariaj. Tibi şi-a refăcut viaţa şi, în iarna anului trecut, a luat-o de la capăt: s-a căsătorit cu Dana!

 

Urmărește-ne pe Google News
Dezvăluiri neașteptate. Atac nemilos la Djokovic. Nu s-a mai abținut și a rupt tăcerea. „Multă frustrare!”
PARTENERI - GSP.RO
Dezvăluiri neașteptate. Atac nemilos la Djokovic. Nu s-a mai abținut și a rupt tăcerea. „Multă frustrare!”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Observatornews.ro
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
Știrileprotv.ro
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Telekomsport
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi