Mergi direct la conținut »
Naționala României de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la Euro 2019. Competiția va avea loc la Roma
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Naționala României de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la Euro 2019. Competiția va avea loc la Roma

Naționala României de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la Euro 2019. Competiția va avea loc la Roma

Dacă naționala de fotbal orbecăie în preliminariile Euro 2020, o reprezentativă a României, una mai puțin vizibilă publicului, cea a nevăzătorilor, a obținut, astăzi, biletele pentru Euro 2019, turneu final care va avea loc la Roma, în septembrie anul acesta, sub egida IBSA.

De Daniel Conțescu,

România, antrenată de selecționerul Sorin Lăpădatu, luptă (întrecere este în plină desfășurare) cu trei selecționate pentru unul dintre primele două locuri ale clasamentului, care trimit automat la Euro. Se joacă 5 la 5, pe teren de minifotbal. 

Tricolorii au câștigat primul meci din grupa de calificare, ieri, 3-0 cu Belarus, azi au înfruntat Georgia, de care au trecut cu 2-1, iar sâmbătă închide cu Grecia. 

Cele două victorii reușite asigură matematic calificarea. La turneul final continental se vor înfrunta 10 naționale, dintre care 8 sunt deja calificate.

”Poate ne oferă domnul Mihai Stoichiță (n.r. – director peste toate loturile naționale) o primă de calificare”, trage nădejde antrenorul României.


Mihai Nitor, numărul 7, este căpitanul României        FOTO: Facebook Sorin Lăpădatu

Portarul, singurul de pe teren care vede

Turneul de calificare a fost găzduit de baza sportivă din cadrul Centrului Național de Fotbal Buftea, unde au fost cazate toate delegațiile. Terenul, unul special pentru jucătorii cu deficiențe de vedere, a costat FRF suma de 65.000 de euro.

Lotul României cuprinde IT-iști, studenți, maseuri și profesori la școli speciale. Toți sunt de nivel B1, adică nu văd deloc.

Fotbalul practicat de nevăzători este unul special. Se joacă cu o minge cu clopoței, iar jucătorii poartă ochelari din cauciuc, ca să nu existe suspiciuni că întrezăresc măcar umbre. 

Singurul care vede este portarul, care are obligația, la penalty-uri, să lovească bara cu bastonul sau cu un obiect metalic, ca să-l ajute pe executant să-și stabilească reperele.

Close
Închide
  Close