Mergi direct la conținut »
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

Povestea fostului fotbalist Daniel Zafiris. Cum a devenit pastor-asistent la o biserică evanghelică din Iași. A organizat acțiunea ”Drumul spre victorie”! | VIDEO

Povestea fostului fotbalist Daniel Zafiris (49 de ani). Avea doar 28 de ani când s-a decis să înceapă o nouă viaţă, cea a credinţei, prin intermediul Bisericii Evanghelice.

Fost component al naţionalei de fotbal la CM Universitar din Anglia, din 1991, Zafi a cucerit Cupa cu Petrolul, în 1995. Pe perioada studiilor, a jucat la Poli Iaşi (89-93), apoi alţi patru ani la Petrolul, urmaţi de o revenire în Moldova, unde s-a şi stabilit. ”Zafi” a devenit misionar şi este unul din cei patru prezbiteri ai bisericii Filocalia.

Sâmbătă, de la ora 17.00, Zafiris a organizat un eveniment deosebit, la biserica „Harvest” din Ploiești.

”Va fi un timp de socializare, cu jocuri, prezentări video despre fotbaliști cunoscuți în întreaga lume. Voi avea și eu ocazia să vă povestesc câteva lucruri intersante despre viața mea, despre dorința de a ajunge fotbalist și despre modul cum Dumnezeu m-a ajutat în tot acest proces. Vă invit cu drag să ne bucurăm împreună la acest eveniment intitulat DRUMUL SPRE VICTORIE! PS. Întâlnirea va fi de data aceasta :) doar pentru bărbați, indiferent de vârsta lor”, anunță fostul atacant care s-a retras la doar 28 de ani.

Daniel Zafiris (49 de ani, fotbal, câștigător al Cupei României cu Petrolul Ploiești în 1995; creștin după Evanghelie).

Avea doar 28 de ani când s-a decis să înceapă o nouă viaţă, cea a credinţei, fiindcă a înțeles ceea ce Sfânta Scriptura spunea: ”V-am scris aceste lucruri ca să știți că voi care credeți în Numele Fiului lui Dumnezeu aveți viată veșnică”. De atunci el slujește în biserica evanghelică și imeni nu l-a putut determina să se răzgândească. ”Câteodată, Dumnezeu îi alege pe unii oameni pentru anumite lucrări speciale care necesită un preţ ce trebuie plătit. Şi cred că asta a fost şi în cazul meu. Aşa am simţit eu, o chemare din partea Domnului în a ajuta sportivii, iubitorii de sport și oamenii. în general, să se apropie mai mult de Dumnezeu și să-L urmeze prin credință”, a explicat ”Zafi”, care, la despărţirea de fotbal, a oferit monumentala replică: ”Viaţa fără Iisus Hristos este ca un meci de fotbal fără minge, nu are sens”.

”Acum coordonez un proiect, intitulat ”Sportivi în Acțiune”, al cărui scop principal este formarea unor sportivi completi, pregatiti atât mental, fizic și spiritual pentru a putea concura cu succes în toate competitiile. În viață și în sport nu ai doar realizări, ci și probleme, necazuri, lupte, accidentări. Viața vine la pachet cu de toate, iar cine crede și se încrede in Dumnezeu, poate depăși mult mai ușor momentele dificile din viață”, crede Daniel, pastor-asistent la o biserică evanghelică din Iași.

Absolvent al Institutului pentru Educație Fizică și Sport, dar și masterand în Teologie, Zafiris a făcut parte din echipa care a realizat în premieră natională traducerea și tipărirea în limba română a Noului Testament, într-o ediâie specială adresată sportivilor și iubitorilor de sport din România. ”Dăruiesc acest Noul Testament, ca o încurajare atât în plan sportiv, cât și spiritual. Chemarea mea este aceea de a sta de vorba cu oamenii și cu sportivii, și de a incerca să-i ajut să înțeleagă rostul și scopul vieții din perspectiva lui Dumnezeu, așa cum El ne-o descoperă în Sfinta Scriptura. Toți ducem diferite lupte, înfruntăm diferite obstacole în viață, de aceea încurajarea mea pentru toți iubitorii sportului este aceasta: Vrei să fii un învingător? Atunci nu uita că te-ai născut pentru a câștiga nu doar o cupă, un campionat sau o medalie, ci o competiție cu mult mai importantă: competiția vieții. Iar acest lucru nu se poate realiza fără credință în Domnul Isus Hristos, Cel care este Calea, Adevarul și Viața. Fără El, viața este un mare…gol!”.

Noul Testament pentru Sportivi.

Zafiris este pastor asistent într-o mică biserică din Iași.”La bisericuța noastră suntem trei pastori, slujim pe rând. De Paște, va sluji pastorul principal. Însă în duminica următoare după Paște, voi ține o slujbă la Ploiești, acolo unde locuiesc mama și sora mea”, explică Daniel, tată a trei copii: ”Dumnezeu ne-a dăruit trei copii deosebiți: Ioana, Elias și Teodora. Toți au niște daruri și calități frumoase și suntem mândri de ei. Pe linie sportivă doar Teodora, fata cea mai mică, e pasionată de sport si de fotbal”.

Daniel, soția lui, și copiii, Ioana, Elias și Teodora.

Legat de Paște, la creștinii după Evanghelie, Daniel spune că ”nu e nici o diferență vis-a-vis de mesajul Sărbătorii, fiindcă Mântuitorul Hristos este unul singur, iar noi încercăm să ne ghidăm viața de credința practică, după ceea ce este scris în Cuvantul lui Dumnezeu. Celelalte obiceiuri populare de Paști, ca vopsirea ouălelor, cocoșul sfințit ca sursă de belșug și sănătate, iepurașul, etc… nu le regăsim în Biblie, sunt tradiții mai mult sau mai puțin religioase, tradiții omenești, unele chiar păgâne pe care le-am moștenit de-alungul secolelor. Nu este însă o lege scrisă, că, dacă cineva ar dori să vopseasca ouă de Paști, să nu poată face acest lucru, atâta timp cât acea persoană înțelege diferența dintre simbol, tradiție și Cuvântul lui Dumnezeu ca autoritate în viața sa. Cel mai important lucru rămâne realitatea din spatele simbolului și anume că Hristos a inviat din morți! Noi pe El îl sărbatorim, fiindcă El este Sărbătoritul”.

Spre deosebire de creştinii ortodocşi, creștinii evanghelici nu au preot, ci prezbiteri, predicatori. De asemenea, nu au icoane şi nici lumânări. Creştinii după Evanghelie nu îşi botează copiii în pruncie, ci la maturitate, atunci când pot mărturisi singuri credința lor în Mântuitorul, potrivit exemplelor din Sfânta Scriptură.

Zafiris spune că l-a descoperit pe Dumnezeu la Iași, ”un centru universitar, un loc istoric, cu multe biserici si mănăstiri”. Adrian Ambrosie (48 de ani), fostul coleg de echipă, acum antrenor la echipa de fete Navobi Iași, antrenor al lotului național de fete U16, și pastor-asistent împreună cu Zafiris în biserica din Iași, i-a daruit prima Biblie. ”Am citit-o și Dumnezeu mi-a arătat că viața nu constă în belșugul sau faima cuiva, ci în a înțelege că Dumnezeu a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piara, ci să aibe viață veșnică”.

”Nu contează cărui cult aparţii atata timp cât tu apartii lui Isus Hristos, iar viata ta se ghidează după învățăturile Sfintei Scripturi. Eu încerc să ajut sportivii şi antrenorii atât în plan sportiv, dar mai ales spiritual, fiindcă aceasta este chemarea mea, darul pe care l-am primit de la Dumnezeu. Un sportiv complet, un om complet, este acela care își fundamentează viața, profesia, totul, pe credința în Domnul Isus Hristos, Cel prin care toți putem fi niște învingători. Și nu doar pentru vremelnicie, ci pentru întreaga veșnicie care ne așteaptă” – Daniel Zafiris

Zafiris a câștigat Cupa României cu Petrolul, în 1995. Fost component al naționalei universitare, s-a retras din fotbal la doar 28 de ani.

Coleg cu Kaka, Lucio, Mary Jo Fernandez sau Michael Chang

La Biserica Evanghelică au aderat, printre alţii, câţiva dintre cei mai buni fotbalişti ai lumii: Kaka (la un pas de paralizie după un stupid accident suferit la 17 ani, brazilianul şi-a revenit miraculos şi a pus această minune pe seama Divinităţii. Pe sub echipamentul de joc poartă un tricou pe care, de obicei, este inscripţionat mesajul ”I belong to Jesus” – ”Îi aparţin lui Iisus”). Lucio, Ze Roberto, Taffarel, Jorginho, fostul mare baschetbalist David Robinson, fosta jucătoare de tenis Mary Joe Fernandez şi Michael Chang, atletul Jonathan Edwards, campion mondial si olimpic la triplu salt.

Alături de Pele şi Maradona

În 2002, Zafiris a apărut pe o casetă video editată în Anglia. Caseta se intitulează ”The Ultimate Goal” (Golul Decisiv) şi cuprinde momente deosebite din partide ce i-au avut drept protagonişti pe Pelé, Maradona, Ze Maria, Valeron sau Lucio. Proiectul a fost pus în practică de organizaţia mondială ”Athletes in Action”, al cărei coordonator pentru România este Daniel Zafiris.

Zafiris despre…

Cupa României din 1995

”A fost ceva extraordinar în 1995. Nu ştiu dacă se pot exprima în cuvinte acele momente de pe teren şi din afara lui, dar a fost o bucurie enormă pentru că am câştigat unul dintre cele mai preţioase trofee. Chiar dacă mulţi nu ne dădeau nici o şansa, noi am câstigat Cupa. Cu ajutorul Lui, am câştigat Cupa, în una dintre cele mai dramatice finale care s-au desfăşurat în România. Majoritatea ziarelor au scris: “Dumnezeu a fost cu echipa Petrolul!“ Victoria a rămas cu atât mai importantă, cu cât a fost obţinută împotriva tuturor celor care nici nu doreau, nici nu credeau că Petrolul va putea caştiga acel meci”.

Faptul că a jucat portar

”Înainte de a fi atacant, am fost portar, la juniori la Petrolul. De multe ori luam goluri, dar mă bucuram cand reuşeam să şi marchez, atunci când am devenit atacant” 

Idolul van Basten

”Unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care eu i-am apreciat şi mi-aş fi dorit să ajung la fel a fost Marco van Basten, atacantul echipei naţionale a Olandei. Pentru mine, Van Basten a fost într-adevăr un idol, şi mi-aş fi dorit să ajung ca el”.

Diego Maradona

”De obicei succesul îl imbată pe om, îl duce spre lucruri de care mai târziu îi pare rau. Un exemplu foarte cunoscut este Maradona, care atunci când a ajuns “sus”, a început să se drogheze până a ajuns aproape o epavă de om, din cauza că nu a ştiut să se raporteze corect la Dumnezeu şi la el insusi”.

Filmul preferat

”M-a impresionat foarte mult filmul “Ben Hur”. În acel film, om din spate, în timp ce toata lumea îl aclama pe marele conducator de osti şi îl ridica în slăvi, îi şoptea cezarului: “Nu uita că eşti doar un om, eşti muritor”.

Latura psiho-spirituală a sportivului

 “Nu contează cărui cult aparţii”, e de părere Zafiris. “Eu încerc să ajut sportivii şi antrenorii în direcţia psihologic-spirituală. Un sportiv complet este acela care este pregătit inclusiv psihologic şi spiritual”.

Predica în camere la Mondialul Universitar

Daniel Zafiris a decis să urmeze calea religiei în 1991, după ce a participat cu naţionala României la Campionatul Mondial Universitar din Anglia: ”Dumnezeu m-a ajutat să fiu selecţionat în acea echipă. Am fost singurul jucator care am jucat toate meciurile de la început până la sfarşit, fiind de fapt şi singurul jucător din Divizia B care a fost în lotul echipei. Acolo, în Anglia, am avut bucuria, dincolo de a juca la un Campionat Mondial, de a vorbi cu ceilalţi băieţi din echipa despre Domnul Isus Cristos. Singurul care le poate împlini viaţa. Au fost seri când stăteam împreună, ei mă întrebau, eu le explicam, le citeam din Biblie şi au fost momente binecuvântate, care cred că le-au rămas în inimă”.

Citiți și EXCLUSIV | Incredibila poveste a fotbalistului călugărit care a lepădat haina monahală și s-a căsătorit. Două iubiri mai presus de cea de Dumnezeu | FOTO&VIDEO

Close
Închide
  Close