Numele lui Nicolae Simatoc este legat de oraşul de pe Bega, el a evoluat încă de la juniorat la Ripensia şi are un titlu de vicecampion cu formaţia bănăţeană.

Sosit la Timişoara la 14 ani, în calitate de refugiat din Basarabia, acolo unde s-a născut, Şimatoc îşi începe junioratul la FC Ripensia. Ulterior el va juca la Inter Milano sau la FC Barcelona, pentru a îşi încheia socotelile cu viaţa în Australia.

Cunoscut şi sub numele de Smatoc, Simatoc, Szegedy sau Sims, el a evoluat în diferite ţări, fiind primul fotbalist de origine română ajuns la F.C. Barcelona.

Povestea sa a devenit subiect de film documentar, este o poveste impresionantă începută la Grimăncăuţi, în Basarabia, şi încheiată în Australia.

Filmul prezintă traseul parcurs de Nicolae Simatoc până la gloria sportivă, dar, mai ales, lupta omului înzestrat cu talent pentru depăşirea obstacolelor vieţii şi atingerea succesului. Component al ”naționalei” României, șase trofee cu Barcelona, campion al Ungariei, vicecampion al Italiei și României sunt câteva dintre reperele unei cariere remarcabile.

Viaţa şi al Doilea Război Mondial i-au dus paşii lui Simatoc în vestul Europei. Basarabean ortodox, el s-a căsătorit cu o unguroaică de religie catolică, scăpată ca prin urechile acului de epurarea sovietică.

Cariera sa fotbalistică a fost legată de Ripensia, acolo unde a stat timp de patru sezoane, în perioada de glorie a echipei, la Carmen Bucureşti, dar mai ales de Inter Milano şi FC Barcelona, şi ulterior la Oviedo. Înainte de a pleca de la Inter și a ajunge la Barcelona, Simatoc a jucat şi la Brescia, localitate unde avea să se nască şi băiatul său, Silvio.

Documentar cu Nicolae Simatoc, după carte

Numele Nicolae Simatoc nu era unul foarte cunoscut pe cele două maluri ale Prutului, în urmă cu trei ani, până când istoricul Octavian Țâcu și psihologul sportiv Boris Boguș de la Chișinău au cutezat să pătrundă dincolo de simpla menționare în statisticile sportive de la mijlocul secolului XX.

Ei au pus cap la cap informațiile din arhive și mărturiile contemporanilor fotbalistului și au publicat o carte despre viața acestuia. Autorii și-au dorit, mai mult, un film documentar, notează tion.ro.

Regizorul ieșean Violeta Gorgos, originară tot din Basarabia și premiată la numeroase festivaluri de film documentar din țară și de peste hotare, împreună cu directorul de imagine Cristian Sbângu și cu autorii cărții, au pornit pentru o lună, în 2015, pe urmele marelui fotbalist Nicolae Simatoc pentru a desluși semnificațiile unei biografii spectaculoase, dar și ale unei perioade istorice tulbure.

Filmul ”Nicolae Simatoc.Variaţiuni pe un nume”, un documentar despre primul fotbalist român care a jucat la F.C.Barcelona, va fi proiectat la Timișoara, marți, 28 martie, de la ora 18,00, în Aula Magna a Universității de Vest.

Urmărește-ne pe Google News