MENIU CAUTĂ

Vitinho, vărul lui Eric, cel mai valoros stranier anul trecut, munceşte pe brânci în România, pentru familia nevoiaşă aflată la Rio | INTERVIU

Distribuie

Libertatea: Ce mai face vărul tău, Eric?

Vitinho: E fericit la Al-Ahli. În Arabia Saudită ia mulţi bani.

Tu cum ai ajuns în România?

Acum trei ani, m-a sunat Eric, ştia că am probleme la Central, echipă de liga secundă, şi m-a întrebat dacă vreau în România. Am zis ”Da” şi m-am şi trezit cu biletele de avion cumpărate! Despre România nu ştiam nimic.

Eşti mulţumit de ce ai găsit aici?

Da, exceptând frigul! Am jucat la -5 grade, nu puteam să respir. La început, nu ştiam limba, dar gândeam că sunt mai aproape de Spania, de Anglia.
Trimite lunar câte 1.000 de euro acasă  

Ce planuri de viitor ai?

Mai am contract un an şi jumătate cu Gaz Metan, apoi sper să plec la mai bine. Eu nu vreau bani pentru mine. Ce câştig, trimit familiei, la Rio. Joc pentru familie! Suntem 5 fraţi şi doar eu iau bani. Mai sunt prietena şi părinţii pe care îi întreţin. Tata s-a pensionat, a fost mecanic auto. S-a îmbolnăvit când a ridicat o piesă de camion. I s-a blocat spatele! Mama e menajeră. Mai am un frate, de 26 de ani, şi 3 surori, de 7, 10 şi de 17 ani. Le trimit, lunar, câte 1.000 de euro, alteori câte 500. Am crescut în favelă, nu e uşor.

Fratele tău joacă?

Nu. Dar tata (n.r. – Jorge, 54 de ani) a avut ofertă de la Flamengo în tinereţe. Însă nu l-a lăsat mama (n.r. – Valderia, 50 de ani), era gravidă, nu i-a dat voie să plece. În plus, îi plăcea băutura. Are şi diabet!

Ce fotbalist din Liga I îţi place?

După ce a plecat Eric, a rămas Sânmărtean. Am jucat contra lui, am văzut ce pase dă.

Cum e viaţa în România, faţă de cea din Brazilia?

În Brazilia, e mai scumpă. Dar e mai multă distracţie. La Rio nu te plictiseşti. Însă toată lumea vrea în Europa, aici sunt oportunităţile.

Ce faci în timpul liber?

Stau pe skype, vorbesc cu ai mei, şi mă uit la filme pe net. Acum sunt la ”Smallville”. Apoi văd meciuri. Sunt fan Chelsea şi Barcelona. Nu-mi pierd nopţile, la 23.00 sunt în pat.

Cum te împaci cu bucătăria?

Mor după omeletă (n.r. – omletă) şi paste. În Brazilia se mănâncă orez şi fasole. Şi nu e ca aici, trei feluri. La o masă îţi umpli o farfurie şi aia e. Mai vrei, mai iei, dar tot mâncarea aia! La voi e multă mâncare! Iar pâine, noi mâncăm doar dimineaţa.

Ce-ţi lipseşte de-acasă?

Câinele! Am vrut să-mi cumpăr unul aici, dar am renunţat: nu pot avea grijă de el.

Ce muzică asculţi?

Samba! Şi când fac curăţenie şi dau cu aspiratorul, pun samba! Şi puţin hip-hop.

Ai auzit mesaje rasiste la adresa ta?

La Braşov, mi-a strigat unul din tribună. M-a făcut maimuţă şi ţigan. Nu m-a deranjat. La noi e o vorbă: ”Negru e cu negru!”. N-aş opri un meci, să mă duc la arbitru, dacă un adversar m-ar jigni. Mă fac că nu aud şi trec mai departe.
Se însoară în mai cu iubita lui, Edilea 

Vitinho e singur la Mediaş: ”Prietena mea, Edilea, care are 23 de ani, e în Brazilia. Vine rar. Nu poate sta mai mult de trei luni, din cauza vizei. În mai ne vom căsători. Ea a vrut să facă nunta la Sighişoara, la fel ca Eric, dar nu ne lasă legea românească. Ştii, în Brazilia, nunta e diferită. Acolo, vii la petrecere, mănânci, bei, dansezi şi pleci. Aici, dai şi bani! De-aia vrea să facem şi aici o nuntă! (râde)”.

Comentarii