„Începând cu 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate”, a declarat comisarul european pentru justiție Didier Reynders în fața presei.

Parlamentul European și Consiliul vor căuta acum să oficializeze legislația propusă, înainte de a lansa noile certificate văzute drept un moment important în gestionarea pandemiei.

1. Ce este noul certificat?

Certificatul digital COVID al UE (EUDCC), numit anterior certificatul digital verde, va permite ridicarea restricțiilor de călătorie în toate cele 27 de state membre și va fi disponibil și pentru anumite țări din afara UE.

Acesta va conține informații despre vaccinarea, testarea și trecerea prin boală a unei persoane în ceea ce privește COVID-19. Formulat ca un cod QR, persoana care călătorește poate alege să poarte fie un certificat digital, fie unul pe hârtie.

2. Poate țara mea să refuze să se conformeze?

Răspunsul scurt: nu. Certificatul va fi formalizat prin adoptarea unui regulament UE, care este un act legislativ obligatoriu. Aceasta înseamnă că trebuie aplicat în întregime în întregul bloc comunitar.

3. Când pot obține unul?

Varianta cea mai optimistă: până în iunie. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și va avea o perioadă de șase săptămâni de introducere treptată pentru toate statele membre care au nevoie de mai mult timp.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că sistemul va fi gata la nivelul UE „în următoarele câteva zile”, ceea ce înseamnă că statele membre vor putea în curând să își lanseze programele interne.

4. Trebuie să plătesc?

Nu. Va fi gratuit.

5. Ce vaccinuri sunt recunoscute?

Toate vaccinurile COVID-19 autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente vor fi recunoscute de EUDCC.

Acestea includ vaccinurile dezvoltate de Pfizer / BioNTech, Moderna, Oxford / AstraZeneca și Johnson & Johnson.

De asemenea, statele membre vor fi libere să decidă singure dacă acceptă alte vaccinuri.

6. Ce se întâmplă dacă nu sunt vaccinat? Mi se interzice călătoria?

Deloc. UE a subliniat că noul certificat nu va deveni o condiție prealabilă liberei circulații în întregul bloc; mai degrabă, va facilita dreptul fundamental.

„Nu există discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate”, potrivit unei fișe informative publicate de Comisie. „Persoanele care nu sunt vaccinate trebuie să poată continua să-și exercite drepturile de liberă circulație, acolo unde este necesar, sub rezerva unor limitări precum testarea sau carantina / autoizolarea”.

7. Ce teste vor fi acceptate?

Vor fi recunoscute testele PCR și testele rapide antigen. Deocamdată, acest lucru nu va include autotestarea.

8. Pot folosi certificatul meu pentru a merge în SEE, Marea Britanie sau Elveția?

UE a spus deja că este deschisă pentru implementarea EUDCC în țările SEE – Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), precum și în Elveția.

Atât Norvegia, cât și Elveția s-au angajat să creeze propriile certificate de vaccin pentru a fi compatibile cu UE, în timp ce Islanda a permis intrarea turiștilor UE vaccinați de câteva luni deja.

Între timp, Marea Britanie urmează să încheie un acord cu blocul și își lansează în prezent propriile certificate de vaccin prin intermediul Serviciului național de sănătate.

Marea Britanie operează, de asemenea, un sistem de „semafoare” (roșu, galben și verde) pentru sosirile internaționale.

Călătorii din țările de pe lista roșie pot intra numai dacă sunt cetățeni britanici sau irlandezi sau dacă au statutul de rezidență în Regatul Unit. Țările încadrate la categoria galben necesită efectuarea unui test COVID înainte de călătorie, 10 zile de carantină la sosire și alte două teste COVID care trebuie luate în ziua a doua și opt după sosire.

Țările din lista verde necesită un test COVID efectuat înainte și după sosirea în Marea Britanie. Cu toate acestea, Portugalia este singura țară UE aflată în prezent pe această listă.

9. Dar Statele Unite?

O mare parte a populației lumii, inclusiv Europa, nu poate să călătorească în SUA încă din primele zile ale pandemiei – și acest lucru nu pare să se schimbe foarte curând.

Potrivit Asociației de Turism din SUA, autoritățile se vor uita la planul UE de relansare a călătoriilor internaționale pentru a „stimula, sperăm, SUA să țină seama de numeroasele cereri pentru un plan și un calendar pentru a ne redeschide frontierele în siguranță”.

10. Certificatul va fi sigur?

Codul QR va cuprinde o semnătură digitală care va proveni de la un organism emitent, care ar putea fi un spital, un centru de testare sau o autoritate de sănătate. Fiecare organism va avea o cheie de semnătură digitală unică și va fi stocat într-o bază de date sigură în fiecare țară.

„Comisia Europeană va construi o poartă de acces”, se menționa în fișa informativă. „Prin acest gateway, toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele personale ale titularului certificatului nu trec prin gateway, deoarece acest lucru nu este necesar pentru a verifica semnătura digitală”.

11. Cât timp este valabil certificatul?

Valabilitatea va depinde de cât de relevante sunt certificatele la un moment dat, precum și de dovezile științifice și normele naționale din fiecare stat membru. Un răspuns cert nu este în acest moment.

12. Voi folosi acest certificat pentru totdeauna?

Nu este planul autorităților. UE susține că certificatele sunt strict legate de pandemie. Prin urmare, odată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară sfârșitul urgenței de sănătate publică, sistemul va fi, de asemenea, suspendat. Totuși, nu este exclusă varianta să fie reactivat într-un caz în care OMS declară o altă urgență de sănătate publică.

Stadiul implementării în România

România urmează să testeze săptămâna viitoare portalul UE, testat deja cu succes de alte 17 state din blocul comunitar.

În România, STS se va ocupa de aplicație. Instituția a anunțat, într-un comunicat transmis marți, 11 mai, că certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, a transmis STS.
Citeşte şi:

Cimitirul din București cu cele mai multe morminte pentru victimele de COVID. „Aici a ajuns toată durerea”

Ce s-a întâmplat în America în urma unei crime comise după o emisiune-tabloid

Conflictul Israel -Palestina: Ce rol joacă rivalitatea dintre organizațiile palestiniene Hamas şi Fatah în ultimele violenţe

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
BREAKING: Petrică Cercel a murit după ce a luat covid-19. Informații de ultimă oră despre cazul lui
Playtech.ro
BREAKING: Petrică Cercel a murit după ce a luat covid-19. Informații de ultimă oră despre cazul lui
Un copil de şapte ani din Botoşani a murit în spital, după ce s-a simţit rău şi nu a mai ajuns la şcoală. "Iubirea lui mama ai plecat atât de repede la îngeri"
Observatornews.ro
Un copil de şapte ani din Botoşani a murit în spital, după ce s-a simţit rău şi nu a mai ajuns la şcoală. "Iubirea lui mama ai plecat atât de repede la îngeri"
Horoscop 16 septembrie 2021. Balanțele au nevoie de stabilitate, nu de situații pe care să le controleze deplin
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2021. Balanțele au nevoie de stabilitate, nu de situații pe care să le controleze deplin
O tânără a fost abordată în bar de un bărbat care i-a arătat contul cu zeci de mii de euro. Fata s-a uitat la telefon, iar ce a urmat l-a surprins total pe bărbat. VIDEO
Știrileprotv.ro
O tânără a fost abordată în bar de un bărbat care i-a arătat contul cu zeci de mii de euro. Fata s-a uitat la telefon, iar ce a urmat l-a surprins total pe bărbat. VIDEO
VIDEO | Gică Hagi şi Simona Halep, momentul serii. Toţi s-au oprit să-i admire. EXCLUSIV
Telekomsport
VIDEO | Gică Hagi şi Simona Halep, momentul serii. Toţi s-au oprit să-i admire. EXCLUSIV
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă
PUBLICITATE
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă