De Valentina Postelnicu,

Proiectul de lege a fost adoptat cu 257 voturi „pentru” şi 8 abţineri şi prevede organizarea de evenimente pentru prevenirii apariţiei de incidente care pot duce la arsuri.

Astfel, ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri.

Conform articolului 2 al legii, Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate „Zilei pacientului cu arsuri”.

Mai mulţi deputaţi au criticat faptul că în România nu este niciun centru de mari arşi la standarde europene.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că acest proiect a fost iniţiat ca urmare a tragediei de la Colectiv.

„Crunta realitate este că sărbătorim Ziua pacienţilor arşi care sunt trataţi în străinătate. Vă îndemn să fiţi responsabili şi să faceţi demersuri pentru ca măcar un singur centru de mari arşi să avem la anul. (…) Veţi spune că sunt vorbe goale. Verificaţi pe cifre. Când avem un mare ars sunăm disperaţi la Bruxelles”, a spus deputatul USR.

Deputatul PMP Petru Movilă a arătat că „iniţiativa legislativă este o palmă dată celor care au guvernat după Colectiv”.

„Acest proiect este o palmă dată de la Cioloş încoace celor care au guvernat, care s-au urcat la guvernare pe tragedia de la Colectiv. (…) În ceea ce priveşte structurile spitaliceşti de mari arşi, au fost doar elemente de imagine pentru politicieni. Nu avem nicio structură de mari arşi nouă, funcţională, conformă cu normele europene. Această zi va fi un simbol al neputinţei statului de tratare a marilor arşi”, a menţionat Movilă.

Deputatul PSD Florin Buicu a precizat că propunerea legislativă oferă cadrul pentru implicarea organizaţiilor neguvernamentale în sprijinirea pacienţilor cu arsuri. „Trebuie să conştientizăm că încă mai avem multe lucruri de făcut”, a mai spus acesta.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare, la şeful statului.

Citeşte şi:

Procesul Colectiv, la o zi după premiera documentarului ”colectiv” la Festivalul de la Veneția. De zece luni sunt audiați supraviețuitorii. Nici un cuvânt despre corupție, nici un acuzat în sală

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă
HOROSCOP

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă