Rudele victimelor coronavirusului din Italia au decis să intenteze o acțiune în instanță împotriva premierului Giuseppe Conte, a ministrului sănătății Roberto Speranza și a președintelui regiunii Lombardia Attilio Fontana pentru neglijență criminală în gestionarea pandemiei care s-a soldat cu aproape 70.000 de decese până acum.
Grupul de 500 de familii urma să intenteze procesul miercuri, chiar în Bergamo, regiunea care a avut cel mai mult de suferit în timpul primului val epidemic din primăvară.
Procesul civil se concentrează pe decizia autorităților de a redeschide un spital din orașul Alzano Lombardo, aflat în provincia Bergamo, la doar câteva ore după apariția unui focar de infecție la sfârșitul lui februarie, și pe întârzierea cu care autoritățile au impus carantina în acest oraș și în altă localitate apropiată, Nembro, în ciuda recomandărilor formulate de experți.
Un element crucial al acțiunii legale îl reprezintă presupusa absență a unui plan actualizat național de gestionare a pandemiilor și eșecul autorităților regionale de a implementa un plan local, derivat din cel național.
Consuelo Localti, avocata care reprezintă familiile, solicită despăgubiri de 259.000 de euro pentru fiecare din cele 500 de familii implicate în proces.
Acțiunea legală a fost declanșată după plângerile depuse de familiile victimelor strânse într-un grup numit „NOI Denunceremo” – „Noi vă vom denunța”.
Grupul a depus până acum la biroul procurorilor din Bergamo 300 de plângeri legale, în care detaliază cum au murit victimele coronavirusului.
Procurorii au început încă din iunie ancheta privind o presupusă neglijență criminală din partea autorităților, în cadrul căreia au fost audiați mai mulți oficiali, inclusiv premierul Conte.
Avocata familiilor victimelor a precizat că reclamanții nu i-au identificat pe autorii presupuselor infracțiuni, dar că cercetarea derulată în ultimele luni „a permis identificarea unor responsabilități clare”.
„Guvernul și regiunea sunt responsabili pentru încălcarea regulilor și pentru abandonarea îndatoririlor. Legea obligă Italia să aibă un plan adecvat național și autoritatea regională să implementeze un plan regional adecvat”, a spus Locati.
Avocata a subliniat că nu numai că planul nu era actualizat, dar nu a fost nici testat, pentru ca autoritățile să înțeleagă dacă funcționează.
Un plan neactualizat și un raport care a dispărut misterios
Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemie. Faptul că planul național de gestionare nu mai fusese actualizat din 2006 a fost dezvăluit de un raport realizat de expertul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Francesco Zambon.
Raportul a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai, dar a fost înlăturat după doar o zi, iar toate trimiterile către el au fost șterse. Decizia retragerii raportului ar fi venit la solicitarea lui Ranieri Guerra, un important oficial al Organizației, scrie The Guardian.
Guerra a fost director general în cadrul Ministerului italian al Sănătății între 2014 și 2017, deci responsabil pentru actualizarea planului de gestionare a pandemiei, potrivit recomandărilor formulate de OMS și de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor.
Avocata Locati a mai observat că autoritățile din Lombardia aveau un plan regional care nu a fost însă implementat. „Cetățenii au încredințat statului și guvernului regional sarcina protejării vieților lor, iar autoritățile nu și-au făcut datoria”, a subliniat ea.
Locati, al cărei tată a murit de COVID, a insistat că acțiunea nu are neapărat scopul de a obține despăgubiri, cât de a obliga autoritățile să-și asume responsabilitatea.
„Poate să fie vorba despre un singur euro, dar acel euro va demonstra admiterea unei responsabilități”, a spus ea.
Luca Fusco, președintele grupului Noi Denunceremo, a declarat, la rândul său, că vede în acțiunea legală un act politic clar și o încercare de a stabili că acțiunile autorităților sunt inacceptabile.
„Această acțiune legală este cadoul nostru de Crăciun pentru cei care ar fi trebuit să-și facă datoria, dar nu au făcut-o, în vreme ce în Italia, în ziua de Crăciun, vom avea 70.000 de scaune goale”, a spus acesta.