- Pune-ți întrebările corecte
Pentru a evita cât mai multe greșeli în timpul realizării acestui proiect, este esențial să îți pui întrebările corecte. Acestea sunt legate de lucrările de instalare a piscinei, unde va fi necesar să pui un accent deosebit pe echipamentul pentru integrare, în special sistemele de protecție, de iluminat, de încălzire și de filtrare.
Alţi factori de care trebuie să ții cont sunt poziționarea bazinului, numărul de utilizatori ai piscinei, scopul acesteia – înot, balneoterapie sau jocuri pentru copii, precum și faptul că, în viitor, este posibil să îți dorești îmbunătățiri.
Abia după ce ai stabilit care sunt nevoile tale, poți decide care dintre piscine le poate satisface și poți trece la etapele următoare.
- Ține cont de cele mai importante criterii de selecție
Următorul pas va fi planificare a bugetului. Pe lângă construcția propriu-zisă, trebuie să ții cont și de cheltuielile suplimentare legate de iluminat, întreținere şi acces. Bugetul necesar pentru instalarea piscinei în curte ar trebui să fie definit în funcție de tipul de bazin (deasupra solului sau îngropat) și mărimea acestuia.
Luarea în considerare a materialelor de construcție pe care le-ai ales – de exemplu, mozaic sau gresie – îți va permite să faci un calcul mai precis al costurilor totale. În funcţie de bugetul de care dispui, foarte util poate fi sfatul unui profesionist în domeniu.
Mărimea şi adâncimea piscinei sunt decise de modul de utilizare. Dacă, de exemplu, va fi folosită de o familie cu copii, ar fi recomandat să alegi una cu baza plată, cu o adâncime de circa 1,10 metri. Pe de altă parte, dacă vrei să te scufunzi și să înoți, o adâncime de aproximativ 2,40 metri este mult mai potrivită. O piscină mai mică este mai ușor de întreținut, iar construirea ei este, de asemenea, ieftină. În plus, poți instala funcția de hidromasaj.
- Nu neglija sistemul de siguranţă
Sistemul de siguranță nu trebuie să fie neglijat. Acesta include cel mai adesea o alarmă, un gard de protecţie, o metodă de acoperire a piscinei și ar trebui să fie luat în calcul înainte de implementarea proiectului.
- Nu uita nici de confort
În ceea ce privește confortul, ai opțiunea de a-ți echipa piscina cu un sistem ecologic de încălzire, care poate fi conectat la panouri solare sau la o pompă de căldură. Avantajul incontestabil al acestei soluții constă în faptul că se consumă mai puțină energie, iar asta îți va permite să faci economii la facturi.
Pentru accesul în piscină, poți alege trepte în locul unei scări verticale, pentru mai mult confort. În plus, întreaga familie poate intra în piscină ușor și în siguranță.
Pentru o întreținere eficientă a piscinei, este recomandat să o echipezi cu un sistem de curățare automată.
Din punctul de vedere al echipamentelor esențiale, nu uita de iluminat. Alege becuri cu LED, care sunt economice, au un termen de valabilitate foarte mare şi se găsesc în modele şi culori diverse.
- Alege bazinul potrivit
Şi pentru acest aspect trebuie să ţii cont de spaţiu şi de buget. Dacă bugetul este destul de limitat și vrei o piscină instalată rapid, fără lucrări majore, atunci cele aşezate pe sol sunt cele mai potrivite. De asemenea, ele sunt foarte potrivite pentru curțile mici, însă nu sunt foarte adânci.
Piscina clasică din beton este cea care se potriveşte persoanelor care vor să facă scufundări și să înoate, dar, bugetul va fi unul substanțial, iar lucrările, importante.
O altă opţiune poate fi piscina gonflabila, care poate fi dreptunghiulară sau rotundă, este din PVC, iar unele modele vin cu un cadru din oțel, pentru o mai mare rigiditate.
- Stabilește amplasamentul piscinei
După ce ai ales modelul de piscină care se potrivește cel mai bine așteptărilor și cerințelor tale, va trebui să te gândești unde o amplasezi în curte, iar pentru a face acest lucru, mai întâi trebuie să ții cont de soare. Pentru temperaturi plăcute în timpul verii, este esențial ca piscina să fie expusă la soare între orele 10.00 și 15.00.
Vizibilitatea și accesibilitatea piscinei sunt, de asemenea, elemente care trebuie să fie luate în considerare atunci când stabileşti amplasamentul, mai ales dacă trebuie să supraveghezi copiii atunci când fac baie.
Nu în ultimul rând, gândește-te și la vecini și evită să instalezi piscina lângă gard, pentru a nu polua fonic.
Mai mult decât un spațiu dedicat înotului, piscina este și o zonă pentru relaxare și distracție. Așa că nu uita de amenajarea spațiului exterior, de exemplu, peluza, drumul de acces sau zona cu șezlonguri.
Sursa foto: Pexels.com