MENIU CAUTĂ
31 Oct. 2017 14:45

7 lucruri la care trebuie să fii atent atunci când vrei să te muți cu chirie

Distribuie

Stabilitatea este unul dintre cele mai importante lucruri pentru cei care locuiesc cu chirie. O viață petrecută cu bagajele mereu făcute la ușă nu e deloc plăcută și nici confortabilă. Cel mai obositor lucru pentru o persoană care alege să stea cu chirie este să își schimbe locuința în mod regulat. Fie din cauza problemelor cu proprietarul, fie din pricina condițiilor, a vecinilor sau chiar a prețului care uneori poate să depășească bugetul disponibil, mutatul continuu dintr-un loc în altul influențează negativ fiecare aspect al vieții, precum concentrarea la muncă, atenția la cursuri și chiar dispoziția în prezența celor mai buni prieteni. Așa că alegerea corectă și atentă a unei noi locuințe pe care să o închiriezi este extrem de importantă.

 

7 lucruri la care trebuie să fii atent când îți cauți o casă cu chirie:

 

  1. Siguranța

Aceasta trebuie să fie una dintre cele mai importante preocupări atunci când te muți într-un loc nou. Verifică gradul de risc seismic la care este încadrată locuința și caută informații despre zona, sectorul și cartierul în care te vei muta, dacă e recunoscut pentru criminalitatea mare sau, dimpotrivă, redusă din împrejurimi. Spre exemplu, dacă folosești bicicleta ca să te deplasezi prin oraș, câteva informații simple privind aceste aspecte ar trebui să îți dea de înțeles dacă poți sau nu să dormi liniștit, știind că ți-ai lăsat bicicleta parcată pe palier, în cazul în care nu ai loc pentru ea în locuință.

 

  1. Ce investiții trebuie să mai faci tu în locuință

Faptul că ți-ai găsit un loc care îți place, sau măcar pentru buzunarul tău nu înseamnă că nu vei fi nevoit să investești la rândul tău în el, ca să se potrivească perfect cu pretențiile tale. Pe lângă chiria lunară, trebuie să iei în calcul că mulți proprietari îți vor cere din start și o garanție, care se poate ridica la o sumă care echivalează cu chiria între o lună și trei luni. În plus, dacă ești în căutarea unui loc la un preț accesibil, e posibil să fii nevoit să faci concesii în anumite privințe. Spre exemplu, te poți muta într-o garsonieră mobilată doar cu strictul necesar sau chiar mai puțin de atât. Așa că trebuie să iei în calcul achiziționarea de mobilier sau electrocasnice, precum un pat confortabil, un covor, un televizor, o mașină de spălat sau un cuptor cu microunde. Pentru astfel de situații care necesită o rezolvare urgentă, există întotdeauna soluția unui împrumut rapid, flexibil, cu banii în 24 de ore, care poate fi rambursat lunar sau chiar săptămânal și care te va ajuta să te instalezi, confortabil, în noua locuință.

  1. Cât de aproape ești de mijloacele importante de transport

Într-un oraș mare și aglomerat, viteza de deplasare și distanțele sunt doua lucruri foarte importante de luat în calcul. Înainte să te decizi unde vrei să te muți, verifică unde este cea mai apropiată stație de metrou, vezi cele mai accesibile rute cu mijlocul de transport în comun până în centrul orașului și punctele tale de interes zilnic, locul de muncă sau facultate. O atenție sporită asupra poziționării noii locuințe te-ar putea scuti de ore pierdute în trafic.

 

  1. Când a fost renovat ultima oară

Când ajungi la vizionare, inspectează în primul rând cu mare atenție blocul în care te-ai putea muta. Află dacă a fost sau nu reabilitat termic, dacă dispune de interfon și un sistem sigur de închidere, dacă scara este spălată zilnic iar liftul este verificat la termen. Impactul vizual este important, dar un alt sfat ar fi să nu neglijezi nici mirosurile neplăcute. Când intri în apartament, întreabă proprietarul când a fost făcută ultima renovare, verifică prizele după cabluri ”rebele”, care ar putea să iasă din perete și să-ți pună viața în pericol, asigură-te că apa caldă ajunge la timp la etajul la care stai și caută să nu existe pete de mucegai pe pereți sau semne că locuința are probleme cu gândacii. Curățenia locului este extrem de importantă, nu doar din punct de vedere al confortului, dar mai ales pentru igienă.

 

  1. Asigură-te că discuți cu proprietarul real

Cere întotdeauna un buletin de identitate și actele casei. E important să ai siguranța că discuți cu persoana corectă și nu cu cineva care încearcă să te păcălească. Nu ai vrea să plătești o lună de chirie și o garanție, pentru ca peste o săptămână să descoperi că apare adevăratul proprietar.

 

  1. Totul trebuie să fie trecut într-un contract

Insistă ca toate detaliile să fie trecute într-un contract care să treacă și pe la Fisc. În felul acesta, poți impune o clauză care specifică faptul că proprietarul nu te poate forța să eliberezi locuința fără un preaviz de 3 luni. Mai mult, cu un contract trecut pe la notar poți merge în instanță, dacă înțelegerea nu a fost respectată.

 

  1. Vorbește cu locatarii și administratorul

Află cât de liniștit e blocul, care sunt problemele principale de pe scară și în ce mod te pot afecta pe tine, întreabă detalii despre proprietaru tău, dacă sunt lucruri care nu îți inspiră încredere și asigură-te că nu te muți într-un apartament care are deja datorii.

 

Obișnuiește-te să fii extrem de vigilent atunci când îți cauți o chirie nouă și nu vei avea parte de surprize neplăcute mai târziu. Altfel, e posibil să te trezești din nou obligat să pierzi timp prețios căutând un loc mai bun în care să te muți.

 

Sursă foto: Shutterstock / Copyright By klublu

Comentarii