MENIU CAUTĂ

A murit văduva fostului președinte al Serbiei Slobodan Milosevic. Supranumită „Lady Macbeth a Balcanilor”, a fost comparată și cu Elena Ceaușescu

Distribuie

Mirjana Markovic, văduva fostului preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic, a murit duminică, la 76 de ani. Decesul a fost confirmat de un apropiat al familiei. 

Mira Markovic a încetat din viață într-un spital din Moscova, în urma unei maladii, potrivit Agerpres.

Mira Markovic, care exercita o mare influenţă asupra soţului său, părăsise în 2003 Serbia, unde era acuzată de justiţie de abuz de putere.

Mira Markovic și Slobodan Milosevic s-au căsătorit în anul 1964. S-au întâlnit la liceul din Pozarevac, oraşul lor natal. Comunistă de la vârsta de 16 ani, Mira Markovic a preluat, în anul 1995, conducerea partidului neocomunist Stânga Iugoslavă (JUL). Paridul ei a format o coaliţie cu Partidul Socialist al lui Milosevic (SPS).

În iunie 2007, justiţia sârbă a emis un mandat de arestare internaţional împotriva Mirei Markovic şi a fiului său Marko, sub acuzația că ar avea legătură cu reţea de trafic de ţigări. În anul 2008, cei doi au primit azil politic în Rusia.

Mira Markovic și Slobodan Milosevic au mai avut o fiică, Marija.

Fostă profesoară de sociologie la Universitatea din Belgrad, Markovic era supranumită „Lady Macbeth a Balcanilor”. În anul 2015, a publicat o amplă biografie în care apăra reputaţia soţului său, pe care îl descria ca fiind o „figură politică dominantă”.

Opoziția din Serbia a numit-o „Vrăjitoarea Roșie”, din cauza poziției sale politice socialiste. A fost comparată și cu Elena Ceaușescu, din cauza influenței pe care o avea asupra lui Milosevic.

Fostul președinte Slobodan Milosevic, a fost găsit mort în celula sa de la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru ex-Iugoslavia, la Haga, în martie 2006. El a fost inculpat pentru mai mult de 60 de capete de acuzare pentru crimele din războaiele din Bosnia- Herzegovina, Croația și provincia Kosovo, în anii ’90, printre care și masacrarea a peste 8.000 de bosniaci în orașul Srebrenica, în 1995.

Milosevic a fost arestat la 1 aprilie 2001, la șase luni după ce regimul sau fusese înlăturat de la putere, în octombrie 2000. A fost predat Tribunalului pentru crime de război al ONU în iunie 2001.

Mira Markovic nu a participat la funeraliile soțului ei, în Serbia, de teamă să nu fie arestată.

FOTO: Epa


Citește și: 

VIDEO/ Limba română s-a auzit la Vatican, de Florii! Cine este românul care a rostit una dintre rugăciunile slujbei oficiate de Papa Francisc

 

Comentarii