“ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă și responsabilă, își exprimă consternarea cu privire la unele dintre motivele invocate în ordonanța de clasare a faptelor petrecute pe data de 6 iunie 2019 la Valea Uzului”, se arată într-un comunicat de presă al organizației nonguvernamentale.
Mai precis, ONG-ul reclamă faptul că procurorul Daniel Constantin Gălbează, care a redactat ordonanța de clasare, a decis că expresii precum „Afară cu ungurii din țară!” reprezintă „presupuse lozinci antimaghiare” care nu pot fi încadrate articolului 369 din Noul Cod Penal (Incitarea la ură sau discriminare) „aceste lozinci nefiind de natură să provoace incitarea publicului la ură sau discriminare, în condițiile în care incitarea trebuie să vizeze o categorie de persoane (de ex. persoane cu un anumit tip de handicap, homosexuali etc.) și nu o etnie”.
Pentru procuror, un apel la deportare nu reprezintă o lozincă anti-maghiară
“Ne este greu să spunem care dintre afirmațiile procurorului Gălbează este mai aiuritoare!”, susține organizația.
Nu vedem cum un apel clar la deportare (deoarece asta ar însemna scoaterea unor cetățeni în afara granițelor propriei țări) poate fi doar o „presupusă lozincă” împotriva acestora. Ce altă formulare ar fi trebuit să fie folosită ca procurorul să fie sigur de caracterul „anti” al acesteia, nu doar să-l bănuiască?
Comunicat ActiveWatch:
Cea mai periculoasă idee promovată în ordonanța de clasare a însă alta, acuză ActiveWatch. Și anume aceea că “etnia” nu ar fi “o categorie de persoane”.
“Această redefinire înseamnă că, în accepțiunea procurorului, maghiarii sunt non-persoane. Iar cum legea apără doar persoanele, maghiarii pot fi dați afară din țară, așa cum naziștii au încercat să elimine prin Holocaust, alte două grupuri etnice, la fel de “non-persoane”: evreii și romii. Argumentul din ordonanța de clasare a procurorului legitimează orice faptă care ar pune în pericol grupurile etnice din România”, susține ong-ul.
Reprezentanții ActiveWatch nu îl bănuiesc de nazism pe procuror, ci de altceva.
Probabil că procurorul nutrește, pur și simplu, rudimentare sentimente antimaghiare.
Comunicat ActiveWatch:
“Nu e singurul procuror xenofob și nu e în întregime vina lui, în condițiile în care Ministerul Public și Ministerul Justiției au făcut prea puține în ultimii ani ca să se asigure că procurorii români înțeleg și acceptă diversitatea și multiculturalismul și sancționează manifestările extremiste”, atrage atenția organizația.
Dovada carenței de pregatire în acest domeniu este numărul incredibil de mic de dosare trimise în judecată pentru discurs instigator la ură (Art 369 NCP și OUG 31/2002): din aproape 700 de cauze de pe birourile procurorilor în anii 2014 – 2018, doar 9 au fost trimise în instanță.
Comunicat ActiveWatch:
Reprezentanții organizației non-guvernamentale cred că acest gen de dosare ar trebui să ajungă pe masa judecătorilor și aceștia să fie cei care se pronunță asupra vinovăției sau nevinovăției celor vizați.
„Nu suntem de părere că autodeclarații daci liberi care i-au trimis pe maghiari în afara granițelor la Valea Uzului ar trebui să facă pușcărie. Ce tip de sancțiune ar fi necesară, Asta ar trebui să decidă judecătorii. Grav este, însă, că aceștia din urmă nu ajung să judece aproape niciun dosar de discurs instigator la ură, majoritatea covârșitoare fiind oprită de procurori prin clasări și NUP-uri. Această practică trebuie oprită iar instituțiile abilitate trebuie să dea un semnal serios ca nu se mai poate continua în acest mod”, afirmă aceștia.
Se cere autosesizarea Inspecției Judiciare
ActiveWatch solicită Inspecției Judiciare să se autosesizeze și să investigheze modul în care procurorul Daniel Constantin Gălbează a soluționat cazul Valea Uzului și solicită Ministerului Public și Ministerului de Justiție să consolideze eforturile de instruire a procurorilor cu privire la tratarea corectă a cazurile suspecte de discurs și infracțiuni motivate de ură.
Conflict în cimitir
În urmă cu mai bine de un an, În data de 6 iunie 2019, Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, județul Harghita, a fost scena mai multor tensiuni între organizații românești, jandarmii și etnicii maghiari care au format un lanț în jurul cimitirului pentru a împiedica pătrunderea românilor, scrie Capital.
Poarta cimitirului a fost ruptă de români, care au pătruns în incintă, mai multe persoane fiind lovite, în timp ce se scanda „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”.
sursă foto: szekelyhon.ro