„Trăim oricum în lumi paralele. În timp ce starurile pășeau pe covorul roșu de la Berlinale, alții se pregăteau să își lipească din nou mâinile goale la ieșirile pe autostrăzi”, notează Anke Myrrhe, redactor-șef adjunct al cotidianului berlinez Tagesspiegel. Starurile de film și noile staruri ale mișcărilor de protest pentru climă concurează pentru atenția publicului și a presei din Germania de trei săptămâni deja.

Cei din urmă au iscat un val de critici și controverse, fiindcă „țara nu mai vorbește despre nimic altceva” și au semănat discordie atât la nivel federal, în coaliția de guvernare, cât și la nivelul landului Berlin. Politicienii s-au lansat în dezbateri nervoase cu privire la ce e permis și ce nu să faci, în spațiul public, pentru a susține o cauză.

În ultimele trei săptămâni au fost înregistrate aproximativ 40 de astfel de proteste doar în Berlin și în jur de alte zece în restul țării. Demonstranții, organizați în general în grupuri de zece persoane, blochează ieșirile de pe autostradă în puncte-cheie ale orașului, lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt. Înregistrări cu protestatari bruscați sau agresați de șoferii blocați în trafic au început să circule pe internet. Odată ajunsă la fața locului, poliția îi desprinde pe activiști de asfalt folosind ulei și acetonă și îi duce la secție, unde sunt puși sub acuzare și, în anumite cazuri, reținuți peste noapte, pentru a nu organiza noi acțiuni. 

Discursul lui Hellvig de la Cluj: pot încăpea patriotismul și globalismul în același coș?
Recomandări
Discursul lui Hellvig de la Cluj: pot încăpea patriotismul și globalismul în același coș?
Activiștii pentru mediu germani blochează autostrăzile, lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt. „Dacă facem doar acțiuni cuminți, reacția politicienilor va fi prea lentă”
Activiștii grupării „Ultima generație” blochează ieșirea pe o autostradă din Germania lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt, 31 ianuarie 2022. Foto: Profimedia

Joi, 10 februarie, în urma unui astfel de protest a fost blocată și o mașină în care se afla o gravidă în travaliu. Polițiștii au intervenit și au transportat-o într-un automobil cu sirenă până la spital. Și pe 31 ianuarie, o ambulanță care deservea un spital din zonă a fost blocată în trafic. 

Gruparea „Ultima generație” vrea să oprească risipa de alimente

Gruparea care organizează aceste acțiuni și-a ales numele de „Ultima generație”, membrii săi subliniind că fac parte din ultima generație care are șansa de a opri o catastrofă climatică.

Ei spun că nu se vor opri până când legea privind salvarea alimentelor din supermarketuri nu va fi schimbată. În prezent, supermarketurile din Germania aruncă anual circa 2,6 milioane de tone de alimente. „Multe dintre aceste alimente au un lanț de procesare cu emisii de carbon extrem de ridicate, iar la final sunt aruncate pur și simplu la gunoi”, declară ei. 

Ce a răspuns Visarion Alexa când a fost sunat de un alt preot care îl întreba de hărțuirea sexuală
Recomandări
Ce a răspuns Visarion Alexa când a fost sunat de un alt preot care îl întreba de hărțuirea sexuală

Gruparea a afirmat pe Twitter că se teme mai mult de amenințarea unui viitor în care încălzirea globală face ravagii decât de amenințările ministrului de interne al landului Berlin.

„Plănuind să atingă neutralitatea climatică până în 2045, guvernul german îşi încalcă obligaţia constituţională de a ne proteja vieţile. (…) Până în 2030, va fi depăşit pragul de 1,5 grade Celsius (creşterea medie a temperaturii globale – n.r.). Guvernul german nu doar că încalcă legislaţia internaţională, dar comite şi o crimă împotriva umanităţii, conducându-ne intenţionat spre o lume mai caldă cu 2, 3 sau 4 grade Celsius şi spre miliarde de oameni care vor muri de foame”, a declarat activista Carla Hinrichs, citată de Agerpres.

Pe 12 februarie, demonstranții și-au continuat protestele într-o nouă formă: plantând legume în fața Cancelariei din Berlin.

Activiștii pentru mediu germani blochează autostrăzile, lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt. „Dacă facem doar acțiuni cuminți, reacția politicienilor va fi prea lentă”
Foto via pagina de Twitter a grupării „Ultima generație”

Peste jumătate dintre berlinezi nu consideră „justificată” blocarea autostrăzilor

Rusia ar putea testa „arma Apocalipsei”, noua torpilă nucleară „Poseidon”, în Marea Neagră, mai aproape de țările NATO, scrie The Times
Recomandări
Rusia ar putea testa „arma Apocalipsei”, noua torpilă nucleară „Poseidon”, în Marea Neagră, mai aproape de țările NATO, scrie The Times

Un sondaj publicat joi, 10 februarie, arată că două treimi dintre berlinezi consideră că acțiunile activiștilor sunt nejustificate. 

La întrebarea dacă „blocarea autostrăzilor este justificată ca formă de protest pentru protecția climei”, 54% au răspuns că „nu, în niciun caz”, iar 12% că „mai degrabă nu”. 

În Brandenburg, procentul celor care se opun acestor acțiuni e chiar mai ridicat, opt din zece persoane (83%) considerându-le nejustificate.

Portrete ale protestatarilor, în presă: „Noi, oamenii, depindem de ecosisteme funcționale”

În presă au apărut și portrete ale protestatarilor. Printre aceștia se numără Christian Bläul, un programator de 40 de ani care a participat deja la nouă astfel de blocade. El a declarat că regretă incidentele legate de ambulanțe. „Există un consens în rândul nostru să le lăsăm să treacă”, a specificat activistul. 

„Ideea e că dacă facem doar acțiuni cuminți, reacția politicienilor va fi prea lentă. Și nu mai avem timp pentru asta. Am doi copii și îmi doresc ca ei să crească într-o lume în care nu sunt amenințați de foamete”, a spus el într-un interviu

Sibylle Eimermann-Gentil, 55 de ani, a venit din nordul Pădurii Negre la Berlin pentru a participa la proteste, cu gândul la viitorul nepoților ei. Este nutriționistă și lucrează în domeniul protecției mediului, unde „urmările crizei climatice” îi sar în ochi tot timpul. E îngrijorată mai ales de extincția speciilor. „Nu pentru că atunci nu vom mai avea o gamă frumoasă de fluturi colorați, ci pentru că noi, oamenii, depindem de ecosisteme funcționale”. 

Activiștii pentru mediu germani blochează autostrăzile, lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt. „Dacă facem doar acțiuni cuminți, reacția politicienilor va fi prea lentă”
Polițist german folosește solvent pentru a dezlipi mâinile lipite cu adeziv de asfalt ale unui protestatar, 4 februarie 2022. Foto: Profimedia

Dispute în coaliția „semafor”

Modul cum văd politicienii libertatea de a protesta a dus la un schimb de replici între membrii coaliției „semafor” care guvernează acum Germania, denumită astfel după culorile partidelor care o formează: Partidul Social Democrat (SPD), Partidul Liberal-Democrat (FDP) și Partidul Verzilor. 

Ministrul federal al mediului, Steffi Lemke (Partidul Verzilor), a declarat miercurea aceasta în legătură cu acțiunile grupei „Ultima generație” că „e absolut legitim să protestezi pentru cauzele tale și, totodată, să folosești acte de nesupunere civică”. 

Lemke a adăugat că este datoria și obligația politicienilor – atât a guvernului, cât și a opoziției – să prevină radicalizarea activiștilor pentru climă prin îndeplinirea mandatului legat de respectarea angajamentelor asumate în cadrul conferinței climatice de la Paris.

Ministrul federal al justiției, Marco Buschmann (FDP), a contrazis-o pe Lemke pe Twitter:

Nesupunerea civică nu este nici o justificare și nici o scuză în dreptul german. Demonstrațiile neanunțate de pe autostrăzi sunt și vor rămâne ilegale. E ok să protestezi, dar doar în cadrul legii și al constituției.

Ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir (Partidul Verzilor), a criticat la rândul său acțiunile. „Cred că blocajele rutiere dăunează scopului nostru comun”, a spus el. Pentru atingerea obiectivelor e nevoie de susținerea majorității și „cu siguranță nu câștigi susținerea majorității în societate blocând ambulanțele, poliția sau profesorii în drum spre muncă.” 

Activiștii, numiți „mică sectă, radicalizată și fanatică, de vestitori ai apocalipsei”

Activiștii pentru mediu germani blochează autostrăzile, lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt. „Dacă facem doar acțiuni cuminți, reacția politicienilor va fi prea lentă”
„Salvați mâncarea, salvați viața”. Limitarea risipei alimentare este una din cererile grupării activiste „Ultima generație”. Foto: Twitter

Incidentele de pe autostrăzi au provocat joi, 10 februarie, o dezbatere aprinsă și în Camera Reprezentanților din Berlin, unde, la solicitarea grupului parlamentar Alternativa pentru Germania – AfD (dreapta radicală), Parlamentul a găzduit o dezbatere pe această temă. 

Ministrul de interne al landului, Iris Spranger (SPD), a declarat că „aceste blocaje pun în pericol viețile unor oameni” și sunt „complet inacceptabile”, subliniind și că „scopul nu scuză orice mijloace”, și că „oricine recurge la astfel de metode dăunează unei cauze importante, cum e protecția climei”.  

Discursul politicienei social-democrate a fost întâmpinat cu aplauze de opoziție, în timp ce colegii săi din coaliția de guvernare, din partea Verzilor și Stângii (Die Linke), nu au schițat niciun gest. 

Politicienii Uniunii Creștin Democrate au declarat că este „inacceptabil ca mii de berlinezi să fie luați ostatici în fiecare zi” și au cerut Partidului Verzilor să își clarifice poziționarea față de statul de drept, dat fiind că arată înțelegere față de actele de nesupunere civică. 

Politicienii AfD au acuzat că de săptămâni întregi „tot Berlinul a fost luat ostatic de o mică sectă, radicalizată și fanatică, de vestitori ai apocalipsei”. Aceștia nu sunt „activiști”, ci „extremiști”, pentru că blochează inclusiv ambulanțe.

Facțiunea Verzilor a comentat, printre altele, că „ar fi o farsă dacă ți s-ar permite să demonstrezi doar când nimeni nu e deranjat de asta sau nu observă asta”. 

Stânga a luat și mai direct apărarea manifestanților, pentru că societatea are nevoie „de proteste împotriva unui sistem economic care distruge baza existenței umane”: „sistemul de producție capitalist nu se bazează pe nevoile reale ale populației, ci pe o supraproducție ieftină”, acest lucru fiind parțial responsabil pentru criza climatică. Dar în locul șefilor de companii, în spatele gratiilor ajung activiștii. 

Măsurile climatice vor funcționa doar atunci când majoritatea le va susține”

Reacțiile presei față de protestele actuale sunt împărțite. Tot Tagesspiegel a găzduit recent un material cu păreri pro și contra, din partea a două jurnaliste din redacția sa locală. 

Madlen Haarbach observă că ambulanțele au fost blocate și pentru că „șoferii nu au format o bandă de urgență”, așa cum cere legea. În plus, blocajele sunt o realitate a traficului zilnic, „nu e nevoie de activiști pentru asta”. 

Îi este clar autoarei însă că „activiștii pentru climă nu îi vor câștiga de partea lor pe cei pe care îi blochează. Dar acesta nici nu e neapărat scopul lor. Faptul că vor fi afectate și persoane neimplicate ține de natura acțiunilor de protest. Deși, cine nu este implicat într-o criză globală?”

Colega ei, Sabine Beikler, afirmă că nu se va mai urca niciodată în mașină sau pe motocicletă „fără ulei și acetonă” la ea. Pe militanții ecologiști care plutesc „între megalomanie și naivitate” nu pare să îi intereseze că trezesc antipatia oamenilor. „Nu doar că le răpesc acestora timpul și le întind nervii, ci pun în pericol viețile cetățenilor în mod intenționat”. 

Activiștii pentru mediu germani blochează autostrăzile, lipindu-și mâinile cu adeziv de asfalt. „Dacă facem doar acțiuni cuminți, reacția politicienilor va fi prea lentă”
Un activist plantează un cartof în fața Cancelariei din Berlin, în semn de protest, 12 februarie 2022. Foto: Twitter

Concluzia ei este că demonstranții „calcă în picioare idealuri pentru care merită, în principiu, să te angajezi”. Cerând pe astfel de căi radicale protecția climei, ei vor crea o reticență față de subiect.

Măsurile climatice vor funcționa doar atunci când majoritatea le va susține. Cu astfel de acțiuni se obține fix opusul.

Sabine Beikler, jurnalistă

Activiștii din gruparea „Ultima generație” nu sunt primii care atrag atenția asupra crizei climatice prin această formă radicală de protest. În Marea Britanie, gruparea „Insulate Britain”, care solicită izolarea termică a locuinţelor în concordanță cu obiectivele de mediu, a apelat la astfel de acțiuni în toamna anului trecut. Asemenea protestatarilor din Berlin, și cei britanici și-au lipit mâinile de autostradă cu substanțe adezive și au numit punctul central al acțiunilor lor, autostrada M25 (A100 în cazul Berlinului), un „loc al rezistenței non-violente”.   

În anul 2019, militanții ecologiști din gruparea „Extinction Rebellion“ au derulat acțiuni similare pentru a bloca printre altele accesul către portul Dover din Marea Britanie. 

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un rus mutat în România a fost șocat de Capitală, nu se aștepta: "Trebuie să spun despre București"
GSP.RO
Un rus mutat în România a fost șocat de Capitală, nu se aștepta: "Trebuie să spun despre București"
Secretele Regelui Charles, dezvăluite după încoronare. Are cele mai bizare CERINȚE legate de DORMITOR
Playtech.ro
Secretele Regelui Charles, dezvăluite după încoronare. Are cele mai bizare CERINȚE legate de DORMITOR
Sarah, fiica Anamariei Prodan, mesaj controversat pentru Reghe, după ce a bătut-o pe mama ei! A stârnit multe reacții
Viva.ro
Sarah, fiica Anamariei Prodan, mesaj controversat pentru Reghe, după ce a bătut-o pe mama ei! A stârnit multe reacții
Românii vor primi următoarea factură la curent peste 3 luni şi ar putea avea o surpriză mare. Experţii vin cu 3 opţiuni pentru a fi pregătiţi
Observatornews.ro
Românii vor primi următoarea factură la curent peste 3 luni şi ar putea avea o surpriză mare. Experţii vin cu 3 opţiuni pentru a fi pregătiţi
Prima țară care anunță că susține anexarea ilegală a regiunilor ucrainene de către Putin
Știrileprotv.ro
Prima țară care anunță că susține anexarea ilegală a regiunilor ucrainene de către Putin
”Călugărul-amant” al deputatului PSD Aurel Bălășoiu susține că are imagini cu mai mulți arhiepiscopi. Numele lui ÎPS Teodosie, pomenit în acest caz
FANATIK.RO
”Călugărul-amant” al deputatului PSD Aurel Bălășoiu susține că are imagini cu mai mulți arhiepiscopi. Numele lui ÎPS Teodosie, pomenit în acest caz
Apar informaţii dramatice: o decepţie în dragoste şi o sumă uriaşă datorată pentru Florin Zalomir, campionul român găsit decedat în casa din Otopeni!
Orangesport.ro
Apar informaţii dramatice: o decepţie în dragoste şi o sumă uriaşă datorată pentru Florin Zalomir, campionul român găsit decedat în casa din Otopeni!
Horoscop 5 octombrie 2022. Leii pot ajunge la concluzii mai cumsecade legate de anumite asocieri, parteneriate, colaborări de tot felul
HOROSCOP
Horoscop 5 octombrie 2022. Leii pot ajunge la concluzii mai cumsecade legate de anumite asocieri, parteneriate, colaborări de tot felul
Molteni&C deschide primul flagship store în România
PUBLICITATE
Molteni&C deschide primul flagship store în România