UPDATE, ORA 17.00 – Ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunță pe pagina de Facebook că a semnat ordinul prin care l-a avansat post – mortem pe caporalul Petru Cosma la gradul de sublocotenent pentru „spiritul civic și de sacrificiu ieșite din comun, curajul și respectul pentru semeni, manifestate în încercarea de salvare a unui copil, din păcate, cu preţul vieţii sale”.
Caporalul clasa a III-a Petru Cosma făcea parte dintr-un detașament dislocat de Batalionul 55 Apărare Antiaeriană din Dej la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, unde desfășura, în această perioadă, activități de instruire cu trageri de luptă.
Avea 47 de ani, era angajat MApN din anul 1997 și era un veteran al teatrelor de operații, cu două misiuni executate în Irak și Afganistan.
„Sublocotenentul Petru Cosma este un erou al Armatei Romaniei si il vom pretui astfel mereu. Condoleanţe familiei si Dumnezeu să-l odihnească!”, scrie Mihai Fifor.
Știrea inițială:
În timp ce echipele de căutare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea se aflau pe plaja din Corbu căutându-i pe cei doi dispăruți, unul dintre ei a fost găsit întâmplător la câțiva kilometri distanță. Un cuplu care se plimba miercuri dimineață, în jurul orei 9.40, pe plaja din Vadu, a observat pe malul mării cadavrul unui bărbat, îmbrăcat doar cu un slip de baie.
Cei doi au sunat la 112, iar la fața locului a fost trimis un echipaj medical. În timp ce se îndrepta către locul indicat de către persoana care a anunțat găsirea cadavrului, echipajul medical a făcut o altă descoperire macabră: cadavrul minorului de 14 ani, care fusese și el scos de valuri pe mal.
Potrivit primelor date, copilul a fost găsit la o distanță de 15 – 20 de kilometri de zona Corbu, unde intrase în mare, iar militarul la aproximativ 25 – 30 de kilometri de locul din care se presupune că a dispărut, respectiv Capu Midia.
Identitatea celor doi înecați a fost confirmată de către autorități, iar cadavrele au fost transportate la morga Cimitirului Central din Constanța pentru efectuarea necropsiei și stabilirea exactă a cauzelor morții.
Dispariția în apele mării a adolescentului i-a făcut pe prietenii acestuia să se revolte, cerându-le autorităților, într-o postare pe Facebook, să asigure servicii de salvamar pe plajă.
„Vrem salvamari, pentru Keta! Da, vă cer vouă, celor din instituțiile locale și județene, agenții, prefecturi, ministere, guvern și președinție, vouă celor care ar trebui să lucrați pentru oameni, dar care ați uitat omenia la ușa biroului. Vrem salvamari, pentru Keta! Și vrem de astăzi! Pe el l-ați lăsat să moară, singura lui vină fiind aceea că a crezut în voi. A fost vina lui, veți spune. Da, a fost vina lui, deși știa că viața e crudă, fiind părăsit într-un spital, la naștere. A fost vina lui, deși știa că legile sunt strâmbe, fiind purtat dintr-o familie adoptivă în alta, ca nu cumva să se atașeze de cineva. A fost vina lui că a mers pe o plajă, alături de multe alte sute de oameni, neștiind că fiecare e pe barba lui, ca în comuna primitivă. E vina lui că s-a simțit în siguranță, după ce a văzut atâtea clipuri pe net, despre cât de bine și de frumos e pe plaja Corbu, nu știa că sunt comandate și plătite de șmecherii care fac bani grei de-acolo. A fost vina lui, pentru că n-a crezut că-l veți lăsa să moară!”, scriu prietenii adolescentului în postarea menționată.
Prietenii băiatului se revoltă împotriva “investitorilor locali răsăriți din primul tun imobiliar”, care s-au „grăbit să-și facă pensiuni, hoteluri, restaurante, salarii nesimțite si pensii speciale”, dar nu au pus un salvamar pentru Keta.
„Luați-vă tot ce vreți, dar nu ne lăsați prietenii să moară! Și sunt atâția tineri instruiți ca salvamar în Corbu, dar sunt angajati doar pe plajele private, la cluburi, la all inclusive la piscine, la bogați. Orfanii au voie sa moară!” (…). Și să nu credeți că dacă nu are părinți, e singur și va fi uitat! Noi suntem și colegii și prietenii și familia lui. Iar noi nu votăm, nu bem bere, nu mâncăm mici și nu uităm! Și nici la mitinguri nu mergem. Organizați impecabil mitinguri politice cu zeci de mii sau sute de mii de oameni, în siguranță deplină, că vă e de folos. Dar pe plajă, pe cei câteva sute de oameni nu ne puteți proteja, ne lăsați să murim! , scriu prietenii băiatului.
Aceștia le cer autorităților de orice fel să lase „aerul de filfizoni” și să înceteze să se mai ascundă după prevederi legislative favorabile lor.
„Acceptați realitatea și tineți cont de ea. Faceți legi pentru oameni! Să mai aud “nu este plaja turistică, nu se poate!”. Dar turiștii din fiecare week-end ce sunt, pe ei i-ați văzut? Nu e plaja turistică? Dacă accesul este interzis, faceți un zid înalt de trei metri, să nu treacă nimeni, așa cum vă faceți la vilele de lux în care locuiți. Sau aduceți salvamari, să nu mai murim! L-ați lăsat pe Keta să moară. Pentru Keta, vrem salvamari! Și îi vrem începând de astăzi! Keta nu a murit degeaba. A murit nevinovat, iar eu sunt vinovat că v-am lăsat să faceți ce vreți!”, se mai arată în postarea de pe Facebook.
Militarul din Batalionul 55 Apărare Antiaeriană „Someş” din Dej, aflat la un exercițiu la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, a fost dat dispărut de luni seara, în jurul orei 19.00, după ce s-a constatat absența nejustificată de la unitate încă din seara de duminică.
Caporalul clasa a III-a Petru Cosma făcea parte dintr-un detașament al Batalionului 55 Apărare Antiaeriană „Someş” din Dej, dislocat în perioada 4 – 15 iunie la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, pentru activități de instruire cu trageri de luptă.
El avea 47 de ani, era angajat al MApN din anul 1997 și a participat la două misiuni în teatrele de operații (în anul 2003 în Afganistan și în anul 2006 în Irak). Petru Cosma era căsătorit și avea doi copii.
Potrivit reprezentanților Centrului de Instruire de la Capu Midia, ancheta în cazul morții caporalului a fost preluată de un procuror militar.
În zonă, mai era dat dispărut și un minor de 14 ani, care tot duminică a intrat să facă o baie în mare și nu a mai ieșit. Căutările au fost efectuate decătre 25 de scafandri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea Constanța.
Citește și: VIDEO/ Programele de afterschool, o soluție pentru copiii singuri acasă. Centrul „Salvați Copiii” are grijă de 10 ani de „orfanii albi”
Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini cu plaja din Mamaia
Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Vama Veche
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro