Cu sloganuri ambigue despre pace și prosperitate, Irina Vlah nu pare că s-a desprins de dragostea ei – Federația Rusă.
Cuprins:
Până de curând, proaspăta candidată își chema susținătorii să voteze „nu” la referendumul privind integrarea europeană. Și era convinsă că „Rusia este partenerul strategic al Republicii Moldova” și „Ne stă în puteri să fim împreună cu Rusia”.
Irina Vlah nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Rusia și Putin, pledând pentru federalizarea Republicii Moldova şi integrarea ei în structurile euroasiatice.
În acest timp, fratele ei, Serghei Vlah, face afaceri cu cereale în Moldova și România.
Bașcan al Găgăuziei timp de opt ani
Irina Vlah a intrat în politica mare a Republicii Moldova în anul 2005, când a fost aleasă deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea Partidului Comunist.
Apoi, în 2015, susținută de Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon și cu sprijinul Moscovei, a devenit bașcan (guvernator) al regiunii autonome Găgăuzia. Funcție pe care a ocupat-o până anul trecut.
În ianuarie 2017, Irina Vlah a făcut parte din delegația președintelui Igor Dodon în vizita oficială la Moscova, ocazie cu care au avut și o întrevedere cu Vladimir Putin.
Apoi nu s-a mai oprit făcând cărare între Comrat (capitala Găgăuziei) și Moscova, fiind chiar decorată de patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill.
Cum a ajuns de la comunistă la candidată independentă
De anul trecut, Irina Vlah s-a reinventat debarasându-se formal de comuniști și socialiști și acum se bazează doar pe Asociația Obștească „Platforma Moldova”, pe care a fondat-o recent.
Scopul declarat al organizației este de a uni opoziția și a constitui o nouă clasă politică și care să răstoarne regimul Maia Sandu. Potrivit analiștilor politici de peste Prut, platforma creată de Vlah „este cu bătaie lungă, iar astfel Moscova testează noi lideri care pot coagula stânga politică de la Chișinău, pentru a o contrapune proiectului proeuropean al Republicii Moldova.”
Afacerile capitaliste ale unei familii cu vederi comuniste
Oricât de comunistă, socialistă sau prorusă este Irina Vlah, familia ei se bucură din plin de oportunitățile capitalismului. Ba mai mult, profită la greu și de pe urma războiului din Ucraina, război pe care candidata la prezidențiale nu l-a condamnat niciodată.
Afacerile fratele său Serghei au înflorit încă din perioada când ea era bașcan al Găgăuziei.
Serghei Vlah a fondat, în 2011, în Moldova, firma Demir-Agro SRL pentru a exporta cereale.
În 2021, firma intră în insolvență, iar Serghei Vlah este executat silit de către bancă pentru un credit de trei milioane de dolari nereturnați.
Însă, cu un an mai devreme, Serghei Vlah divorțase de soția sa Olga. Și tot în 2020, Olga Vlah fondează Demir Agro SRL (aceeași denumire ca și prima, dar fără cratimă), firmă la care îl pune manager pe Serghei, fostul soț.
Noua firmă se face remarcată prin volumele mari de export de cereale către România, în special după izbucnirea războiului din Ucraina, profitând de poziția indecisă a Moldovei în scandalul grânelor.
Tot în 2020, Olga Vlah a deschis la București firma Herberryum SRL, pe care o mută, după doi ani, la Galați. În anii 2022 și 2023, firma românească a avut cifre de afaceri de peste 15 și, respectiv, 11 milioane de lei.
În 2022, Olga Vlah preia o firmă fondată în anul 2015 de un alt găgăuz. Este vorba despre firma Sun Grain-Terra SRL, cu sediul social actual în Zona Liberă Galați și care se ocupă de depozitări.
Imput occidental din Elveția
Deși firma o ducea binișor, la mijlocul anului trecut, Olga Vlah a cesionat 51% din firma Sun Grain-Terra SRL către compania elvețiană Quadra Commodities SA (patronată de către un italian și un austriac).
Quadra Commodities SA face afaceri în România de doi ani, după ce a deschis Quadra Commodities România SRL, firmă de comerț cu cereale care anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei.
Compania elvețiană este un jucător pe piața de cereale care nu se ferește de riscuri, lucrând chiar și pe piețe mai volatile sau cu țări instabile politic și economic.
Pe lângă România, Quadra Commodities SA mai este prezentă în Australia, Egipt, Ucraina, Singapore, Moldova, Italia și Spania.
Deși pe site-ul oficial nu mai există, compania elvețiană deține două birouri și în Rusia, în orașele Rostov-pe-Don și Volgograd. În Rusia, elvețienii lucrează încă din 2011, când au fondat firma Volga Global Trade Ltd. (cu activitate de comerț cu cereale). O altă firmă, Quadra Rus, a fost înființată în 2015, tot în Rostov-pe-Don și tot pentru comerțul cu cereale. Dacă Quadra Rus nu a prea avut activitate în ultimii doi ani, Volga Global Trade Ltd. a avut creșteri semnificative în comerțul cu cereale.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
adriann_ • 15.10.2024, 13:59
Avem si noi un vlah care nu s-a invatat minte nici dupa prima sedere la puscarie. Numitul becali george, de profesie oier, bate iar la portile Parlamentului, ca sa faca politica... hmm, ia sa vedem... aliniata 100% cu Sosoaca. De ce oare Sosoaca s-a trezit cu CANDIDATURA INVALIDATA DE CCR, iar becali merge mai departe bine-mersi, in ciuda mesajului politic absolut identic, in ciuda stagiului la puscarie, in ciuda a orice? Hmmm...
Boro67 • 15.10.2024, 10:01
In Romania se cunoaște cine sunt cei care vor și Moldova și România sa devină gubernii rusești însă nici pe timpul lui Plahotniuc și nici acum Romania nu blochează, nu închide afaceri și nu îngheață activele celor care vor sa ne distrugă. Ce e Sosoaca când avem o guvernare PSD și PNL ipocrita și pupincurista fata de cei care urăsc acest pământ. Ce e Rusia pentru români? Ce e Austria pentru noi? Stati confortabili precum mustile pe balega, domnilor miniștri de la București în timp ce Rusia e tot mai aproape de voi. Ce așteptați? Sa se repete experimentul Pitești ca sa faceți ceva? Toate canaliile fac business in Romania: de la frații Tate pana la Putin. Sunteți niște incompetenți ne iubitori de neam și de tara.
parpalache • 15.10.2024, 09:42
Din articol rezulta ca neamurile lu aia-impreuna cu asociații italieni și austrieci-vând...in România-cereale de jumatate de miliard pe an!(De unde sa aiba Moldova atâtea cereale?Logic- sunt cereale din ...Ucraina?Modificate genetic)?Și intrebarea:DE CE țara noastra a ajuns sa IMPORTE cereale-iar agricultorii de la noi sunt nevoiți sa iși exporte cerealele cu 85 de dolari tona...exact subvenția primita?
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 15.10.2024, 19:27
parpalache • 15.10.2024, 09:42
Din articol rezulta ca neamurile lu aia-impreuna cu asociații italieni și austrieci-vând...in România-cereale de jumatate de miliard pe an!(De unde sa aiba Moldova atâtea cereale?Logic- sunt cereale din ...Ucraina?Modificate genetic)?Și intrebarea:DE CE țara noastra a ajuns sa IMPORTE cereale-iar agricultorii de la noi sunt nevoiți sa iși exporte cerealele cu 85 de dolari tona...exact subvenția primita?
LOGIC că e Ucraina în spate, nici că se putea altfel. Chiar şi Abel, ăla din Biblie, era să fie omorât de către Zelenski, care s-a întors cu maşina timpului, aia construită în biolaboratoarele secrete americane din Ucraina. Spun "era" pentru că, din fericire, eroicii soldaţi ruşi au eliberat la timp biolaboratorul şi, după ce au violat cum se cuvine personalul, l-au trimis în timp pe Liderul Suprem care a oprit asasinatul. Însă Biblia a fost rescrisă de către "poporul ales" (parcă ăsta era termenul tău, parpy, nu?) ca să se ascundă eroismul Liderului Suprem al Tuturor Rusiilor...