-Zahărul strică dantura
Adevărat…dar asta nu înseamnă că numai bomboanele și dulciurile ne strică dantura, zahărul găsindu-se în momentul de față în foarte multe alimente. Acesta creează o peliculă lipicioasă pe dinți fiind mediu nutritiv propice pentru bacteriile implicate în producerea cariei dentare.

– Copiii trebuie învățați să se spele pe dinți după ce le apăr dinții definitivi
Fals. Periajul dinților începe de la vârstă de 6 luni când apăr primii dinți temporari (este făcut de către părinți) și continuă pe toată perioadă dentiției temporare, copilul începând să perieze singur dinții sub atenta supraveghere a părinților de la vârstă de 2 ani și jumătate, în așa fel încât în momentul erupției dinților permanenți deja să stăpânească tehnică de periaj.

– Cariile apărute pe dinții de lapte nu sunt importante
Fals.Tratarea cariilor pe dinții de lapte este foarte importantă. În lipsa tratamentului, dinții se pot infecta și pot perturba mineralizarea normală a celor permanenți. De asemenea pierderea timpurie a dinților temporari datorită cariei poate duce la apariția unor anomalii dento-alveolare ce vor necesita apoi tratament ortodontic pentru corectare.

– Prima vizită la dentist se face când apare prima carie
Fals. Începând cu apariția primilor dinți permanenți este bine să vizitați o dată la 6 luni medicul dentist pentru un control periodic.

– Respirația urât mirositoare este cauzată de lipsă igienei orale
Adevărat. Lipsa unei igiene orale adecvate, prezența tartrului, neigienizarea limbii pot duce la prezența halenei ( miros urât al gurii)

– Trebuie să ne spălam pe dinți după micul dejun și după cină
Adevărat. Periajul dentar seara, după cină este extrem de important. Dimineața părerile specialiștilor sunt împărțite dacă înainte sau după micul dejun. Vă recomandăm dacă aveți posibilitatea, să faceți periajul după micul dejun pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană astfel încât ele să nu stagneze pe parcursul zilei.

-La bătrânețe este normal să ne pierdem dantura
Fals. În momentul de față există un arsenal terapeutic extrem de bogat pentru rezolvarea problemelor dentare specifice vârstei a 3 a.

-Tratamentele dentare sunt dureroase
Fals. Tratamentele dentare se fac sub anestezie locală deci nu dor.

– Periuțele electrice sunt mai bune decât cele clasice
Fals.Important este să faceți periajul dinților de 2 ori pe zi și să aveți o tehnică foarte corectă de periaj. Studiile nu au indicat că periuțele electrice ar fi mai bune decât cele manuale utilizate corect.

-Dinții îmbrăcați și protezele nu necesită îngrijiri frecvențe
FALS!!!!! Orice lucrare dentară necesită o igienă foarte bună obținută atât printr-un periaj corect efectuat cât și prin folosirea unor metode auxiliare de igienizare( ață dentară, superfloss, Duş Bucal). Longevitatea lucrărilor dar şi a dinților stâlpi  este condiționată de igiena cât mai apropiată de perfecțiune și controale periodice.

-Detartrajul strică smalțul dinților
Fals. Detartrajul, inclusiv cel cu ultrasunete nu afectează smalţul dinților ci îndepărtează doar tartrul care este factor etiologic în boală parodontală.

– Radiografiile dentare sunt periculoase
FALS.Doză de radiații emisă în cursul realizării unei radiografii dentare este foarte mică, mult mai mică decât în cazul unei radiografii de plămâni sau de mână să zicem. Majoritatea cabinetelor folosesc senzori digitali pentru captarea razelor x ceea ce înseamnă că doză de radiații va fi  redusă cu 70%.Purtarea sortului și gulerului cu plumb ecranează oricum chiar și în față acestei doze extrem de mici de raze x.Expunerea gravidelor la raze x este însă de evitat.

– Femeile însărcinate nu au voie la dentist
Fals. Este indicat a se face control periodic în timpul sarcinii mai ales din cauza faptului că pot apărea anumite probleme parodontale din cauza schimbărilor hormonale. Cu toate acestea este bine ca problemele dentare existente să fie rezolvate înaintea apariției unei sarcini. Este bine că eventualele tratamente stomatologice să nu se facă în primul și ultimul trimestru de sarcină.

– Fluorul din pastele de dinți combate cariile
Adevărat. În ciudă numeroaselor controverse studiile actuale confirmă rolul fluorului în protecția anti carie.

– Dinții crescuți strâmb nu se mai îndreaptă la vârstă adultă
Fals. Metodele actuale de tratament ortodontic permit corectarea dinților strâmbi inclusiv la vârstă adultă.

– La dentist se merge numai când apăr dureri sau carii vizibile
Fals. Faptul că nu aveți dureri nu înseamnă întotdeauna că totul este în ordine. Pot există probleme ascunse pe care doar dentistul dumneavoastră să le depisteze. De aceea este recomandabil controlul periodic de 2 ori pe an, atunci fiind indicată și o igienizare profesională.

– Ață dentară se folosește după ce ne spălam pe dinți

Fals. Conform American Dental Association putem folosi ață dentară fie înainte fie după periaj, important este să o folosim corect. Folosirea atei dentare trebuie făcută o data pe zi preferabi seară înainte de culcare.

Urmărește-ne pe Google News
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale