Instanța a considerat că este nevoie de o certitudine că fenomenele meteo extreme vor produce pagube culturilor, în viitorul apropiat, pentru a putea ordona repornirea de urgență a sistemului de protecție împotriva grindinei. Decizia din 21 mai 2025 nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Cuprins:
Agricultorii din Prahova cer repornirea scutului antigrindină
Peste 200 de asociații de agricultori din Prahova s-au adresat instanței de contencios administrativ din cadrul Curții de Apel Ploiești, unde au înaintat o acțiune prin care cer repornirea de urgență a sistemului antigrindină și obligarea Ministerului Agriculturii să aloce fonduri necesare funcţionării unităților de combatere a grindinei.
Cine a cerut oprirea sistemului
Agricultorii s-au adresat instanței de judecată la nouă luni după ce a intrat în vigoare ordinul MADR prin care s-a decis suspendarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova. Ordinul a fost emis în vara anului trecut, mai exact în 26 iulie 2024, tot la solicitarea unui grup de agricultori din Prahova.
În mai 2024, Asociația Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Prahova s-a adresat autorităților centrale arătându-și nemulțumirea față de modul în care funcționa Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9803c5edd267d2e0c5de90c05c7b6356.jpg)
Semnatarii acuzau că terenurile agricole aflate sub raza de acțiune a acestui sistem erau grav afectate de secetă.
„Fermierii noștri au adunat dovezi obiective ce arată o scădere constantă a precipitaţiilor pe câmpurile limitrofe zonelor protejate de acest sistem, valori semnificativ mai mici decât mediile istorice. Suspectăm că, urmare a activităților specifice realizate de SNACP, precipitațiile sunt deturnate către zone fără interes agricol, afectând astfel grav productivitatea culturilor noastre și performanţele noastre economice”, se arată în adresa înaintată președintelui de atunci al Senatului, Nicolae Ciucă.
Cine nu primește despăgubiri
La trei luni de la reclamație, Ministerul Agriculturii a decis, printr-un ordin, sistarea lansării de rachete antigrindină, ținând cont de solicitările exprese transmise de fermierii şi producătorii agricoli din județul Prahova.
Ordinul din 26 iulie 2024, care a răspuns nemulțumirilor agricultorilor din Prahova, a venit însă și cu reversul medaliei.
Orice pagubă produsă de căderile de grindină în zonele protejate anterior de infrastructura Sistemului Național Antigrindină şi de Creştere a Precipitațiilor de pe raza județului Prahova va fi suportată de persoanele fizice şi/sau juridice care au solicitat în scris și semnat pentru oprirea scutului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_77e250cb36b2e46ad4a56ee04facc654.jpg)
„Prin structurile responsabile, MADR se va asigura că, în caz de calamitare a producției, sunt eligibile pentru acordarea de eventuale despăgubiri doar persoanele fizice şi/sau juridice care nu au solicitat în mod expres suspendarea funcționării Sistemului Național Antigrindină şi de Creştere a Precipitațiilor de pe raza jud. Prahova”, se arată în documentul citat.
Ordinul, făcut „să sperie”
Statul nu a plătit niciodată în România despăgubiri pentru pagubele produse de grindină, a precizat, pentru Libertatea, Adrian Mocanu, președintele asociației care a cerut și obținut oprirea sistemului antigrindină.
Acesta consideră că mențiunea cu privire la anularea despăgubirilor pentru semnatarii solicitării este prezentă în Ordinul MADR „așa, să fie mai stufos și să sperie pe alții care mai vor să ceară”.
„Grindina este asigurată de către societățile de asigurare. Statul niciodată nu a despăgubit un metru de grindină, la nimeni, da? Deci să ne înțelegem. De 40 de ani de când lucrez în agricultură, statul nu a plătit grindina (n.r. – pagubele produse de grindină) de la bugetul de stat. Dacă mă bătea grindina, nu mă primea nimeni. Mă arăta cu degetul și mă întreba dacă am fost asigurat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7f26fa1d4d0b77ddca7c2d72257f028f.jpg)
Toată lumea care vrea să facă afaceri și este responsabilă trebuie să se asigure pentru grindină. Grindina este un risc asigurabil și este foarte ieftin. Eu sunt asigurat la grindină și mă costă 100 de lei la hectar pe an. La secetă nu mă asigură nimeni”, a precizat Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Prahova.
„Am văzut și noi ploaia”
Acesta a precizat că are alături de el peste 90% dintre agricultorii din Prahova care au solicitat oprirea sistemului antigrindină.
„Dacă vă duceți acum în Prahova, prin zona de deal, pe la Gura Vitioarei, și le spuneți că sunteți de la antigrindină, luați bătaie rău. Toată lumea de pe dealurile alea spune că li se usucă roșiile când se trage cu rachete antigrindină. Toată lumea era nemulțumită. Păi cică n-avem studii prin care să dovedim că sistemul produce secetă! Păi dacă mă uit pe cer și văd că se aude racheta și a luat norul. Dintr-odată se taie norii și se limpezește cerul! Din norul ăla negru care vine din deal, dinspre munte, odată se limpezește”, susține Adrian Mocanu.
Președintele asociației producătorilor agricoli din Prahova spune că, odată cu oprirea scutului antigrindină, s-a pus capăt fenomenului de secetă, iar ploile care au căzut începând cu toamna anului trecut vor duce la o producție spectaculoasă de cereale.
„Am văzut și noi ploaia. Știți ce înseamnă asta? Aur pentru agricultură. Nu băltește pe nicăieri în zona de câmp aici la noi. O să facem grâu și rapiță ce n-am făcut de 15 ani, ascultați-mă pe mine”, este de părere Adrian Mocanu.
Confuzii în deciziile ministerului
Mocanu este însă contrazis de alți agricultori din țară, asociații, întreprinderi individuale sau persoane fizice, care cer în instanțe, fără succes deocamdată, repornirea de urgență a scutului antigrindină.
Oamenii acuză că ordinul prin care s-a decis oprirea sistemului creează confuzii și se tem că, în caz de pagube produse de vremea severă, nu vor mai fi despăgubiți.
„Prin decizia din iulie 2024 a Ministerului Agriculturii se induce ideea că cei care vor suporta despăgubirile vor fi semnatarii solicitării de oprire a sistemului antigrindină, fără să fie indicați exact.
1. Ordinul creează în mod deliberat confuzii cu privire la realitatea pe care o normează: se creează impresia că activitatea antigrindină s-ar desfăşura în prezent în lipsa unor studii ştiinţifice şi de aceea ar fi nevoie de efectuarea unuia, care să arate impactul activităţii antigrindină.
2. Ordinul nu arată de către cine şi în ce condiţii ar trebui făcut un astfel de studiu.
3. Ordinul nu arată cine sunt petiţionarii la cererea cărora s-a emis decizia de oprire a sistemului antigrindină şi care ar trebui să fie şi persoanele responsabile de daunele cauzate prin acesta.
4. Ordinul nesocoteşte studiile care au fost deja făcute cu privire la impactul şi necesitatea unităţii de combatere antigrindină şi care tranşează aspectele legate de efectele utilizării acesteia. Aceste studii nu au fost niciodată contestate, infirmate sau contrazise în nicio modalitate şi ele au constatat eficacitatea în prevenirea fenomenului de grindină, ca şi lipsa oricărui element nociv.
5. Prin emiterea Ordinului, respectiv suspendarea acţiunilor antigrindină, sunt afectate interesele cetăţenilor şi operatorilor economici din judeţul Prahova, care vor avea pierderi atât materiale, cât şi la nivelul de vieţi omeneşti şi integritate corporală, aşa cum s-a mai întâmplat când nu a fost folosit la timp sau deloc sistemul antigrindină.
6. Ordinul trimite pentru acoperirea prejudiciilor viitoare la terţi, cu care persoanele păgubite nu au niciun raport, răspunderea acestora neputând fi în mod legal angajată.
7. Ministerul Agriculturii îşi arogă autoritatea de a se absolvi de orice răspundere, fără a exista un temei legal în acest sens şi printr-o astfel de prevedere se recunoaşte că există posibilitatea ca Ordinul să aibă consecinţe păgubitoare pentru persoane şi bunuri.
8. Se refuză de către emitent publicarea listelor cu persoanele la care se face referire în cuprinsul Ordinului ca fiind solicitanţii şi persoanele responsabile”, sunt principalele nemulțumiri invocate de asociațiile de agricultori din Prahova care cer acum instanțelor de judecată să anuleze decizia Ministerului Agriculturii prin intermediul căreia scutul antigrindină a fost oprit.
Grindina, un eveniment probabil, nu o certitudine
Curtea de Apel Ploiești a respins ca inadmisibilă cererea agricultorilor prin care este solicitată suspendarea Ordinului privind activităţile de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova.
Instanța de contencios administrativ a considerat că reclamanții nu au motivat în niciun fel „existenţa pagubei iminente, astfel încât nu se dovedește îndeplinită această condiție, obligatorie potrivit dispozițiilor statuate de legiuitor”.
Cu alte cuvinte, agricultorii nu au putut proba că plantațiile lor se află într-un pericol real din cauza fenomenelor meteo severe care se va produce cu siguranță în viitorul apropiat.
„Ministerul Agriculturii a apreciat că nu este îndeplinită condiția pagubei iminente, întrucât posibilitatea căderilor de grindină deasupra zonei cu plantația de vie a reclamantei, de natură să îi creeze acesteia un prejudiciu cert, reprezintă o eventualitate, iar nu un eveniment viitor care cu siguranţă se va produce”, se arată în motivarea instanței.
Totuși, decizia Curții de Apel Ploiești nu este definitivă, reclamanții având posibilitatea să facă recurs la instanța superioară. De altfel, alte dosare similare se află în faza de judecată și pe rolul Curții de Apel București.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_3a3e9be3ec15185fdd3ad6bab927f125.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_54d4f0bf5f7e5abb2f0eda98e9675f42.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_6454574197e1cad09ab8736855a948dc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_2bfe52063f17379bcdc742dfbcacc18c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0a761f1e60c41b52967d3d0212739f80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4d93ba139cbe7e424e396d535c5d206e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_9040fc080a5996c5052b5f6c41f6dab4.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_25a11a83d373bbc0aeb4e90ca21ce1e6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_03bfe0141a5d3eb96a9bc0f494c56357.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_bcff1d430adfcb71b6c6da9c97b5a3e6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_89b1d7b67f54d050255ce78ac3d86069.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e70dcd5f3717b35bc290066cf7e5e726.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_aa2aec30fc1061c9f5d62a6c1d1659db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_b69845d04640e26ba9a35a5d4fabdb0a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_6e9061bbacac1413fd230996e42d2732.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_2b5756002828e8ea75b9082e82b984b0.jpg)
MarinPreda 31.05.2025, 21:59
Ha ha ha! Când ești fără carte si mai faci si pe deșteptul asa se întâmplă. Eu nu as mai da bani pentru aceste sisteme antigrindina de la stat. Sa plătească astia care s-au dat deștepți. Și nici despăgubiri pentru calamități nu le-as mai da. Nu ei au cerut? Va meritați soarta!
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.