MENIU CAUTĂ
04 Mai. 2017 12:40

Alegeri în Franța | Cele mai dure declarații din dezbaterea prezidențială: “Franța va fi condusă de o femeie – de mine sau de Merkel”

Distribuie

Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din Franța s-au confruntat într-o dezbatere, singura organizată înainte de scrutinul de duminică, în cadrul căreia francezii își aleg noul lider. Întâlnirea dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen a fost marcată de declarații și atacuri dure. 

Emmanuel Macron, credidat cu un avans considerabil în fața lui Marine Le Pen în lupta pentru Elysee, a fost atacat de candidata extremei-dreapta, însă a știut să riposteze și să lanseze alte atacuri. El și-a acuzat rivala că este brutală' și capabilă să pornească un război civil', potrivit Sky News. Cei doi candidați s-au contrat timp de mai bine de două ore, în timpul dezbaterii care a fost privită de aproximativ 16 milioane de francezi.

De partea cealaltă, Le Pen l-a acuzat pe candidatul independent de centru că nu este dur în lupta împotriva extremiștilor. Totodată, Marine Le Pen a dat asigurări miercuri că 'Franţa va fi condusă de o femeie' după alegerile prezidenţiale, 'de mine sau doamna (Angela) Merkel'. Mai precis, ea l-a acuzat pe rivalul că nu face nimic fără binecuvântarea cancelarului german.

'Bineînţeles că eu vreau o Franţă care să se bată cu Germania', i-a răspuns Macron. Jurnaliștii AFP au făcut o selecție a declarațiilor care au marcat dezbaterea.

Declarațiile care au marcat dezbaterea dintre Macron și Le Pen

Le Pen, făcând aluzie la trecutul de fost bancher de afaceri al lui Macron: 'Sunteţi copilul drag al sistemului şi elitelor'.

Macron: 'Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni (…) şi nu propuneţi nimic'.

Le Pen, despre programul lui Macron de luptă împotriva terorismului: 'Nu doar că nu aveţi un proiect, dar în plus aveţi o complezenţă faţă de fundamentalismul islamist'.

Le Pen îşi acuză adversatul că este supus Germaniei: 'Oricum Franţa va fi condusă de o femeie, de mine sau doamna Merkel'

Macron, despre refuzul lui Le Pen de a se prezenta în faţa justiţiei, în condițiile în care partidul său este acuzat de angajări fictive: 'Partidul afacerilor, cel care nu se duce în faţa judecătorilor este al dumneavoastră, nu al meu'.

Macron despre propunerea lui Le Pen cu privire la voinţa sa de a ieşi din euro: 'O mare întreprindere nu va putea să plătească în euro, pe de o parte, şi să-şi plătească salariaţii, pe de altă parte, în franci. N-a existat vreodată aşa ceva, doamnă Le Pen. Astea sunt aiureli'.

Le Pen: 'Sunteţi pe burtă în permanenţă – în faţa (…) băncilor. Pe burtă! Suneţi ‘candidatul pe burtă'.

Macron: 'Proiectul dumneavoastră vizează să trăiască din frică. Este ceea ce a hrănit tatăl dumneavoastră timp de decenii (…). Dumneavoastră sunteţi coproducţia sistemului pe care-l denunţaţi'.

Cine a câștigat dezbaterea

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la finalul dezbaterii, Emmanuel Macron a fost mai convingător' decât rivala sa, Marine Le Pen. Astfel, aproximativ 63% dintre persoanele chestionate în sondajul realizat pentru BFM TV, au considerat că fostul ministru al economiei, candidatul independent de centru, a fost  „mai convingător' decât lidera Frontului Național.
Totodată, Macron a fost preferat de 95% dintre cei care l-au votat în primul tur, în timp ce la Marine Le Pen procentul a fost de 85% din cei care au susținut-o.


SUMAR:

Loading...
Comentarii