Emmanuel Macron, credidat cu un avans considerabil în fața lui Marine Le Pen în lupta pentru Elysee, a fost atacat de candidata extremei-dreapta, însă a știut să riposteze și să lanseze alte atacuri. El și-a acuzat rivala că este “brutală” și “capabilă să pornească un război civil”, potrivit Sky News. Cei doi candidați s-au contrat timp de mai bine de două ore, în timpul dezbaterii care a fost privită de aproximativ 16 milioane de francezi.

De partea cealaltă, Le Pen l-a acuzat pe candidatul independent de centru că nu este dur în lupta împotriva extremiștilor. Totodată, Marine Le Pen a dat asigurări miercuri că ”Franţa va fi condusă de o femeie” după alegerile prezidenţiale, ”de mine sau doamna (Angela) Merkel”. Mai precis, ea l-a acuzat pe rivalul că nu face nimic fără binecuvântarea cancelarului german.

”Bineînţeles că eu vreau o Franţă care să se bată cu Germania”, i-a răspuns Macron. Jurnaliștii AFP au făcut o selecție a declarațiilor care au marcat dezbaterea.

Declarațiile care au marcat dezbaterea dintre Macron și Le Pen

Le Pen, făcând aluzie la trecutul de fost bancher de afaceri al lui Macron: ”Sunteţi copilul drag al sistemului şi elitelor”.

Macron: ”Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni (…) şi nu propuneţi nimic”.

Le Pen, despre programul lui Macron de luptă împotriva terorismului: ”Nu doar că nu aveţi un proiect, dar în plus aveţi o complezenţă faţă de fundamentalismul islamist”.

Le Pen îşi acuză adversatul că este supus Germaniei: ”Oricum Franţa va fi condusă de o femeie, de mine sau doamna Merkel”

Macron, despre refuzul lui Le Pen de a se prezenta în faţa justiţiei, în condițiile în care partidul său este acuzat de angajări fictive: ”Partidul afacerilor, cel care nu se duce în faţa judecătorilor este al dumneavoastră, nu al meu”.

Macron despre propunerea lui Le Pen cu privire la voinţa sa de a ieşi din euro: ”O mare întreprindere nu va putea să plătească în euro, pe de o parte, şi să-şi plătească salariaţii, pe de altă parte, în franci. N-a existat vreodată aşa ceva, doamnă Le Pen. Astea sunt aiureli”.

Le Pen: ”Sunteţi pe burtă în permanenţă – în faţa (…) băncilor. Pe burtă! Suneţi ‘candidatul pe burtă”.

Macron: ”Proiectul dumneavoastră vizează să trăiască din frică. Este ceea ce a hrănit tatăl dumneavoastră timp de decenii (…). Dumneavoastră sunteţi coproducţia sistemului pe care-l denunţaţi”.

Cine a câștigat dezbaterea

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la finalul dezbaterii, Emmanuel Macron a fost mai “convingător” decât rivala sa, Marine Le Pen. Astfel, aproximativ 63% dintre persoanele chestionate în sondajul realizat pentru BFM TV, au considerat că fostul ministru al economiei, candidatul independent de centru, a fost  „mai convingător” decât lidera Frontului Național.
Totodată, Macron a fost preferat de 95% dintre cei care l-au votat în primul tur, în timp ce la Marine Le Pen procentul a fost de 85% din cei care au susținut-o.


SUMAR: