Reprezentanţii MAI au constatat că nu au fost înregistrate situaţii deosebite.

„Până la această oră, s-au constatat 70 de fapte contravenţionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise şi amenzi în valoare de 24.600 lei. De asemenea, se efectuează cercetări referitor la 34 de situaţii privind posibile infracţiuni”, a precizat Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea şi filmarea buletinului de vot, consum şi distribuire de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot.

„Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent 20 la sută nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate. Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.

În judeţul Braşov, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot faţă de un membru al unui birou electoral care avea sub listele electorale un buletin de vot pentru alegerea primarului pe care era aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT.

În judeţul Olt, două persoane au fost sancţionate contraventional cu suma de 600 de lei fiecare, deoarece au însoţit câte o persoană în cabina de vot, fără aprobarea preşedintelui biroului electoral.

În judeţul Mehedinţi o persoană care a sesizat faptul că într-o secţie de votare mai multe persoane au intrat în cabina de vot în acelaşi timp a fost amendată cu suma de 500 de lei întrucât cele sesizate nu s-au confirmat.

În Bucureşti, preşedintele unei secţii de votare a solicitat sprijinul efectivelor MAI pentru că un bărbat făcea scandal în secţia de votare. Acesta a fost ulterior preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul de Psihiatrie. Tot în Capitală, un cetăţean în stare de ebrietate a adresat injurii şi expresii jignitoare membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Cetăţeanul a fost scos din secţia de votare şi amendat cu 500 de lei.

În mai multe secţii de vot din ţară au fost înregistrate incidente legate de dispariţia ştampilelor cu menţiunea VOTAT. În toate cazurile a fost sesizată Poliţia şi se fac cercetări, fără a se afecta desfăşurarea procesului de votare.

Angajaţii MAI au sancţionat şi persoanele care au comercializat, distribuit sau consumat băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare. Astfel de cazuri au fost înregistrate în judeţele Cluj, Satu Mare şi Bucureşti.

În ceea ce priveşte persoanele arestate la domiciliu, care au depus cereri pentru a vota cu urnă specială, 56 şi-au exercitat deja acest drept. Celelalte 16 persoane s-au deplasat la secţiile de vot cu aprobarea instanţei.

„Referitor la situaţia din comuna Verneşti, din judeţul Buzău, doresc să precizez că pe perioada suspendării votării nu au existat probleme pe linie de ordine publică”, a mai spus Monica Dajbog.

Citește și: ALEGERI LOCALE 2016 | Incidente la vot! Au fost semnalate probleme la mai multe secții de votare

Incidente au avut loc şi în alte judeţe. În judeţul Argeş, a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului pe numele preşedintelui unei secţii de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilităţi.

„Reamintim că, în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaţilor.”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

„Totodată, în mai multe judeţe, printre care Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, au fost înregistrate cazuri de persoane care şi-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale cuprinse între 600 şi 1.000 de lei”, a mai spus reprezentantul MAI.

De asemenea, în localitatea Unirea, din judeţul Dolj, o persoană a fost sancţionată cu1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetăţean cu cine să voteze, iar în Râmnicu Vâlcea ofiţerii de poliţie l-au amendat pe proprietarul unei locuinţe care avea afişate pe balcon afişe care îndemnau populaţia să voteze un anumit candidat. În judeţul Vaslui, în localitatea Murgeni, un poliţist de frontieră a observat că un bărbat lipea afişe electorale pe un gard din apropierea secţiei de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

Potrivit MAI, în toate situaţiile sesizate se fac cercetări pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate.

FOTO Răsturnare incredibilă de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Răsturnare incredibilă de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
ȘOCANT! Ce a făcut Traian Băsescu imediat după condamnarea Ioanei. Elena Băsescu n-a avut de ales
Playtech.ro
ȘOCANT! Ce a făcut Traian Băsescu imediat după condamnarea Ioanei. Elena Băsescu n-a avut de ales
Un tată din India și-a decapitat fiica adolescentă, după ce a văzut-o în compania unui băiat
Observatornews.ro
Un tată din India și-a decapitat fiica adolescentă, după ce a văzut-o în compania unui băiat
Horoscop 7 martie 2021. Săgetătorii pot interveni cu precizie în modelarea unor planuri
HOROSCOP
Horoscop 7 martie 2021. Săgetătorii pot interveni cu precizie în modelarea unor planuri
Ce se întâmplă cu examenele naționale, dacă o localitate este în carantină
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă cu examenele naționale, dacă o localitate este în carantină
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)