• Libertatea vă prezintă cum se pregătesc candidații partidelor politice pentru alegerile prezidențiale din România
  • Ce mesaje politice au și cum arată materialele pe care alegătorii le-au primit în actuala campanie
  • Cum ar vota românii în primul tur? Klaus Iohannis, Mircea Diaconu și Viorica Dăncilă, conform unui sondaj IMAS la comanda Europa FM
  • Iohannis este marele favorit al caselor de pariuri să iasă președinte, urmat de candidatul PSD, fostul premier al României, Viorica Dăncilă

Campania electorală s-a schimbat în ultimii ani. Nu mai poți să lipești sute de afișe cu chipul unui candidat pe același panou electoral. Este interzisă distribuirea materialelor electorale: găleți, umbrele, tricouri sau șepci. Evident și a alimentelor! Marea majoritate a celor care candidează în acest an au decis să tipărească pliante și broșuri prin care să-și informeze alegătorii. Mircea Diaconu, susținut de două partide, a fost cel mai activ la acest aspect. Pliante, cărți poștale și chiar un ziar tipărit conform unor surse media în 2,1 milioane de exemplare. Ce promit primii trei candidați, în ordinea preferințelor după un sondaj IMAS? Aflăm împreună!

Iohannis: „România normală este statul care funcționează pentru cetățean”

Actualul președinte al României încearcă să obțină un nou mandat. Candidează sub sloganul: „Pentru o Românie normală”. Iar în programul său electoral de 88 de pagini, Iohannis le transmite românilor: „România normală este o Românie competitivă într-o Europă a valorilor democratice, o țară care asigură prosperitatea și garantează siguranța tuturor cetățenilor săi. România normală este statul care funcționează pentru cetățean, în care Guvernul lucrează cu responsabilitate pentru dezvoltarea țării, Parlamentul legiferează bine și eficient, iar Președintele își îndeplinește atribuțiile constituționale. România normală este România puternică în Europa și în lume, un partener de nădejde pentru aliații noștri euro-atlantici și un pilon de securitate regională. România normală este țara de unde nu mai suntem nevoiți să emigrăm pentru a ne putea îndeplini aspirațiile”.

Iohannis mai notează: „Să fiu Președinte al României este o onoare pentru mine, iar susținerea și încrederea pe care mi le-au arătat românii au fost esențiale, mai ales în momentele extrem de dificile în care mi-au fost alături în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept. Le mulțumesc, știu că au fost cinci ani la sfârșitul cărora cu toții ne doream ca țara noastră să fie cât mai prosperă, stabilă și predictibilă. Când am preluat mandatul de președinte, România avea perspective bune, criza economică fusese depășită și erau întrunite toate premisele pentru o dezvoltare puternică. Pentru ca aceste așteptări să le fi împlinit, ar fi fost însă nevoie de un guvern, legitimat prin alegeri, care să aibă aceeași priorități ca românii”.

Dăncilă: „A fi președinte cu sufletul, cu gândul și cu fapta pentru fiecare român”

Liviu Dragnea spera să găsească un prezidențiabil care să-i țină piept lui Iohannis. Dar arestarea liderului PSD, i-a făcut pe social-democrați să meargă pe mâna Vioricăi Dăncilă în cursa pentru Cotroceni.

„Candidatura mea pentru funcția de președinte al României are în vedere așteptările și speranțele fiecărui român. Este despre bunăstare pentru toți și creștere pentru România. Este despre a face din Administrația Prezidențială casa tuturor românilor. Este despre modul în care cred toți românii că ar trebui să fie aleșii noștri, în frunte cu președintele țării. Este despre a fi președinte cu sufletul, cu gândul și cu fapta pentru fiecare român. Despre a nu lăsa pe nimeni în urmă la finalul fiecărei zile. Eu cred într-o Românie care prețuiește, mai presus de orice, grija față de oameni. În care lupta de zi cu zi a fiecărei instituții este pentru a rezolva cele mai urgente probleme ale românilor și nu aceea de a ieși din blocajele impuse de politicieni”, spune Dăncilă în materialele de campanie.

De ce vrea Dăncilă să fie președintele României? „Este responsabilitatea mea să refuz deturnarea acestui examen de maturitate politică. Vă cer votul pentru a duce România mai departe și pentru a aduce românii împreună. Acestea sunt lucrurile care contează și la care trebuie să ne raportăm. Transformarea acestui proces democratic într-un concurs de popularitate, într-o goană după funcții și confirmări publice sau într-un spectacol televizat, descalifică, din start, orice candidat! Stau în fața românilor sigură pe intențiile și puterile mele. Am credința și hotărârea de a dovedi că Președintele României poate înțelege, reprezenta și ajuta toți românii”, explică aceasta.

Diaconu: „Să refacem speranţa, încrederea în noi şi în viitorul nostru

Candidat independent cu susținărea ALDE și Pro-România, Mircea Diaconu scrie în viziunea sa pentru Cotroceni: „Apelul meu către cei care mai credem în românism, oriunde ne-am afla, este să încercăm să refacem speranţa, încrederea în noi şi în viitorul nostru. Din fericire, avem o şansă, poate ultima, depinde mult de câţi vom fi. Statutul meu în aceste alegeri este şi rămâne de independent. Un preşedinte nu e de stânga, nu e de dreapta, el este nepartizan şi al tuturor românilor. Ca președinte, nu ai voie să împărți lumea în “moral”, că așa ai spus tu, și “imoral”, că așa crede altul. Nu ai voie să te închizi într-o cutie și să nu vorbești cu nimeni, ci dimpotrivă, să ai ușa deschisă și să relaționezi cu toată lumea, să fii al tuturor, să unești, nu să divizezi”.

Acesta continuă cu planurile pentru următorii 5 ani pentru România: „Palatului Cotroceni trebuie să i se respecte statutul dobândit prin testament regal. Locul preşedintelui nu poate fi într-un palat regal. Sunt împotriva megalomaniei și „accesoriilor” acesteia. Unii dintre oamenii care ajung în funcţii înalte, beneficiind de respectivele accesorii, încep să creadă că sunt îndreptăţiţi la megalomanie.În toate trebuie să existe o măsură a lucrurilor, iar cel mai bun exemplu în acest sens trebuie să fie dat de la cel mai înalt nivel. Există în România foarte multe spații, cu clădiri care au valoare, sunt declarate monumente istorice și sunt lăsate în paragină. Măcar unul dintre aceste monumente ar fi bine să fie salvat, renovat și să poată fi folosit ca sediu al Administrației Prezidențiale”.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot

-►Klaus Iohannis – Partidul Național Liberal
-► Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară
-► Dan Barna – Alianța USR PLUS
-► Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România
-► Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat
-► Cătălin Ivan – Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională
-► Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
-► Sebastian Popescu – Partidul Nouă Românie
-► Banu John-Ion – Partidul Națiunea Română
-► Mircea Diaconu – Alianța Electorală Un Om – formată din ALDE și Pro România
-► Bogdan Stanoevici – candidat independent,
-► Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
-► Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
-► Alexandru Cumpănașu – candidat independent

Ce sloganuri au candidații pentru Cotroceni

  • # Klaus Iohannis: „Pentru o Românie normală”
  • # Viorica Dăncilă: „Luptăm pentru fiecare român”
  • # Mircea Diaconu: „Un om”
  • # Dan Barna: „Dan Barna. Președinte”
  • # Theodor Paleologu: „Respect. Educație. Performanță”
DANCILAIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3
Citeşte şi:

Istoria ultimelor alegeri prezidențiale. Anul 2000: Iliescu l-a bătut pe Vadim! ”Dacă ratați și șansa asta istorică vă meritați soarta”

Istoria ultimelor alegeri prezidențiale. Anul 2004: Băsescu l-a învins pe Năstase. ”Nu voi fi președintele hoților, baronilor și mincinoșilor”

Istoria ultimelor alegeri prezidențiale. Anul 2009: Băsescu, peste Geoană! ”Votul vostru poate însemna o șansă pentru viitorul României!”

Istoria ultimelor alegeri prezidențiale – Anul 2014: Iohannis l-a depășit pe Ponta, răsturnând situația în turul al doilea! ”România lucrului bine făcut”

EXCLUSIV „Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf
Marele actor al României pe care toată lumea l-a UITAT. Mormântul lui nu are nici flori, nici lumânări. E DEPLORABIL!
Playtech.ro
Marele actor al României pe care toată lumea l-a UITAT. Mormântul lui nu are nici flori, nici lumânări. E DEPLORABIL!
Un bărbat de 66 de ani din Sălaj, executat silit pentru un leu
Observatornews.ro
Un bărbat de 66 de ani din Sălaj, executat silit pentru un leu
Horoscop 28 octombrie 2021. Leii au idei bune, le pun în practică fără rețineri, și totuși ceva pare să lipsească
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2021. Leii au idei bune, le pun în practică fără rețineri, și totuși ceva pare să lipsească
Informații de ultimă oră despre vaccinul Pfizer. Specialiștii au făcut anunțul
Știrileprotv.ro
Informații de ultimă oră despre vaccinul Pfizer. Specialiștii au făcut anunțul
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Psoriazis – mai mult decât o boală de piele
PUBLICITATE
Psoriazis – mai mult decât o boală de piele