„Deși economia a fost momentan pusă pe butuci și unul din opt români infectați de coronavirus este un cadru medical, secțiile de Terapie Intensivă nu sunt depășite, iar numărul de morți nu e mare. Lumea se îndoiește de cifrele guvernului, dar guvernul nu poate ascunde realitatea: dacă undeva s-ar aduna morți necontabilizați, am afla. Deci, mulțumiți lui Dumnezeu pentru genele balcanice și relativa noastră subdezvoltare!”, a scris Alina Mungiu-Pippidi într-un editorial publicat pe romaniacurata.ro.
„În țări ca a noastră nu există acei oameni cu vârsta medie de 81 de ani și cinci patologii majore asociate care au sucombat în țările mediteraneene! Dacă Occidentul plătește mai scump ca țări vecine cu spitale mult mai slabe e din cauza acestei patologii a bunei dezvoltări: oamenii bolnavi sunt ținuți în viață mai mult în țări civilizate cu sisteme de sănătate performante. Ceea ce era o calitate a devenit o slăbiciune de criza asta”, a adăugat activista societăţii civile din România din 1989.
Politologul a făcut apoi o radiografie dură a clasei politice din România, dar şi a Bisericii.
„Elita politică e praf și pulbere. Nu e o noutate că suntem conduși de creaturi ca ministrul de interne, primar înainte într-un fief PDL corupt până la măduvă, sau că șefii Bisericii noastre sunt motivați de putere și de bani, nu de credința în Dumnezeu. E destul să ne amintim ce făceau în 1989 și că au grade mari ca să nu ne mirăm că acești oameni își expun turma la nenorocire”, a mai scris Pippidi.
Când nu ai oameni politici buni de ceva, când produci miniștri precum Carmen Dan sau Marcel Vela, singura cale pentru stat să își păstreze capacitatea este printr-o autonomie crescută a aparatului birocratic, a funcției publice.
Alina Mungiu-Pippidi:
Citeşte editorialul integral pe romaniacurata.ro!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro