Pe Ionuț Ursac, unul dintre seminariștii abuzați, reporterii Să fie lumină l-au căutat de mai multe ori în cursul documentării. Recunoaște că el apare în imagini, dar susține că ele sunt trucate, mai exact scenele intime. Spune că, din ce a văzut la televizor, filmarea a fost făcută în chilia sa.

Ursac susține în continuare că nu a fost abuz și că PS Corneliu i-a fost ca un tată. L-a ajutat cu bani când a fost bolnav, l-a invitat să stea la chilii când voia să plece din cămin.

Deși a fost clar din 2017 cine sunt personajele din imaginile făcute publice, Ursac spune că nimeni de la Episcopia Hușilor nu l-a întrebat vreodată ceva.

Ce să mă întrebe pe mine? Nici nu-i interesează pe ei dacă este adevărat sau nu. Noi suntem într-un mediu în care trebuie să ascultăm și atât. Nu ne interesează pe noi dacă a fost adevărat, că nu suntem organe de anchetă

Ionuț Ursac:

Astăzi, de părintele Ursac nu a auzit nimeni în satul Deleni de lângă Vaslui – toată lumea îl știe de părintele Ionuț. Umbra casetei din 2007 – din care au apărut public secvențe în 2017 – a fost foarte scurtă.

Viața merge înainte.

Liber la abuz

O vreme, viața a tot mers înainte și pentru călugărul Sebastian Jitaru. Monahul este primul care beneficiază de tratament preferențial în baza filmărilor. Din momentul în care îi arată Preasfințitului Corneliu filmările surprinzând scene intime, Jitaru face absolut ce dorește în Episcopie. E avansat până la funcția de arhimandrit, se ocupă de magazinul bisericesc de la care reține toți banii. Și nu doar atât. Poate abuza, la rândul lui, elevi de seminar. Cu binecuvântarea tacită a Preasfințitului Corneliu.

REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

În căutarea victimelor episcopului, reporterii Să fie lumină au dat și peste două dintre victimele lui Sebastian Jitaru. Primii elevi de seminar căzuți pradă abuzurilor sale sunt din perioada 2009-2010. Pentru că nu au dorit să-și dezvăluie identitatea, numele lor au fost schimbate.

„Am încuiat de două ori, am băgat preșul sub ușă să nu mai văd lumină pe holul ăla!”. Confesiunea unui elev din Huși abuzat de preot
Sebastian Jitaru

Tudor a rămas, la finalul primului an, corigent la o materie. A învățat toată vara și, cu o săptămână înainte de examen, a mers și a stat la Episcopie, “la chilii”.Într-o seară de sâmbătă s-a întâlnit în curte cu Sebastian Jitaru, care l-a invitat la el în chilie să vadă împreună un film.

S-a dus și s-a schimbat, și-a pus un tricou și niște pantaloni de trening la care ține minte că nu a legat șnurul, după care a mers în camera călugărului.

Totul a început ca o spovedanie.

-“Ai prietenă? Ai avut prietenă?”, l-ar fi întrebat Jitaru.
“Da, am vorbit cu o fată”, i-a răspuns Tudor.

“Sebastian mi-a zis: Am auzit că faci masaj bine. Nu-mi faci și mie? I-am făcut masaj. Și-a dat jos tricoul. Avea creme. M-a servit cu un pahar de suc. Inițial m-a întrebat dacă beau vin. El avea roze, parcă. Am refuzat, pentru că am zis că e un test. Asta era în capul meu”, a povestit Tudor.

Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România
Recomandări
Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România

Spovedania a continuat.

– Ai făcut ceva (cu fata, n.r.)?, l-ar fi întrebat Jitaru.
– Părinte, încă nu, că suntem tineri. Vorbim, un sărut…
– Dar cu băieți ai încercat?

“În momentul ăla, nu știu, am fost terminat. Toate gândurile mele că e test se împrăștiau. Am zis: «Nu, părinte, că e păcat». (…) A luat mâna lui stângă, mi-a băgat mâna. Nu pe lenjerie. A băgat mâna direct și m-a strâns”, relatează, rușinat, Tudor.

“Dacă vine unul acum și ți-o ia în gură pun pariu că vrei?”, a continuat Jitaru.

“Atât a zis și a băgat mâna! În momentul ăla am fugit. Eu papucii nu-i mai am. Aveam papuci de cameră, nu-i mai am. Am plecat în picioarele goale. Am alergat. Am încuiat (ușa camerei lui, n.r.) de două ori, am băgat preșul sub ușă să nu mai văd lumină pe holul ăla”, rememorează Tudor.

Cu toate astea, băiatul nu a plecat de la seminar. A continuat să meargă la cursuri, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. A vrut să termine școala.

“Dacă eram cu mintea de acum, mă gândeam: «Băi, ce cauți tu aici?». Nu ne gândeam atunci. Chiar nu ne gândeam. Nu ne-am pus problema: «Ce caut eu aici?». De ce nu am pus oare problema așa? Îmi vine o ciudă acum!”, oftează băiatul.

Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”
Recomandări
Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”

În afară de unchiul său, Tudor nu a mai spus nimănui nimic atunci. Doar trei ani mai târziu duhovnicului său, nimeni altul decât cel mai apropiat om al lui Corneliu, călugărul Iorest, cel care se află astăzi alături de ierarh “în canon” la Mănăstirea Văratec.

A primit un răspuns din cărți și nimic altceva.

“Nu toți suntem chemați să ținem drumul ales de Dumnezeu. Caută de te smerește că ai scăpat de diavol!”, i-ar fi spus călugărul Iorest.

Jitaru nu a mai încercat să-l abordeze niciodată. A continuat însă să abordeze alți elevi. Să-i cheme în chilia lui la un suc.

«Când intru în biserică, îngerul Domnului îmi ia păcatele!»

În 2010 un alt elev i-a căzut victimă călugărului Jitaru. Bogdan era tot în primul an când monahul l-a abuzat sexual. A fost nevoie de mai multe discuții purtate pe parcursul a trei luni pentru ca Bogdan să se deschidă în fața reporterilor Să fie lumină.

A spus, progresiv, atât cât a putut.

La prima discuție, undeva în mai, nu a vorbit foarte multe. Confruntat cu reacțiile preoților din Vaslui, care arată cu degetul spre elevii care nu au vorbit, Bogdan a întrebat nervos:

Cui să spună copiii? Părinților? Niște oameni simpli, de la țară, care nu ar fi avut cum să înțeleagă sau care poate nici nu i-ar fi crezut. Cui să spună copiii? Unui alt preot din seminar, care, cel mai probabil, era din gașca abuzatorilor?

Elev abuzat sexual la Huși

Abia în conversațiile ce au urmat Bogdan a început să povestească despre interacțiunea cu Jitaru și cele întâmplate.

Din relatările mai multor seminariști, călugărul Sebastian era foarte prietenos cu elevii. Iar elevii voiau să fie prieteni cu el, căci știau cine e și ce are. Avea putere în episcopie și le oferea prietenilor săi protecție, beneficii, învoiri, deplasări în diferite locuri. Precum însuși episcopul, avea și el propria metodă prin care ademenea seminariști.

La fel ca Tudor, Bogdan ține foarte bine minte ziua în care s-a întâmplat. Era 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. Și era în primul an de seminar. Avea 15 ani. Spre deosebire de Tudor, el nu a putut fugi. În cazul lui a existat contact sexual.

Am trăit o traumă acolo. După ce s-a întâmplat chestia aia, eu într-o săptămâna nu cred că am dormit cinci ore. Nu exagerez!

Bogdan

Mai mult nu a vrut să spună despre episodul abuzului. Iar reporterul nu a insistat. Din interacțiunile avute cu Bogdan era clar că e o zonă mult prea dureroasă, un colț prea ascuțit al amintirilor, în care se ferește să intre. Ce a putut însă să spună este cum s-au derulat lucrurile după seara de 23 aprilie.

Bogdan a povestit cele ce i s-au întâmplat în chilia lui Sebastian Jitaru unui alt călugăr. Îl cheamă Grigorie și era unul dintre duhovnicii seminariștilor. Acest monah l-a învățat să-l înregistreze pe Jitaru când recunoaște verbal că l-a abuzat. Și Bogdan a făcut acea înregistrare.

“La vreo săptămână sau două l-am înregistrat. Eram pe afară pe la episcopie, ne plimbam și aveam reportofon din ăla. Și eu tot îl întrebam. Încercam să-l trag de limbă. Ce putea să tragă de limbă un copil de 15 ani… El era sigur pe el. Îl durea în fund. Mergea râzând, chiar nu avea nici o treabă. Dar da, a recunoscut”, povestește stingher Bogdan.

Înregistrarea a ajuns imediat la Grigorie, care, din relatările lui Bogdan, dar și ale altor trei seminariști, s-a dus cu ea la PS Corneliu.

Nu se știe exact ce au discutat cei doi. Cert e că, la începutul următorului an școlar, Grigorie nu mai era la seminar, nici în episcopie. Plecase la Sihăstria Putnei, în vreme ce Jitaru rămăsese liniștit pe poziții, aproape de elevi.

În februarie, doi reporteri Să fie lumină i-au făcut o vizită părintelui Grigorie la mănăstirea de lângă Rădăuți. A negat că elevul Bogdan i-ar fi relatat vreodată despre abuzul călugărului Jitaru. A recunoscut doar că unele zvonuri existau și că auzise o astfel de ipoteză de la alți elevi. “Știți cum sunt adolescenții, spun multe…”, a mărturisit Grigorie în discuția purtată cu reporterii Să fie lumină.

Părintele călugăr a susținut că, și în eventualitatea în care ar fi avut cunoștință despre astfel de lucruri, nu s-ar fi expus mergând singur la episcop cu asemenea acuzații. Ar fi făcut-o doar de mână cu elevul seminarist abuzat.

Dar abuzatul, Bogdan, n-a avut vreodată puterea de a le spune nici măcar părinților săi despre întâmplările prin care a trecut la seminarul teologic din Huși.

La recomandarea lui Grigorie, Bogdan susține că s-a dus să-i povestească cele întâmplate și directorului seminarului, preotul Andrei Zăgan. Cu ce s-a ales după mărturisire a fost o continuă persecuție din partea acestuia.

La un an după ce fusese abuzat, Bogdan s-a dus și la PS Corneliu să-i spună despre Jitaru. Episcopul s-a făcut că aude pentru prima dată de așa ceva. Nu a luat nici o măsură în privința călugărului, dar s-a oferit să-l ajute pe Bogdan oricând are nevoie.

“Din cauza acelei înregistrări, Corneliu încerca să mă protejeze, că el s-a speriat că dacă eu dau aia, Sebastian o să dea și el ce are despre Corneliu. Era ceva indirect”, avea să înțeleagă Bogdan dinamica relațiilor de putere din Episcopia Hușilor.

Unuia dintre seminariștii apropiați de Bogdan, care știe toată povestea, i-a rămas în minte răspunsul lui Jitaru atunci când elevul l-a întrebat cum a putut să-i facă ce i-a făcut, preot fiind:

Băiete, eu când intru în Biserică vine îngerul Domnului și-mi ia păcatele. Și mi le dă înapoi când ies”.

Așa ar fi răspuns călugărul Jitaru de la Huși la acuzația de viol.

Jitaru nu l-a mai abordat pe Bogdan după episodul de abuz. Iar Bogdan și-a văzut mai departe de seminar. La fel ca lui Tudor, nu i-a trecut o secundă prin cap să meargă la Poliție. Era un adolescent de 15 ani, prins în menghina invizibilă de la Huși.

Tăcerea complice

Concluzia expeditivă a acestei povești despre abuzuri, minciuni și compromisuri – multe îmbrăcând haina preoțească – este că elevii seminarului nu au avut practic nici o șansă. Când nu au vorbit, li s-a reproșat că nu au spus nimic. Când au vorbit, s-au lovit de zidul tăcerii și complicității. Cum ar fi putut Preasfințitul Corneliu să ia vreo măsură împotriva lui Jitaru, când monahul îl șantaja cu exact aceleași fapte comise de ierarh?

În cursul documentării, ni s-a indicat în repetate rânduri că abuzurile lui Corneliu țin de bucătăria internă a Bisericii. Așa că am întrebat, prin purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor, Cosmin Gubernat, ce a făcut instituția pe care o reprezintă după ce au apărut imaginile din 2017?

Părintele susține că, la momentul respectiv, ar fi fost o anchetă din care ar fi reieșit că în seminar nu s-a petrecut nici un abuz.

Aceasta a fost concluzia de la momentul respectiv.

Tot de la părintele Gubernat am aflat că inclusiv Inspectoratul Școlar Județean Vaslui ar fi făcut o anchetă după apariția înregistrărilor în presă. Am adresat câteva întrebări conducerii inspectoratului, dar ne-a răspuns inspectorul de religie Monica Mocanu. Aceasta ne-a asigurat sec că “ISJ Vaslui este în permanență preocupat de siguranța elevilor – au fost efectuate inspecții tematice care au, pe lângă alte obiective, și modul prin care este asigurată siguranța elevilor”.

Din septembrie 2006, directorul seminarului din Huși este preotul Andrei Zăgan. Timp de 11 ani, la el nu a venit niciodată nici un elev care să-i vorbească despre abuzuri. Așa susține el. Nici un elev, nici un angajat, nimeni. Nimeni nu i-a semnalat vreodată ceva. În 2017, pe fondul imaginilor cu PS Corneliu apărute în presă, directorul a pornit o anchetă. Din nou nu a reieșit nimic greșit.

„Am încuiat de două ori, am băgat preșul sub ușă să nu mai văd lumină pe holul ăla!”. Confesiunea unui elev din Huși abuzat de preot
Andrei Zăgan (stânga) și Corneliu Bârlădeanu

Despre elevul care, în 2010, a venit la el să-i spună că a fost abuzat de călugărul Jitaru, părintele-director spune că nu a fost așa. Admite doar că atunci “au fost ceva zvonuri” legate de abuzul lui Jitaru. În plus, a mai discutat tot atunci, la spovedanie, cu cineva despre zvonurile care circulau. Ce a făcut atunci Zăgan?

“Am încercat să verific într-un mod indirect și discret. Mai mult de atât, am încercat să-i țin pe sub observație pe elevii mei. Să nu intre în contact cu oameni din afara seminarului”.

Zeci de seminariști știau de filmări, de abuzuri. Cu toate acestea, directorului nu i-a ieșit nimic la anchetă.

Canonul și pușcăria

E liniște și cald la Mănăstirea Văratec, din județul Neamț, la început de septembrie. Pe străzile din sat se aude doar vocea vânzătorului ambulant care anunță măicuțele că are de vânzare pepeni și ardei roșii. Măicuțele încep să iasă una câte una.

O luăm la pas pe unul din drumurile neasfaltate din sat. Lăsăm drumul și o luăm pe o cărare care duce în vârful dealului. De acolo se vede o construcție uriașă. Coborâm spre casă. Poarta e încuiată cu un lacăt, de parcă nu ar locui nimeni acolo.

„Am încuiat de două ori, am băgat preșul sub ușă să nu mai văd lumină pe holul ăla!”. Confesiunea unui elev din Huși abuzat de preot
Casa episcopului

Cât ne tragem sufletul, se văd venind două persoane, pe lângă care aleargă doi câini pitici. Sunt Preasfințitul Corneliu și călugărul Iorest, întorși de la plimbarea de după amiază. Le dăm binețe. Nu răspund. Insistăm. Răspunde sec călugărul Iorest, după care intră amândoi repede în curte, cu cei doi câini. Încuie în grabă lacătul după ei și dispar în casă.

Am ajuns în Neamț la recomandarea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu. I-am cerut oficial un interviu cu PS Corneliu aflat sub ascultarea Sfântului Sinod. Ne-a trimis la Văratec să luăm aprobare direct de la maica stareță. Pe maică am găsit-o la biroul ei. Ne-a trimis pentru binecuvântare la Mitropolitul Moldovei, căci ea e doar o gazdă. Și ne-a sugerat să-l lăsăm pe Dumnezeu să lucreze. De la Mitropolia Moldovei ni s-a comunicat că Preasfințitul nu dorește să acorde nici un interviu.

Ne transmite clar asta și aghiotantul său, părintele Iorest, pe care îl contactăm telefonic din parcarea Mănăstirii Văratec. Preotul-călugăr nici nu așteaptă să încheiem convorbirea. Ne trântește pur și simplu telefonul în nas.

Insistăm la fața locului, chiar la poarta casei care-l găzduiește pe Preasfințit.

“Lăsați-l, săracu, să-și vadă de canonul lui!”, ne sfătuiește o călugăriță în timp ce încercăm zadarnic să-l contactăm, peste gardul de fier, pe “episcopul retras Corneliu”.

Pedeapsa lui aici, pe pământ, este să stai într-o casă cât o școală, în buza pădurii umbroase de brazi de la Văratec, să ai salariu, aghiotant și șofer pe cheltuiala statului, să fii hrănit și îngrijit de maicile de acolo și să nu răspunzi înaintea legii pentru fapte care ar duce într-o sală de judecată orice alt cetățean al acestei țări.

Mai ghinionist, Jitaru își ispășește canonul la pușcărie, în Penitenciarul Vaslui, dar nu pentru vreuna dintre faptele sale de abuz sexual, ci pentru că l-a șantajat pe Preasfințitul Corneliu cu imaginile celorlalte abuzuri sexuale, comise chiar de episcop.

I-am trimis călugărului Jitaru scrisoare la penitenciar pentru a-i solicita o discuție. Nu am primit nici un răspuns. Anterior scrisorii am încercat fără succes să-l contactăm prin intermediul avocatului care l-a reprezentat în procesul de șantaj.

După-amiaza e blândă deasupra Văratecului – și ceva patriarhal, de început de lume, plutește peste coline. Dar noi mergem mai departe în căutarea faptelor.

Urmează episodul 4 al seriei jurnalistice Să fie lumină despre abuzurile sexuale petrecute în Episcopia Hușilor sub domnia arhierească a Preasfințitului Corneliu.

(Au contribuit Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, Octavian Coman și Andrei Crăciun. Seria jurnalistică despre faptele de abuz sexual petrecute în Episcopia Hușilor reunește contribuțiile documentare ale tuturor reporterilor implicați în proiectul Să fie lumină.)


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
Urmărește-ne pe Google News
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Viva.ro
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte
Observatornews.ro
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești. Este cât se poate de legal, indiferent că vorbim despre un telefon, portofel sau orice altceva
FANATIK.RO
Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești. Este cât se poate de legal, indiferent că vorbim despre un telefon, portofel sau orice altceva
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!