„Permiteți-mi să spun acest lucru în mod responsabil: afirmațiile cum că China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca cu noroi în China. În Ucraina erau peste 6.000 de cetățeni chinezi”, a notat Qin Gang.
„China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei și cel mai mare importator de țiței și gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre criza iminentă, am fi făcut tot posibilul să o prevenim.”, a scris Qin Gang.
Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing unde au semnat un parteneriat „nelimitat”.
La scurt timp după încheierea Jocurilor Olimpice, Rusia a atacat Ucraina. Analiştii şi oficialii americani au sugerat că China ar fi ştiut că Putin plănuia ceva, dar nu un atac de o asemenea amploare.
Au existat informații conform cărora China ar fi știut despre acțiunea militară a Rusiei și i-a cerut lui Putin să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.
China a fost supusă unei presiuni uriașe din cauza legăturilor cu Rusia. Conform unor informații venite din Statele Unite, Vladimir Putin a solicitat asistență militară și economică de la China.
Qin Gang a subliniat din nou opinia Beijingului cu privire la problema Taiwanului – pe care mulți au comparat-o cu Ucraina. Ambasadorul chinez spune că este o situație complet diferită.
În esență, Beijingul recunoaște Ucraina ca o națiune suverană și spune că respectă această integritate teritorială, în timp ce consideră Taiwanul ca o provincie separatistă a Chinei și, prin urmare, o problemă internă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina