Cuprins:
Operațiunea, puternic redimensionată
SBU ucrainean a declarat inițial că a lovit 34% din vectorii strategici ruși, cu pagube estimate la 7 miliarde de dolari, și a raportat ulterior distrugerea a 41 de bombardiere în valoare de peste 2 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, deși a fost o operațiune de mare importanță prind modul în care a fost condusă și pentru că a reușit să lovească adânc teritoriul rus, bilanțul a fost puternic redimensionat: doar 8 avioane ar fi fost lovite în bazele din Belaia și Olenia, printre care 5 Tu-95MS, 2 Tu-22M3 și un avion de transport.
Surse ucrainene au corectat ulterior cifra, indicând 4 Tu-95, un avion de transport și până la 5 Tu-22M3 avariate sau distruse. Despre implicațiile operațiunii conduse de Kiev, a vorbit generalul de corp de armată Maurizio Boni.
Impact asupra negocierilor
Militar cu o carieră remarcabilă – vicecomandant al Corpului de Reacție Rapidă al NATO la Innsworth (Regatul Unit), șef de stat major al aceluiași corp condus de italieni la Solbiate Olona (Varese) și șef al Departamentului de Planificare și Politică Militară al Comandamentului Forțelor Aliate din Lisabona – generalul Boni este un analist geopolitic și militar avizat și autor a două lucrări de referință: L’Esercito russo che non abbiamo studiato (Armata rusă pe care nu am studiat-o) (2023) și La Guerra Russo-Ucraina. Strategie e percezioni di un conflitto intraeuropeo (Războiul ruso-ucrainean. Strategii și percepții ale unui conflict intraeuropean), ambele publicate de Il Cerchio.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b11e895d01449bf45455fcc2d0b888bf.jpg)
Domnule general Boni, să vorbim despre operațiunea „Pânza de păianjen” care a surprins Rusia, încercând să distingem adevărul de fals și să clarificăm unele aspecte care au creat o oarecare confuzie. Care sunt implicațiile strategice ale acestei operațiuni pentru conflict?
Prima considerație este să înțelegem dacă americanii erau la curent cu operațiunea. Din punctul de vedere al evoluției conflictului și al situației de pe câmpul de luptă, nu există nicio posibilitate ca această acțiune să modifice, chiar și în cea mai mică măsură, cursul evenimentelor.
Cu toate acestea, în ceea ce privește negocierile și așteptările ca Rusia să facă unele concesii solicitate de Trump, chiar înainte de instalarea sa la Casa Albă, operațiunea are un impact. Cu puțin înainte de negocierile de la Istanbul, Trump, probabil descurajat de evoluția negocierilor, a declarat că s-ar putea întâmpla ceva foarte grav lui Putin sau Rusiei, dacă nu ar respecta așteptările Statelor Unite.
Operațiunea „Pânza de păianjen”, care a avut loc la o săptămână după aceste declarații, sugerează că ar putea face parte dintr-un plan despre care americanii erau la curent. Nu există certitudini, sunt doar coincidențe, dar impresionante”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e2b895a0cc57943b049b0997212c8e9c.jpg)
Today, Ukrainian intelligence reportedly launched 117 attack drones from trucks that had been placed near Russian air bases. I tasked several collects this morning via @umbraspace and my first images have already started processing. What a remarkable success in a well-executed… pic.twitter.com/LzXulw8jnK
— Chris Biggers (@CSBiggers) June 2, 2025
Zelenski a declarat că operațiunea era în pregătire de mult timp.
Dacă, așa cum au declarat Zelenski și serviciile ucrainene, planul era în pregătire de cel puțin optsprezece luni, se pune întrebarea cum au obținut ucrainenii imagini din satelit ale bazelor rusești cu bombardiere la vedere. Nu există nicio îndoială că aceste imagini au fost furnizate de americani, probabil de fosta administrație Biden.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca noua conducere a Pentagonului să nu fi informat noul președinte despre ceea ce se întâmpla. Aceste imagini, printre altele, sunt schimbate și cu rușii în baza clauzei tratatului New START, suspendat în 2023, dar care prevede totuși că bombardierele strategice rămân la vedere, regulă respectată atât de Statele Unite, cât și de Rusia”.
Repercusiuni asupra relațiilor dintre Moscova și Washington
Ce repercusiuni poate avea acest lucru asupra relațiilor dintre Moscova și Washington?
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3a95fe0f36b157131592583f8ca7996b.jpg)
Acest lucru are repercusiuni semnificative asupra așteptărilor negocierilor și asupra relațiilor dintre Statele Unite și Rusia. Convorbirea telefonică dintre Marco Rubio și Serghei Lavrov, probabil precedată de contacte între șefii statului major al apărării, pare o încercare de a-i asigura pe ruși că americanii nu au avut nimic de-a face cu asta. Adevărul va ieși la iveală din tonul răspunsului rus.
În acest sens, la ce reacție ne putem aștepta din partea Rusiei?
Ca în orice conflict, la nivel strategic există o matrice de obiective și posibile răspunsuri, elaborată în comun de Ministerul Apărării și serviciile secrete. Această matrice include măsuri convenționale și neconvenționale. Cele neconvenționale nu includ neapărat opțiunea nucleară, care în acest moment ar fi excesivă și contraproductivă.
Este o opțiune luată în considerare, și există grupuri ultranaționaliste în Rusia care ar dori-o, dar cred că nu este fezabilă, și pentru că Rusia câștigă și are toate cărțile în mână. Rezultatele conflictului sunt favorabile pentru ei. Alte măsuri neconvenționale fac parte din universul războiului hibrid, cum ar fi atacurile cibernetice sau răspunsuri pe alte fronturi, inclusiv împotriva țărilor considerate complice la această operațiune”.
Modul de acțiune depășește capacitatea Ucrainei
Cum ar fi Regatul Unit?
Este greu de crezut că Marea Britanie nu este implicată în vreun fel. Modul în care a fost concepută această operațiune depășește probabil capacitățile Ucrainei. Se poate presupune o implicare britanică, la fel ca în cazul operațiunii de la Kursk. Utilizarea echipelor de sabotori ucraineni pe teritoriul rus nu este o noutate, aceasta fiind practicată încă din 2022-2023.
A duce ofensiva adânc în teritoriul rus este o idee care are origini în afara Kievului, atât în ceea ce privește concepția, cât și modalitățile operaționale. Chiar și dronele care au lovit Moscova în ultimele luni par să decoleze de pe teritoriul rus, folosind infrastructura și sistemele de comunicații civile rusești, ceea ce le face greu de detectat. Nu există nimic particular care să le identifice.
Deci există o „mână” externă?
Aceste metode agresive și neconvenționale au o matrice externă Ucrainei, dar sunt foarte eficiente deoarece pun Rusia în dificultate din punct de vedere politic, inclusiv în fața opiniei publice și a ultranaționaliștilor din Moscova. Acest lucru încurajează ultranaționaliștii să ceară răspunsuri mai decisive, împingând rușii să dorească încheierea operațiunii militare cât mai curând posibil, făcându-i și mai intransigenti și compromițând procesul de negociere, deja în impas, așa cum o demonstrează memorandumurile inconciliabile prezentate la Istanbul.
Situația reală a pagubelor
În ceea ce privește pagubele, inițial se vorbea de 41 de bombardiere distruse, dar această cifră a fost puternic redimensionată. Care este situația reală?
Conform analizei Battle Damage Assessment, bazată pe imagini satelitare disponibile pe piață, pagubele vizează cinci avioane Tupolev Tu-95, dintre care unul complet distrus, două avioane Tupolev Tu-22 și un avion Antonov An-22, probabil confundat cu un bombardier. Dronele, ghidate cu fibră optică pentru a evita contramăsurile electronice rusești, au o încărcătură militară limitată.
Operând în roiuri, ele pot avaria un bombardier, dar pentru a-l distruge complet este necesară acțiunea coordonată a mai multor drone. Operațiunea a fost bine concepută și creează un precedent important, deoarece expune și Statele Unite la riscuri similare. O contramăsură ar putea fi acoperirea bombardierelor cu prelate sau utilizarea de ținte false, așa cum s-a făcut deja în Al Doilea Război Mondial. Lovitura din Siberia este semnificativă și spectaculoasă, dar impactul rămâne mai degrabă politic decât strategic”.
Este într-adevăr Pearl Harbour-ul rus?
A compara acest eveniment cu Pearl Harbor este exagerat: acolo flota americană a fost devastată, aici pagubele sunt limitate. Pierderea a zece bombardiere învechite și scoase din producție, unele cu capacitate nucleară, dar utilizate cu arme convenționale cu rază lungă de acțiune, nu reprezintă o pagubă incomensurabilă pentru Rusia.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a desfășurat duminică o operațiune specială de amploare pentru distrugerea avioanelor care bombardează aproape zilnic localitățile ucrainene.
Rusia a suferit pierderi „semnificative” în urma operațiunii ucrainene „Pânză de păianjen”, care a vizat duminică cel puțin cinci baze aeriene, spun surse din serviciile secrete americane informate cu primele evaluări făcute la Washington, potrivit The New York Times (NYT).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_25b059b3bea3a985c66385209c36d149.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ec619b7effb70ca7728c0dd91344db17.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_021fcfa20ad6ecebe4c6aa97c05b5aaa.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_97eb9db2dc5fe99720b90513dde20682.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8bf70fcb510b581c07be7dc09d879302.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_3e46e74d912e8a40ea16ff15cc678049.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_59ee0bd930a70feabb1f4590af44cd82.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_da205fac79d0d537f3a318fb6ca34596.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_6a1700de5fc52ca5f1fec23656927997.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2b71152b51ea46aa735217d28841a5b.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_a45b56d000f1da476ef034a403e2f8f8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_2b266e7c27af6ab1f58f19b6021bdae6.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_0fe7c2f33abc07241ddeebc44d249c99.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_5fc14d7e3011eba01bf0e6dbda56fd2e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_e940c2fcd7ca52e2b2cc93ac270aaf33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_500b66dc01107d68915ca3c6d59b1a11.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.