Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV. Analist economic: Cu Trump dispare NATO! Fără NATO, România e fără apărare
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

EXCLUSIV. Analist economic: Cu Trump dispare NATO! Fără NATO, România e fără apărare

Dacă Donald Trump va câștiga alegerile, România va rămâne fără apărare în fața posibililor atacatori și asta pentru că sunt șanse foarte mari ca NATO să dispară, spune analistul economic Aurelian Dochia.

De Paul Barbu,

„În vreme ce Hillary Clinton este garantul unei anumite continuități în politici inclusiv în politica externă și cele economice, Donald Trump este văzut ca fiind cel care ar aduce mai multe surprize. Și probabil că una dintre cele mai importante suprize este legată de politica externă americană care va deveni mai puțin ambițioasă”, a spus analistul economic.

Trump este cel care cere o concentrare pe politica domestică din SUA și dorește oarecum să întoarcă spatele restului lumii. „A făcut unele declarații care sunt îngrijorătoare și cu privire la NATO și probabil că sub influența lui Trump rolul NATO s-ar putea diminua foarte mult. Practic, fără poziția americană în NATO, acesta nici nu știu dacă va mai rezista ca organizație de apărare internațională și asta evident că în Europa ar avea niște consecințe extrem de mari, în momentul în care Europa nu este pregătită pentru o alternativă de apărare în afara NATO”, a mai spus Dochia.

Potrivit lui, este greu de crezut că ar putea să creeze ceva într-un timp destul de rapid o astfel de alternativă. Mie mi se pare că acesta este cel mai îngrijorător lucru pe care l-ar putea aduce o președenție Trump.

Schimbările se produc încet

„Schimbările sunt forte importante deși nu sunt foarte vizibile de pe o zi pe alta, ele manifestându-se pe o perioadă mai lungă de timp și nu vor fi direct legate de relația SUA – România. Vor fi mai degrabă o urmare a unor schimbări la un nivel mult mai larg, la nivel european și internațional”, a mai afirmat economistul.

Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă
Recomandări

Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă

 

Tot el spune că, deocamdată nu ne putem baza decât pe declarațiile pe care le-au făcut în campania electorală cei doi candidați. Trebuie să ținem cont că întotdeauna ceea ce se întâmplă după de alegeri nu corespunde întru totul cu declarațiile pe care le-au făcut cei doi candidați.

„În majoritatea cazurilor candidații sunt obligați să revină către jumătate în declarațiile pe care le fac mai către extreme pentru că sunt împinși de realitățile societății în care trăiesc. Probabil că dramatismul ăsta care se vede în declarații nu este cel care se va manifesta în practică și probabil că schimbările pe care cei doi candidați le vor nu sunt atât de mari precum pare deocamdată”, a conchis Aurelian Dochia.

Close
Închide
  Close