De Valentina Postelnicu,

După un prim tur de scrutin la care s-a înregistrat cea mai mică prezenţă la prezidenţiale din istoria post-decembristă, pe 24 noiembrie este posibil să crească numărul celor care nu vor merge să voteze.

Pe cine vor alege votanții USR, Pro România sau ALDE

După ieșirea din cursă a lui Dan Barna, electoratul USR, din ţară sau din diaspora care nu găsește în candidatul Klaus Iohannis o opțiune este posibil să nu mai meargă la vot în turul doi.

Mai este electoratul Pro România sau ALDE, care a rupt din voturile PSD, prin susţinerea lui Mircea Diaconu, dar care este posibil să nu vrea să voteze pentru Dăncilă sau Iohannis.

Și electoratul UDMR este posibil să nu se mai mobilizeze la vot la fel de mult în turul doi. În primul tur, mulți au mers la vot pentru candidatul Kelemen Hunor.

Rămân peste 50% dintre votanţi care nu au mers la urne nici în primul tur.

Fără emoție în țară și fără scandal în diaspora

Fie că a fost vorba de lipsa confruntărilor între candidaţi sau de lipsa de mesaje convingătoare, este clar că cei doi candidaţi, Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, trebuie să schimbe strategia, în turul doi de scrutin.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Este nevoie de un factor emoţional, care să provoace o ieşire a oamenilor la vot, iar în acest moment, acea emoţie lipseşte.

Votul în diaspora, prelungit pe trei zile, a mers bine, iar ambele partide îşi vor asuma meritul pentru schimbarea, în Parlament, a legislaţiei electorale.

Fără cozi la vot, în diaspora, cu un proces electoral fără mari probleme, în ţară, liberalii şi social-democraţii trebuie să găsească acel element care să facă diferenţa în ziua votului.

De reamintit că la alegerile prezidenţiale din 2014, pe fondul scandalului legat de cozile imense din diaspora, participarea la vot în turul doi a fost cu peste 10% mai mare față de primul tur.

Klaus Iohannis a obținut, atunci, 6.288.769 de voturi (54,43% ), iar Victor Ponta a adunat 5.264.383 de voturi, (45,56%). Asta după ce, în primul tur, candidatul PSD se clasase pe primul loc, cu 40,44% , cu o diferenţă de peste 10 procente faţă de Klaus Iohannis, care luase 30,37%.

Echipele de campanie trebuie să se grăbească. Campania electorală pentru turul al doilea începe la data de 15 noiembrie și se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7.00.

Românii vor fi chemați din nou la urne, în turul doi al alegerilor prezidențiale 2019, care va avea loc pe 24 noiembrie, pentru a alege președintele României, dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 5 decembrie 2019. Leii sunt cuprinși de griji și temeri
HOROSCOP

Horoscop 5 decembrie 2019. Leii sunt cuprinși de griji și temeri