UPDATE ora 14:56: Protestele din fața Parlamentului s-au încheiat.
UPDATE ora 13:20: După ce au stat câteva minute în fața sediului Ministerului de Interne, polițiștii s-au îndreptat către Palatul Parlamentului.
UPDATE ora 12:13: Peste 2.000 de polițiști din toată țara protestează în Capitală. După ce s-au adunat în această dimineață în fața Guvernului, manifestanții au pornit în marș prin Capitală pentru a-și striga nemulțumirile. Aceștia urmează să ajungă în fața Ministerului de Interne, după care vor merge și în fața Parlamentului. Din cauza manifestaţiei, sunt restricţii de circulaţie în Capitală.
UPDATE ora 11:54: Reprezentanții Jandarmeriei București au transmis că numărul persoanelor permis la protest a fost depășit și le cere organizatorilor să respecte regulile de protecție sanitară.
UPDATE ora 11:00: Peste 1.500 de persoane protestează în fața Guvernului la această oră, unde are loc și o ședință a Executivului.
UPDATE ora 10:10: Protestul a început la ora 10.00, în Piața Victoriei, în fața Guvernului, iar de aici polițiștii vor merge către sediul MAI și către Parlament. Oamenii au venit din mai mai multe colțuri ale țări cu autocarele.
Acţiunea are loc după ce solicitările adresate de FSNPPC şi de alte 14 organizaţii ale angajaţilor din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi securitate naţională nu au fost îndeplinite de Guvern, susține organizația, în comunicat.
„Angajații din Poliție, penitenciare și Armată nu solicită majorări de salarii sau pensii, ci solicită respectarea legilor, așa cum au fost adoptate în Parlament, de către aceleași partide politice care formează actuala coaliție de guvernare (PSD-PNL-UDMR). Practic, politicienii trebuie să-și respecte deciziile și să elimine arbitrariul și discriminarea în ceea ce privește aplicarea legii salarizării și pe cea a pensiilor militare”, transmit sindicatele, care reprezintă peste 500.000 de angajați și rezerviști din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Principalele revendicări:
- aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la poliţiştii, militarii şi personalul contractual din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi securitate naţională;
- indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) şi asigurarea asistenţei medicale de calitate în condiţiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS;
- majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea;
- măsuri pentru diminuarea deficitului de personal poliţienesc;
- dotarea logistică a poliţiştilor cu mijloace de mobilitate, dar şi cu echipamente de intervenţie şi de protecţie fizică adecvate îndeplinirii misiunilor;
- eficientizarea dialogului social cu Guvernul şi cu Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce priveşte drepturile/interesele poliţiştilor şi ale personalului contractual.
Proteste similare au avut loc la finalul lunii decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro